Ratsastus- ja poniravikoulut osoittaneet tarpeellisuutensa – "Turpa- ja turvaväleillä mennään pienryhmissä" - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Ratsastus- ja poniravikoulut osoittaneet tarpeellisuutensa – "Turpa- ja turvaväleillä mennään pienryhmissä"

Poikkeustilan aikana harrastus on voinut jatkua pienryhmissä, mikä ei monessa muussa lajeissa onnistu.
Lari Lievonen
Utran tallilla Joensuussa ryhmät ovat pyörineet kutakuinkin normaalisti. Tiistaina tunnilla oli viisi ratsukkoa. Takaa katsoen Joco ja Maija Turkia, Into ja Tea Kähkönen sekä osin Ruusa-hevosen takana Saara Leinonen.

Useimmat ratsastustallit ja poniravikoulut ovat alkuhämmennyksen jälkeen pystyneet pyörittämään tuntitoimintaansa suhteellisen normaalisti.

"Aika monessa ratsastuskoulussa on ryhmäkokoja pienennetty jo lähtökohtaisesti viime vuosina. Kahdeksan on varmaan ollut muutenkin maksimi", summaa tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen Suomen Ratsastajainliitosta (SRL).

Riskiryhmiin kuuluvia on luonnollisesti joutunut jäämään kotiin.

Kun ihmisiä työskentelee kotoa ja lapset käyvät etäkoulua, ryhmiä on osassa kouluja myös hajautettu pitkin päivää. Joukossa on talleja, joilla ei ole lainkaan toimintaa, mutta keskimäärin Peltonen pitää tilannetta kohtuullisena.

Monista lapsista näkee, kuinka tärkeää on, että jokin harrastus jatkuu suhteellisen normaalisti kodin ulkopuolella.

"Kyllä tämä on ehdottoman tärkeä. Seinät kaatuvat päälle, jos lapset ovat 24/7 kotona", arvioi yrittäjä Susanne Vuori Köyliön poniravikoulusta.

Hippoksen hyväksymään poniravikouluun tulee lapsia ja nuoria myös naapurikunnista Oripäästä, Huittisista, Kokemäeltä, Eurasta ja Säkylästä. 15–20 kurssilaista käy nyt viikoittain.

Tunneilta ovat jääneet pois pienimmät, jotka tarvitsevat avustajaa. Sen sijaan isommat, jotka pärjäävät itse, ovat kaikki jatkaneet käymistä.

"Tilanne elää lähinnä sen mukaan, miten vanhemmat onnistuvat kyytimään."

Hygieniasäännöistä huolehditaan hyvin, eikä talliin mennä sisälle yhtä aikaa.

"Turpa- ja turvaväleillä mennään pienryhmissä."

Isoin muutos normaaliin on, että ryhmät vaihtavat tallin pihalla "lennosta" niin, että kukaan ei jää odottelemaan vaan kotiin poistutaan suoraan. Normaalisti monet aktiivisesti tunnilla käyvät saattavat jäädä seuraamaan kaverin tuntia oman jälkeen.

Neljänä keväänä Kokemäen raviradalla pidetystä ponitapahtumasta joudutaan tänä vuonna luopumaan. Se on pidetty toukokuussa harjoitusravien alettua.

"Tänä vuonna sitä ei varmaan ole eikä tule."

Utran tallilla Joensuun Rantakylässä asiakkaista noin 80 prosenttia on lapsia ja nuoria.

Yrittäjä Paula Matikainen kertoo, että alun hätkähdyksen jälkeen toiminta on nyt tasaantunut ja tuntirytmi löytänyt uomansa poikkeusoloissa.

"Itse ratsastustunteihinhan tämä ei kovasti vaikuta. Meillä on ollut ennenkin maksimissaan kuusi ratsukkoa yhtä aikaa, eikä hevosten kanssa mennä kovin lähelle toisia."

Tallilla on käynyt paljon erityisryhmiä, jotka ovat nyt tauolla. Alkeisryhmiä on pienennetty vielä normaalista ja yksityistunteja lisätty.

Kun nuorimpia aloittelevia on vähemmän, asiakaskunta on tavallista enemmän keskittynyt nuoriin ja aikuisiin, jotka ovat ratsastaneet pidempään.

"Osa käy jopa kaksi kertaakin viikossa, kun ennen kävi kerran. Ratsastuksella on voinut korvata muuta urheiluharrastusta."

