Politiikka

Keskustanuoret vaativat päättäjiä turvaamaan kasvu- ja kuiviketurpeen käytön sekä aktiivihiilen tuotannon – vaihtoehdot ulkomaisia ja jopa kivihiilipohjaisia

Etelä-Pohjanmaan Keskustanuorten mukaan turpeen alasajon vaikutukset eivät jää vain Suomen rajojen sisäpuolelle, vaan sillä on vaikutusta varsinkin puutarhoille koko EU:ssa.
Johannes Tervo

Etelä-Pohjanmaan Keskustanuoret ovat huolissaan turpeenkäytön tulevaisuudesta. Energiaturpeen käytön alasajon ohella uhattuna on myös kasvu- ja kuiviketurpeen sekä kotimaisen aktiivihiilen tuotanto.

”Lulucf-asetuksen valmistelussa on otettava järki käteen, eikä saa uhrata kotimaista ruuantuotantoa poliittisesti värittyneiden mielikuvien takia”, piirin johtokunnan jäsen Karri Kallio vaatii tiedotteessa.

Keskustanuoret vaativat päättäjiä turvaamaan kasvu- ja kuiviketurpeen käytön.

"Vaihtoehtoiset kuivike- ja kasvualustat on tuotettu ulkomailla, eikä niitä ole saatavilla edes tarpeellista määrää. Vaikutukset turpeen alasajosta eivät jää vain Suomen rajojen sisäpuolelle, vaan sillä on vaikutusta varsinkin puutarhoille koko EU:n tasolla."

Etelä-Pohjanmaan Keskustanuorten puheenjohtaja Susanna Laitila huomauttaa, että osa aktiivihiilen tuotannosta on jo siirtynyt Yhdysvaltoihin, jossa sitä tuotetaan kivihiilestä.

"Suomalaisella osaamisella voimme tuottaa aktiivihiiltä ympäristöystävällisemmin. Aktiivihiilen mahdollistama puhdas vesi on elinehto koko maailmassa”, Laitila painottaa.

Lue lisää

Valtiolta moraaliton turpeen alasajo

Kuivike- ja kasvu­turvetta ei voi korvata

Turpeen käyttö vaakalaudalla – EU-säädös uhkaa kiristää kasvihuoneiden, Neovan ja koko Euroopan puutarha-alan rahoitusta, jos kohteiden luokittelua ei muuteta

Lukijalta: Turveyrittäjiä luvattiin auttaa, mutta mitään ei ole tapahtunut – Suomen omia luonnonvaroja ei saisi käyttää, mutta turhaa krääsää kuskataan Kiinasta yhä enemmän