Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Mielipide

Metsänomistajat pian puun ja kuoren välissä

Metsänomistajille on pian luvassa lomakkeiden täyttämistä. Euroopan unionissa on valmisteilla kestävän rahoituksen sääntelykokonaisuus. Se edellyttää teollisuudenalojen luokittelua niiden ilmasto­ystävällisyyden perusteella. EU:n komission esittämät kestävän rahoituksen kriteerit ovat johtamassa Suomen kannalta kestämättömälle tolalle.

Taksonomia pakottaisi metsätalouden ja -teollisuuden rahoituksen monimutkaisen byrokratian taakse ja vaikuttaisi suomalaisiin metsänomistajiin tilojen koosta riippumatta. Metsänomistaja on pian puun ja kuoren välissä, sillä vaikka hän päättäisi jättää byrokratia­talkoot väliin, iskevät seuraamukset viimeistään pankin tai metsäyhtiön kanssa asioitaessa.

Pankit ja metsäyhtiöt ovat kaavailujen mukaan myös velvollisia huomioimaan taksonomia toiminnassaan.

Jos yli 13 hehtaarin metsä­tila ei tee monimutkaista ilmastohyötyanalyysiä, ei rahoituksen saaminen tilan kehittämiseksi ole varmaa. Tilan toimintaa ei välttämättä tulkita riittävän ilmasto­ystävälliseksi ja edullinen vihreä laina voi jäädä saamatta.

Taksonomiaseurantaan ahdistetut metsäyhtiöt joutuvat mainepaineessaan ohjaamaan asiointiaan metsätiloille, joilla tuoreita selvityksiä on laadittu riittävän korkea pino. Metsäyhtiöt ovat kaavailuissa myös velvollisia osoittamaan toimintansa ilmastoystävällisyyden. Monimutkaiselta kuulostaa.

Viime kesänä pääministeri Sanna Marin esiintyi tyylikkäästi EU:n metsästrategian valmistelussa Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin rinnalla. Nyt on epävarmempi olo. Taksonomia on iso asia Suomen kannalta.

Suomi on metsänhoidon mallioppilas. Metsätaloutemme ratkaisut torjuvat ilmastonmuutosta, turvaavat hiilinielut ja metsäteollisuuden tuotteilla korvataan fossiilisia materiaaleja. Listaa voi jatkaa hyvällä metsälailla, Metso-ohjelmalla ja sertifikaattien noudattamisella.

Kuka järkevää metsä­politiikkaa ajaa EU:ssa, jos ei Suomi? Ruotsissa on halua kaataa kehno taksonomiaesitys. Olisi metsätaloutemme kannalta vaarallista, jos Suomi ei olisi Ruotsin kanssa samassa rintamassa.

Herätys maan hallitus. Taksonomiasuunnitelmissa riittää kaadettavaa.

Janne Sankelo

kansanedustaja (kok)

Kokoomuksen maaseutupolitiikan verkoston puheenjohtaja

Taksonomia on iso asia Suomen kannalta.

Lue lisää

Etla arvioi: Metsäteollisuus ja autojen akut nostavat Suomea koronakuopasta

Metsänomistajat ansaitsevat kiitoksen

Oppositio kurmootti hallitusta taksonomiasta eduskunnan täysistunnossa – "Te sekoilette!"

Metsäalaa kannattaa opiskella