Mielipide

Maaseutunuoret mukaan kunnallisvaaleihin

Kaupungit ja kunnat ovat ajattelultaan voittopuoleisesti taajamakeskeisiä, vaikka kuntaliitokset ovat kasvattaneet erityisesti kaupunkien maaseutualueita. Viimeisiä kylillä olevia laadukkaita alakouluja halutaan lopettaa. Samalla varmistetaan koululaisten pahoinvoinnin ja syrjäytymisen kasvu, kun koulunkäynti keskitetään suurkouluihin.

Oppilaiden koulukuljetus­ajat voivat olla yli tunnin kestoisia aamuin ja illoin. Lapsen koulupäivästä tulee liian pitkä ja rasittava. Kuntien koululautakunnissa ei ajatella riittävästi lasta vaan haetaan säästöjä. Onko koululautakunnissa lapsiperheiden edustajia?

Edellä pari esimerkkiä asiaa, miksi osaavien ja energisten maaseutunuorten pitäisi lähteä kunnallis­vaaleihin.

Maatilan hoito ja siihen nykyisin liittyvä muu liiketoiminta vaativat monipuolista osaamista ja ymmärrystä. Näistä taidoista on suurta hyötyä poliittisessa päätöksenteossa. Esimerkiksi realistinen ymmärrys työstä, luonnosta, maankäytöstä ja järkevästä rakentamisesta ovat menestystekijöitä luottamushenkilötyössä.

Toki henkilöllä, joka kirjoittaa ehdokassopimuksen jonkun puolueen kanssa, on oltava jonkun asteinen kiinnostus poliittiseen toimintaan. Kiinnostus kyllä kasvaa matkan varrella, kun huomaa, miten tärkeää on olla mukana. Politiikassa aktiivinen mukanaolo antaa toimijalle uusia verkostoja. Voi kehittää esimerkiksi omaa esiintymistaitoaan.

Kunnissa ja kaupungeissa ei juurikaan päätetä maa­taloustuotantoon suoraan liittyvistä asioista. Kiinteistö­veron taso on kuitenkin vuosittain päätöksenteon kohteena. Energiaratkaisut ja ympäristönsuojeluun liittyvät kysymykset tulevat korostumaan myös kunta­tasolla ja ne vaikuttavat suoraan alkutuotantoon ja ruuan jalostukseen.

Maaseudun edustajia tarvitaan, jotta päätöksenteossa ymmärretään kokonaisuus. Aikaa löytyy, jos on riittävästi halua ja järjestelykykyä. Perhettä ei kuitenkaan saa politiikan takia laiminlyödä.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos

Huittinen

Maaseudun edustajia tarvitaan, jotta päätöksenteossa ymmärretään kokonaisuus.

Lue lisää

Paikallinen demokratia toimii

Paine kasvaa PS:n puheenjohtajakisassa

Maaseutunuoret ja NHK matkaavat traktorilla läpi Suomen elokuussa – "Nyt saadaan katsausta siihen, mitä viljelijät ajattelevat tilansa tulevaisuudesta"

Hallituksen taival ei näytä helpottuvan