Kolumni

Amerikan valloitus jäi sahoilta tekemättä

Puutavaramarkkinoilla on eletty käsittämätöntä vuotta, kun vientimarkkinat villiintyivät Yhdysvaltojen hintarallin seurauksena. Sahatavaramarkkinat kuumenivat rapakon takana jo edellisenä vuonna, mutta tuskin kukaan osasi aavistaa, että tänä vuonna hinnat nousevat jälleen pilviin ja vieläpä kaikkien aikojen ennätykseen.

Jenkkimarkkinan tähänastinen piikki saavutettiin toukokuussa. Höylätyn kakkosnelosen hinta nousi korkeimmillaan 870 euroon kuutiolta. Kyseisen tavaran tavanomainen, ihan hyvä hinta olisi 240 euroa kuutiolta, ja tuolle tasolle hinta on kesän aikana taas palannut. Hulvattomien hintojen aikaa jatkui kuitenkin koko viime kevät.

Tulli julkaisee ulkomaankaupan tilastolukuja niin verkkaiseen tahtiin jälkikäteen, että luvut auttavat lähinnä tulkitsemaan historiaa. Ihan kiinnostavia yksityiskohtia tilastoista kuitenkin löytyy.

Mitä tekivät suomalaiset sahat tammi-kesäkuussa, kun Amerikassa paukutettiin hintaennätyksiä ja hurja kysyntäpiikki oli pistänyt markkinat ja kauppavirrat sekaisin? Ei, ne eivät lastanneet laivoja Atlantin toiselle puolelle – sen tekivät saksalaiset ja osin myös ruotsalaiset. Varsinkin saksalaiset käänsivät vientinsä vahvasti Yhdysvaltoihin, joka nousi saksalaissahureiden ylivoimaisesti suurimmaksi ostajamaaksi.

Samaan aikaan suomalaisen sahatavaran virta suuntautui voimakkaasti Eurooppaan, etenkin Britanniaan, mutta myös Ranskaan ja Saksaan. Sen sijaan Kiinaan ja perinteisiin vakio-ostajamaihin, Japaniin ja Egyptiin, vienti väheni.

Näyttää siltä, että saksalaiset ryntäsivät vuolemaan kultaa Amerikan markkinoille ja suomalaiset jäivät paikkaamaan ryntäyksestä aiheutunutta tarjontavajetta Euroopan maissa. Hyvä kysymys on, miksi Yhdysvallat huippuhintoineen ei kiinnostanut suomalaisia viejiä.

Ensimmäinen syy lienee, että suomalaisilta sahoilta ei ole tavattu myydä tavaraa USA:han. Sen sijaan Saksasta ja Ruotsista tehdään jatkuvasti jonkin verran sahatavarakauppaa Yhdysvaltoihin – nyt määriä on vain lisätty tuntuvasti.

Maallikosta voi tuntua hämmästyttävältä, miten kaupankäynti amerikkalaisten kanssa voi olla vaikeampaa kuin vaikka kiinalaisten tai marokkolaisten kanssa, mutta näin se vain tuntuu olevan. Vaikka osaamme englantia ja kulttuuri on meille tuiki tuttu, sahatavarakauppaa vaikeuttavat muun muassa Suomen hankalahko logistinen sijainti ja täysin toisenlaiset mittayksiköt.

Tukit pitäisi katkoa meistä oudoilta tuntuviin pituuksiin jo metsässä, samoin standardit ja vaadittavat leimat ovat erilaisia. Pisteenä i:n päälle amerikkalaiset ostavat puutavaran valmiiksi höylättynä. Sitä suomalaisilla ei juurikaan ole tarjota, sillä höylätavaran vientiä on pidetty meillä täysin kannattamattomana.

Jonkinlaista viriämistä Suomessakin on kuitenkin tapahtunut, sillä USA:n vienti nousi alkuvuonna noin 75 000 kuutioon. Joku on opetellut muuntamaan kuutiometrit amerikkalaisiksi lautajaloiksi ja tehnyt toivottavasti hyviä kauppoja.

Kokonaan toisen jälkipuinnin aihe on, miten puumarkkinoiden hullut kuukaudet heijastuivat tukkien hintoihin. Tukin hintapiikki taisi jäädä tuntuvasti matalammaksi kuin sahatavaran.

Lue lisää

WTC-terrori-iskujen vuosipäivä: "Sodat eivät ole ratkaisseet terrorismin ongelmaa"

Syyskuun terrori-iskuista 20 vuotta, presidentti Biden käy tapahtumapaikoilla

Sodat eivät ole ratkaisseet terrorismin ongelmaa

Yhdysvallat on huolissaan Talebanin nimeämästä Afganistanin uudesta hallituksesta