LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Pääkirjoitus

Ruokakriisi uhkaa myös suomalaisia

Meneillään oleva energiakriisi on nostanut aivan uudella tavalla esiin omavaraisuuden ja huoltovarmuuden eri puolilla Eurooppaa. Samalla kannattaa kääntää katse kotimaiseen ruokaketjun kriisiin. Erityisesti vastuullisten kuluttajien kannattaa nyt olla tarkkana.

Kun tavallisen suomalaisen kokema kustannusten nousu jää ainakin vielä toistaiseksi pariin prosenttiin, maataloustuottajien osalta kustannukset ovat nousseet kuluvan vuoden aikana kymmeniä prosentteja. Kuluneen kesän surkea sato painaa erityisesti rehupulasta ja sen myötä kohoavista kustannuksista kärsiviä lihan- ja maidontuottajia.

Sähkön, öljyn ja rakennustarvikkeiden lisäksi erityisesti lannoitteiden hinnat ovat nousseet kaikkien aikojen ennätykseen. Itse asiassa juuri tällä hetkellä Suomessa ani harva lihatila on kannattava. Sen sijaan vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa kamppailevia tiloja on satoja.

Juuri lannoitteissa piilee maailmanlaajuisen ruokakriisin riski. Kiina ja Venäjä ovat rajoittaneet vientiä varmistaakseen elintärkeiden tuotantopanosten riittämisen omaan käyttöön. Samaan aikaan päästöoikeuksien hintojen kohoaminen on nostanut energian hintaa niin, että eurooppalaiset lannoitetehtaat ovat leikanneet tuotantoaan.

Samaan aikaan niukkuus nostaa hintoja ja maataloutta rasittava kansainvälinen kustannuskierre uhkaa entisestään syventyä.

Globaalisti ruuan hinta on ollut muutenkin nousussa. Ilmastonmuutoksen edetessä maailmanlaajuisen viljelyalan määrä vähenee huolestuttavaa vauhtia. Kun ilmakehän lämpenemistä pyritään sinänsä perustellusti estämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä verottamalla, maatalouden kustannukset nousevat entisestään.

Kotimaisessa ruokaketjussa olisi nyt osattava katsoa riittävän pitkälle. Samalla olisi syytä yhdessä todeta, ettei ketjun tulonjako ole reilu. Parhaiten ovat menestyneet kauppaketjut. S- ja K-ryhmä ovat pystyneet käyttämään menestyksekkäästi ja taitavasti neuvotteluasemaansa hyväksi.

Suomalaista ruokaa edullisemman tuonnin uhalla ne ovat pystyneet painamaan hinnat niin alas, että elintarviketeollisuus ja tuottajat ovat ajoittain henkihieverissä. Myös kotimaisen kuluttajan osa on ollut kohtuullinen.

Puheet kotimaisen ruuan kalleudesta ovat viime vuosina vaimentuneet. Ruoka on useimmille kotitalouksille riittävän edullista.

Tuottajille ruokaketjussa on jäänyt mopen osa. Tilojen tuotannon tehostumisesta, eettisestä eläintenkohtelusta tai vaikkapa antibioottivapaudesta maataloustuottajille on jäänyt vain ropoja, jos niitäkään.

Moni suomalainen kuluttaja olisi valmis maksamaan kotimaisesta ruuasta hieman enemmän, mutta nykyinen markkinalogiikka ei siihen taivu. Kaupat eivät hevin luovu katteestaan ja vahvasta asemastaan. Muun muassa heikon sadon aiheuttamat menetykset näyttävät taas jäävän tuottajien ja teollisuuden kannettaviksi.

Sekä nykyisen että seuraavien hallitusten pitäisi herätä toimimaan asiassa poliittisesti kunnianhimoisemmin. Käytännössä poliitikkojen olisi pystyttävä takaamaan, että tuottaja saa oikeudenmukaisen osansa kuluttajien maksamasta ruuasta. Ilman uutta lainsäädäntöä tämä ei näytä toteutuvan.

Jos suomalainen tuottaja ei saa työstään elantoa, tuotanto loppuu. Vaikka markkinoilta poistuisi tiloja, kukaan ei pysty sanomaan, että jäljelle jäävät eivät olisi yhtä heikossa tilanteessa muutaman vuoden kuluttua.

Tuonnin varaan Suomi ei voi jäädä. Uhkana on myös, että kotimainen tuotanto pikkuhiljaa valuu ulkomaiseen omistukseen. Suomalaisissa metsissä kehitys on jo käynnissä. Tähän uhkaa kannattaa herätä ajoissa.

Jos suomalainen tuottaja ei saa työstään elantoa, tuotanto loppuu.

Lue lisää

S-ryhmä tuo kauppoihin amerikkalaisen kasvipohjaisen ruokatuotesarjan, joka on noussut Britannian ykköseksi

MTK:n Karttunen: Metsä Groupin hyvä tulos on tehty myös "metsänomistajan hintoja halpuuttamalla"

Ruuan hinta ei tunnista sen tuottajia

S-ryhmä toi Suomeen rahtikoneellisen kotitestejä Kiinasta – saapuvat kauppoihin tiistaina