Uutiset

Miten hevosalan rahoitus turvataan? – Forssan torilla keskusteltiin hevosalan tulevaisuudesta

Keskustelemassa oli niin poliittisia päättäjiä kuin hevosalan ammattilaisia.
Sanne Katainen
MMM:n kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Sami Kauhanen keskustelivat lauantaina Forssan torilla muun muassa hevosalan rahoituksen turvaaamisesta.

Forssan torilla keskusteltiin tänään aamulla hevostaloudesta ja sen tulevaisuudesta.

Keskustelussa nousi vahvasti esille hevostalouden rahoituksen rakenne, joka on ollut yhteiskunnallisen keskustelun keskiössä kevään ja kesän aikana. Tällä hetkellä iso osa hevostalouden rahoituksesta tulee Veikkauksen kautta, muistuttaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

”Haluan korostaa, että jos meillä ei ole suomalaisista hevosista kiinnostuneita ihmisiä, niin ei me tarvita veikkauksen kauttakaan varoja.”

Tällä hetkellä arvio on, että hevosalan rahoitus tulee pienenemään noin 15–25 prosenttia.

”Imago on avainasemassa ja se, mitä mieltä ihmiset ovat hevosista. Meidän tehtävämme on tuoda viesti siitä, että hevosalaan kannattaa satsata. Eihän suomalaista maaseutua voisi ajatella ilman hevosta”, Husu-Kallio lisää vielä.

Veikkauksen liiketoimintaryhmän johtaja, Suomen Hippoksen toimitusjohtajaksi siirtyvä Sami Kauhanen uskoo ministeriön tekevän kaikkensa, jotta hevosala saadaan turvattua.

"Tällainen koronakriisi luo tilanteen, että asiat eivät voi jatkua niin kuin ne ovat nyt jatkuneet. Mitkä olisivat ne asiat, jotka saavat ihmiset satsaamaan hevosalaan”, Kauhanen pohtii.

"Realistina ajattelen, että tulevina vuosina Veikkaukselta tuleva rahapotti pienenee. Täytyy tarkkaan miettiä mihin rahaa kannattaa käyttää. Nyt porukalla on avaimet miettiä, mitä tehdään ja miten”, Husu-Kallio jatkaa ja muistuttaa, ettei silti halua luoda tummia pilviä hevosalan ylle.

Keskusteluun nousi myös ylipäätään urheilun tasa-arvo ja sen merkitys hevosalalle.

"Suurin osa investoinneista tulee hevosalalla käytännössä yksityispuolelta. Ratsastus on vahvasti tyttöjen laji ja tietyllä tapaa tekee tästä tasa-arvokysymyksen. Toivon, että julkisuudessa ymmärrettäisiin se, että urheilulajit olisivat samalla viivalla. Me lähdemme nyt takamatkalta”, sanoo Suomen Ratsastajainliiton hallituksen varapuheenjohtaja Marjukka Manninen.

Yhteistyö puhututti paneelikeskustelussa myös voimakkaasti. Miten saadaan koko hevosala puhaltamaan yhteen hiileen?

"Kaikkien kannattaa yhdistää voimat. Nyt porukat ovat vähän eriytyneet”, Manninen toteaa.

”En halua sanoa, että ihmiset narisee, mutta tuovat esiin negatiivia asioita. Nyt pitää keskustella, mitä pitää muuttaa ja mitä muuttamalla saadaan”, Sami Kauhanen kommentoi.

Hippos on käynnistämässä uuden strategian työstämisen syyskuun alkupuolella.

”Strategiatyö alkaa ensi viikolla ja marraskuussa pitäisi olla valmista. Ravi- ja ratsastusurheilun strategiat ovat nyt työn alla ja toivottavasti tulevaisuudessa tehdään hevosalan yhteinen strategia", Kauhanen kertoo.

"Näen, että alalla on turhaa vastakkainasettelua. Jos lähdettäisiin miettimään, että huippu-urheilija on se hevonen”, Kauhanen jatkaa edelleen pohtimista siitä, että miten hevosalalla tullaan yhdistämään voimat jatkossa.

”Kyllä, pitäisi tehdä hevosalan yhteinen strategia. Esimerkiksi maankäyttöön ja hevosen hyvinvointiin liittyvät asiat ovat meidän yhteisiä”, komppaa Marjukka Manninen.

Keskustelemassa hevosalasta olivat lisäksi kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Forssan kaupungin valtuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.), Hevosopiston toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki sekä Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen.

Keskustelun vetäjänä toimi raviradoilta tuttu kasvo Jere Törmänen.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sami Kauhanen: "Haastava, mutta erittäin kiehtova hetki"

Raveissa edetään koronan suhteen tarkasti ohjeita paikallisesti sopeuttaen

"Raviurheilulla myös paljon, mistä olla ylpeä"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video