Kolumni

Thank you, Mr. President!

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Euroopan matka oli menestys kaikkien kannalta ja suuri helpotus Donald Trumpin käyntien arvaamattomuuden jälkeen. Bidenin erikois­alaa on aina ollut geopolitiikka. Siinä hän päihittää selvästi kaikki Valkoisen talon valtiaat 30:n viime vuoden ajalta, ja se näkyi ja tuntui. Hänen ensivierailunsa jälkeen Eurooppa on taas parempi paikka elää. Kyllä siitä kannattaa kiittää.

Eurooppa on saanut pitkään kärvistellä yksin liian monien vihamielisten tahojen uhkaamana. Lähimpänä vaanimassa ovat olleet diktaattori nimeltä Vladimir Putin ja pahansuopa sulttaani Recep Tayyip Erdogan, kauempana taas vaarallisin kaikista, planeetan herruutta tavoitteleva Kiinan keisari Xi Jinping. Kun Atlantin takana oleva liittolainenkin oli sirkuspelle, saattoi vain kysyä, mihin vihollisia enää tarvitaan, kun ystävät ovat sellaisia kuin Trump.

Bidenin Euroopan-ohjelma oli taitavasti rakennettu. Ensin oli vuorossa maailman suurimpien talousmahtien G7-kokoonpano, josta Putinille näytettiin ovea Krimin valtauksen jälkeen.

Cornwallin kokouksesta annettiin harmoninen kuva myös Bidenin suurimmalle peikolle, Kiinalle. Maailmalle tulvi kuvia, joissa johtajien eleet kielivät yhteisymmärryksestä.

Sitten oli Nato-maiden vuoro Brysselissä ja sieltä selvä viesti sekä Kiinalle että Venäjälle, ettei yhtenäinen länsiliitto katso hyvällä näiden kahden sotilaallista yhteistyötä.

Jopa bysantin oikkupussi Erdogan vaikutti lähes ”alamaiselta” Bidenin edessä, joka esiintyi suvereenisti niin kuin mahtavimman suurvallan nokkamiehen kuuluukin.

Putin sai pysyä suuresta show’sta ulkona, kunnes lopulta koitti hänen vuoronsa viimeisenä Genevessä. Kukaan ei odottanut tapaamiselta mitään muuta kuin juuri tapaamista kasvokkain hetkellä, jolloin Yhdysvaltain ja Venäjän välit ovat yhtä jäätävät kuin kylmän sodan aikoihin.

Venäjällähän jo pelkkää tapaamista rummutettiin Putinin voittona. Maan virallisen tulkinnan mukaan Bidenin hermot pettivät, kun Venäjä asetti joukkojaan Ukrainan rajalle, ja niin Biden pyysi tapaamista Putinin kanssa, jota hän oli aiemmin ehtinyt luonnehtia tappajaksi.

Bidenilla on liian pitkä kokemus Venäjästä, että hänellä olisi ollut mitään illuusioita tapaamisen tuloksista, kaikkein vähiten suhteiden nollaamisesta, jonka Obama luuli aikoinaan mahdolliseksi.

Bidenille riittäisivät mainiosti tasaiset ja yllätyksettömät keskusteluvälit maan kanssa, jonka suurvalta-asema on takana, mutta jolla on suunnaton kiusantekokyky.

Keskusteluvälit olisi jo loistava saavutus, niin pahasti tulehtuneet ovat maiden suhteet pitkän pakote- ja diplomaattien karkotuskierteen tuloksena.

Putinin veto puolustaa Trumpin tammikuussa Capitolille hyökänneiden kannattajien toimia ja verrata ongelmia Putinin omien vastustajien tukahduttamiseen osoittaa, että keinot ovat vähissä ja hyökkäys ainoa puolustuskeino.

Selvästi Putin ei havittelekaan sujuvia keskusteluvälejä Bidenin kanssa eikä liennytystä länteen. Päinvastoin, vallassa pysymiseensä Putin tarvitsee nimenomaan vastakkainasettelua mahtavan Yhdysvaltain kanssa. Ulkoinen uhka tunnetusti yhdistää kansan johtajansa taakse.

Euroopalle Bidenin varma ja hötkyilemätön tyyli Venäjän kanssa sopii mainiosti. Kremlin herra ei ole enää aikoihin lotkauttanut korvaansa Euroopan ehdotuksille. Hänelle selvästi ainoa merkittävä taho on Washington. Jos Putinista tuntuu, että hänet otetaan vakavasti Atlantin takana, on se hyvä Euroopallekin.

Voi, Obama, olisitpa aikoinaan kuunnellut vara­presidenttiäsi, niin maailma olisi välttynyt kohtalokkailta ulkopolitiikan mokiltasi!

Vallassa pysymiseensä Putin tarvitsee nimenomaan vastakkainasettelua mahtavan Yhdysvaltain kanssa.

Lue lisää

Vladimir Putinin mukaan kymmenillä ihmisillä hänen lähipiirissään on todettu koronatartunta

Syyskuun terrori-iskuista 20 vuotta, presidentti Biden käy tapahtumapaikoilla

Presidentti Biden turhautui: "Rokottamattomat täyttävät sairaalamme, valtaavat päivystykset ja tehohoitoyksiköt, eivätkä jätä tilaa niille, joilla on sydänkohtaus, haimatulehdus tai syöpä"

Yhdysvallat varautuu mahdollisiin uusiin iskuihin Kabulin lentokentällä – Pentagon tarkensi perjantaina räjähdyksiä olleen vain yksi