Matikainen kuvaa, että tunnit pyörivät vähän ikävästi ilmaisten enemmän kuin liukuhihnalla. Yrittäjä laittaa hevoset itse valmiiksi ja saa tarvittaessa siihen vuoroon apua joltain kokeneelta ryhmäläiseltä.

Näin vältetään, ettei tallissa ole useita ihmisiä yhtä aikaa, kun hevosia on vain 11.

Mennään suoraan ratsastamaan maneesiin ja suoraan pois autolle. Matikaisen mukaan moni asiakas kertookin kaipaavansa hevosen kanssa puuhastelua ja rupattelua toisten kanssa. Siihen ei siis ole nyt mahdollisuutta.

Asiakkailla on toki erilaisia tilanteita.

"Kaikki ovat ymmärtäneet hirmu hyvin. Olen näinä viikkoina keskustellut tosi paljon ihmisten kanssa puhelimitse. Jos joku on halunnut jäädä pois, niin sitten tulee tallille vasta, kun tilanne muuttuu."

Kesän leiritoiminnan suhteen niin ratsastus- kuin poniravikouluilla vallitsee täysi epävarmuus. Leirit ovat lapsille tosi tärkeitä. Niissä vietetään aikaa hevosten ja ponien kanssa. Vain sillä tavoin oppii hevostaitoja ja hevosenlukutaitoa sekä eläimen käsittelyä.

Poikkeustilan aikana tuntien yhteydessä on jouduttu entisestään rajaamaan muuta aikaa kuin varsinaista ratsastus- tai ajoharjoittelua.

Utran tallilla on kalenterissa viisi leiriä, joista viimeinen ulottuisi heinäkuun alkupäiviin.

"Nyt ei auta kuin odottaa ja miettiä, mikä on turvallinen tapa toimia leirien suhteen", sanoo Paula Matikainen.

Hän kertoo, että ensisijainen tavoite on pitää leirit pienikokoisina päiväleireinä ja tarvittaessa siirtää niitä loppukesälle. Kahdelle ensimmäiselle leirille on tullut jo hyvin ilmoittautumisia.

Matikaisen mukaan vasta toista kertaa järjestettäväksi aiottu erityisryhmien leiri näyttää suositulta. Ainakin sille on alustavasti etsitty ilmoittautuneiden kanssa korvaavaa ajankohtaa.

Köyliön poniravikoululla on normaalisti kesäkuussa pidetty kaksi ravikorttikurssia ja heinäkuussa ratsastusleirejä.

"Korttikursseja on kysytty. Ainakin yksi pidetään, kun on luvallista, vaikka sitten syksymmällä", Susanne Vuori kertoo.

"On tärkeää, että ne, jotka haluavat ajoluvan, saisivat sen."

Ajolupa oikeuttaa osallistumaan poniravilähtöihin sitten, kun ravit taas alkavat pyöriä.

Leirit Vuori suunnittelee pidettävän päiväleireinä pienryhmissä. "Alkuviikolla juuri pohdittiin yhden ryhmän kanssa, että jos on kaksi–neljä lasta per päivä eikä yövytä täällä, se voisi toimia."

Susanne Vuori sanoo, että hevosyrittäjän arki on nyt tavallistakin selvemmin kädestä suuhun -meininkiä.

"Mennään päivä kerrallaan ja katsotaan, mitä tulevaisuus tuo."

Vuori kouluttaa myös raviponeja ja hoitaa astutettavia tammoja poniravikoulun lisäksi, mikä tietää ainakin näin kasvatuskauden lähetessä töiden riittämistä.

Yrittäjät ovat SRL:n Minna Peltosen mukaan ymmärrettävästi odottavalla kannalla. Epävarmuus ei välttämättä lopu kesään.

"Nämä kevään tunnit on enimmäkseen maksettu jo ennalta. Syksyllä alkaa näkyä koko tilanne selvemmin."

SRL ei ole antanut keskitettyjä toimintaohjeita kesäleirien järjestämisestä eikä tule niitä tekemäänkään.

"Yritetään pitää suositukset valtiovallan määräysten kanssa linjassa. Odotetaan siis, mitä keskiviikon linjaukset tuovat."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tallien toiminta helpottuu kesäkuun alusta – ratsastuskilpailujen järjestelyistä odotetaan ohjeita Avilta

Koronakriisi hämärsi horisontin hevosyrityksissä – "Konkurssitkin ovat mahdollisia, kun asiakasvirta on tyrehtynyt"

Hevosala vetoaa yhdessä hallitukseen: Markkinoista osa menetetty jo nyt, kyselyn mukaan vaikutukset voivat olla kohtalokkaat

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video