Kommentit

Pimeät pirtit

Sari Penttinen: Onneksi pakkanen ei sähkökatkojen aikaan paukkunut.

Hyrynsalmella Kainuussa pirtit seisoivat pimeinä vuosi sitten loppiaisen jälkeen, kun ajoin kuvaajan kanssa juttukeikalle. Tarkoituksena oli tehdä juttua yli viikon ajan ilman sähköä sinnitelleistä hyrynsalmelaisista.

Hyrynsalmen kylänraitilla elämä näytti soljuvan kuten minä tahansa muuna perjantaina. Ihmiset kävivät katuvalojen loisteessa ruokaostoksilla paikallisessa marketissa, joka sekin kylpi valossa. Heti kylänraitin jälkeen pirtit olivat pimeinä.

Ei kainuulainen sähkön puutteesta hätkähdä, kunhan pirtti pysyy lämpimänä. Ja kissalla on asiat hyvin. Kyllähän sitä pärjäilee.

Kunnantalolla oli tarjolla hätämajoitusta, peseytymismahdollisuus ja kännyköiden latauspiste, mutta mihin kainuulainen kotoaan lähtisi?

Tapasin viranomaisia, vapaaehtoistyöntekijöitä, sähköverkkoasentajia ja puolustusvoimien edustajia. Kaikki hoitivat hommiaan lämmöllä ja ammattilaisen ottein. Kaikki tiesivät, kuka käskee ja missä järjestyksessä käsketään.

Onneksi pakkanen ei sähkökatkojen aikaan paukkunut. Se säästi sekä putkia että ihmisiä.

Lue myös: Historialliset lumituhot työllistävät vieläkin – "Onni onnettomuudessa, että puukauppa on käynyt ennätysmäisesti"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keski- ja Itä-Suomen metsistä voi löytyä ikäviä yllätyksiä – talvi jätti jälleen rumia jälkiä

Lumi kaataa puita ja katkoo sähköjä Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla

Talvi tekee paluun ja tuo mukanaan sateita ja tuulia – maan keskiosissa lunta voi tulla kymmeniä senttejä