Politiikka

Maatalousvaliokunta vaatii epäreilujen kauppatapojen kaitsemista: "Vahva signaali koko Euroopan elintarvikemarkkinoille"

EU-parlamentin valiokunta hyväksyi kantansa elintarvikeketjun epäreiluja kauppatapoja ehkäisevään direktiivin selvällä enemmistöllä.
Juho Leskinen
EU-komission esityksessä ostaja ei saisi jatkossa muuttaa yksipuolisesti tai takautuvasti toimitussopimuksen ehtoja koskien toimituksen tiheyttä, aikataulua, määrää, laatua tai hintaa.

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan mepit äänestivät epäreiluja kauppatapoja koskevasta esityksestä maanantaina myöhään Strasbourgissa. Meppien mielestä komission keväällä julkaisema esitys pitäisi rajata uudelleen.

Maatalousvaliokunta haluaa laajentaa direktiivin soveltamisalaa koskemaan kaikkia tavarantoimittajia ja ostajia sekä myös maataloustuotteita ja niiden myyntiin liittyviä palveluja.

Valiokunnan tuoreen kannan mukaan isot tavarantoimittajat tulisi saada esitykseen mukaan, koska myös isot yritykset kärsivät epäreiluista kauppatavoista.

Euroopan komission ehdottamana direktiivi antaisi suojan vain pienten ja keskisuurten tavarantoimittajien ja suurten ostajien väliseen elintarvikkeiden kauppaan.

Valiokunnan kanta meni läpi ylivoimaisesti äänin 37 puolesta, 2 tyhjää ja 5 vastaan.

Lainsäädännön neuvottelijana toiminut suomalaismeppi Elsi Katainen (kesk.) on tyytyväinen siihen, että kaikki merkittävät poliittiset ryhmät antoivat tukensa direktiiville.

”Valiokuntamme äänestystulos on vahva signaali koko Euroopan elintarvikemarkkinoille siitä, että uudet pelisäännöt epäreilujen kauppatapojen ehkäisyyn tarvitaan ja että ne tulevat vauhdilla. Viljelijän on saatava, mitä viljelijälle kuuluu”, Katainen kommentoi äänestystulosta.

”Olen tyytyväinen siihen, että ehdotukseni laajentaa direktiiviä koskemaan myös pieniä ja keskisuuria ostajia meni läpi, sillä komission ehdottamana direktiivi kattaisi vain pienen siivun Suomen elintarvemarkkinoista. Näin varmistamme tuottajan suojan kaikessa maataloustuotteiden kaupassa, mikä on linjassa Suomen elintarvikemarkkinalain kanssa”, Katainen painottaa.

Seuraavaksi lakipaketista äänestetään koko parlamentin kesken myöhemmin syksyllä. Sen jälkeen alkavat kolmikantaneuvottelut komission ja neuvoston kanssa.

Lue myös:

EU esittää kauppaa valvovia viranomaisia, sakotusoikeutta ja neuvotteluturvaa tuottajalle – "Tärkeää, että viranomaisella on terävät hampaat"

EU:n kauppatapadirektiivi halutaan laajentaa isoihin yrityksiin – Osa jäsenmaista pelkää lakivalmistelun kaatuvan

Italialaismeppi laittaa kaupan koville EU-direktiivissä: "Kauppa ei saa päästä liian helpolla"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskusta ja PS sanasodassa maataloustuista, Katainen kysyy Halla-aholta: "Oletko valmis Suomen eroon EU:sta?"

Suomi tarvitsee maatalousmepin

Komissaari Hogan: cap voi valmistua Suomen vetovastuulla