Kolumni

Turpeeseen ei saa juuttua

Jos velka ei Marinin hallituksessa kiinnosta muita kuin keskustaa, vaikeuksia on luvassa. Koronan lasku on iso ja maksuaika pitkä.

Kahden viime päivän aikana Suomessa on myrskynnyt. Sään ääri-ilmiöt näkyvät Suomessakin kaatuneina puina, sähkökatkoina ja lohduttomina satonäkyminä. Ilmaston lämmitessä vastaavanlaiset myrskyt yleistyvät kaikkialla.

Kun viime eduskuntavaalit käytiin ilmastoteemalla, viime päivien vimmattu kiistely turpeen verokohtelusta hallituksen sisällä näyttää omituiselta. Sanna Marinin (sd.) hallitus kiristi useita energiaveroja aivan hallitusohjelman ja ennen vaaleja käydyn vaalikampanjoinnin mukaisesti.

Tuolloin kaikki puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta asettivat ilmastonmuutoksen estämisen tavoitteekseen. Vaikka koronaviruksen torjunta on jättänyt ilmasto-ongelmat nyt taka-alalle, tilanne on globaalisti yhä aivan yhtä hälyttävä.

Jos ilmastonmuutosta aiotaan torjua, sen eteen pitää tehdä toimia. Paljon päästävien energialähteiden verottaminen ei voi olla kenellekään yllätys.

Erityisesti keskustalle ja vihreille suhde turpeeseen on ollut tunneviritteinen. Vihreille turpeen polton lopettamisesta on tullut jonkinlainen opinkappale.

Kun kaupunkien betonirakentamisen ja hiiliteräksen käytön rajoittamisesta tai vaikkapa lentämisen ilmastoriskeistä ei haluta nyt puhua, puolue on tehnyt turpeen käytöstä kynnyskysymyksen hallitustyölleen toistuvasti.

Yhtä monta kertaa vihreät on joutunut palaamaan asiassa hallitusohjelman linjauksiin. Ja näin kävi taas.

Vaikka turpeen verotus kiristyi, se tapahtui linjassa kaikkien muiden energiamuotojen kanssa. Keskusta piti asiassa pintansa, vaikka turpeen puolustaminen ei ole kaikille senkään kannattajille helppoa.

Vihreiden ohella turvepaniikkiin ajautui tällä kertaa myös keskustan kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen, joka ennakoi turvepäätöksen jopa hajottavan hänen oman puolueensa.

Turpeen veroetu kuitenkin säilyi ja omavaraisuuden puolustaminen on edelleen mahdollista. Kansainvälisen tilanteen kiristyminen saattaa nostaa tämän tällä hetkellä epämuodikkaan asian uudelleen pintaan.

Sekä keskustan, vihreiden että koko hallituksen pitäisi päästä nyt turpeesta irti. Ilmastotoimet on otettava tosissaan, ja ne vaativat nykyistä ekologisempaa talouskasvua.

Hajautettu yhteiskuntarakenne, metsäteollisuuden tuotekehitys, biokaasun edistäminen ja betonirakentamisen vähentäminen olisivat oikeudenmukaisia ja tehokkaita askelia oikeaan suuntaan.

Samalla olisi vastuullista varoittaa suomalaisia siitä, että jatkuvaan kasvuun perustuva elintason nousu ei välttämättä enää jatku.

Marinin hallitus päätti nyt velkaantua. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) perusteli tätä ryhdikkyydellä. Vararikon partaalle ajautuneiden kuntien pelastaminen otettiin jo nyt valtion piikkiin. Samoin koronatestauksen ja -hoidon laskuja ei haluttu kaunistella.

Silti velkaantuminen ei ole Vanhasenkaan mielestä vastuullista. Keskusta joutuu vielä moneen kertaan pohtimaan vastuulleen annetun talouspolitiikan kestävyyttä. Jos velka ei demarivetoisessa hallituksessa huoleta muita kuin keskustaa, vaikeuksia on luvassa.

Koronan lasku on iso ja maksuaika pitkä.

Lue lisää

MT:n kysely: Marin on kansan suosikki – Istuvan pääministerin jatkokautta toivoo liki kolmannes, Halla-ahon ja Orpon suosio kymmenen prosentin luokkaa

Mauri Pekkarinen: "Kun Marjatta Väänänen nousi ylös ja kertoi näkemyksensä, niin kuulijat sananmukaisesti kuuntelivat"

Mielipide: Kokoomuksessa maataloudesta puhuvat vain pääkaupunkiseudun kansanedustajat – he kilpailevat vihreiden kanssa siitä, kuka sanoo ilkeämmin maanviljelijöistä

Annika Saarikko kommentoi Marjatta Väänäsen poismenoa – "Kaikki se, mitä olen Marjatasta ymmärtänyt, tiivistyy sanoihin määrätietoisuus ja sivistys"