LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Mielipide

Lukijalta: Kemijoen valjastaminen sähköntuotantoon oli todellinen ryöstö – tällä hetkellä sitä hallitsevat pörssiyhtiöt

"Juhlapuheet, joissa korostetaan Suomen ja Lapin upeaa arktisuutta ja kuinka arvokasta se on kansainvälisesti, ovat tyhjää puhetta", Kari Kilpimaa kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan.

Vesivoimaa markkinoidaan uusiutuvana energiana, mutta pitäisi puhua vaelluskalojen sukupuuton energiasta. Olkoon se miten puhdasta ja uusiutuvaa hyvänsä. Vesivoima tuhoaa joka ainut sekunti vesiluontoa. Kalanistutukset eivät auta mitään.

Veden valuminen jokeen on aina uudestaan tapahtuva luonnonilmiö. Se, että joki padotaan antamatta sen alkuperäisille asukkaille vaelluskaloille mitään mahdollisuutta vaeltaa ylös tai alas joessa, köyhdyttää ja tuhoaa joen monimuotoisuutta.

Juhlapuheet, joissa korostetaan Suomen ja Lapin upeaa arktisuutta ja kuinka arvokasta se on kansainvälisesti, ovat tyhjää puhetta. Totuus on, että Suomen valtio yhdessä energialaitosten kanssa tuhoaa Lapin arvokasta vaelluskalajokea vuosi toisensa jälkeen.

Jo 72 vuotta on siitä, kun valtio hävityn sodan jälkeen antoi kaiken mahdollisen tuen joki- ja lohirosvoille tukkia ennen sotia Euroopan parhaan lohijoen.

Kemijoen valjastaminen oli todellinen Pohjolan Sammon ryöstö. Tällä hetkellä sitä hallitsevat pörssiyhtiöt. Kemijoen sähkön tuotot eivät jää edes kaikki Suomeen, vaan ne menevät uusien aggressiivisten veronkiertojen avulla veroparatiiseihin.

Se, että Fortum kumppaneineen yllyttää Kemijoki Oy:tä ja Pohjolan Voimaa vastustamaan vaelluskalojen tarvitsemia ohitusuomia, on surullistakin surullisempi arktinen totuus Suomesta.

Kari Kilpimaa

Savukoski

Lue kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Säätövoima uhkaa loppua

Meren ja sisävesien hoitosuunnitelmat valmistuivat vuosille 2022–2027 – Energiateollisuus huolissaan säätövoiman tuotannon rajoittumisesta

Smolttisydän auttaa vaelluskalanpoikaset alasvaellukselle Taivalkosken voimalaitoksen ohi

Vesien luokitusta ei muutettu hallituksessa – uhkana jopa miljardimenetykset vesivoiman vähentymisen vuoksi