Uutiset

MT Ravit tapaa "Mr Ihmekäden" – entä mikä onkaan To The Gaten salaisuus?

MT Raveissa nähdään käärmetanssia, kun lihashuollon spesialisti Antero Kumpulainen käy läpi Juha Jokisen hevosta ja kertoo samalla työstään.
Jukka Heiskala

Antero Kumpulainen on niittänyt mainetta ainutlaatuisena hevosten lihasjumien hoitajana. Sotkamolaisella Kumpulaisella on erityistaito siirtää omaa energiaansa sormiensa kautta hevoseen ja näin saada hevosten jumiutuneet lihakset rentoutumaan ja samalla selkärangan faskiat kohilleen. Tästä syystä häntä kutsutaan myös Mr Ihmekädeksi.

Antero sanoo soittelevansa haitaria hevosella. Hevoset kiemurtelevat kuin käärmeet Anteron käsittelyssä ja näin ne hoitavat itseään kuntoon.

Samanlainen perinteisen hoidon osaaminen on ollut Kumpulaisen äidillä ja ukilla. Hevosten käsittelyyn hän sai alkunsa kengittäjänä toimineelta enoltaan.

Kumpulainen aloitti kengittäjänä jo 16-vuotiaana. Hän työskenteli toistakymmentä vuotta Einari Vidgrénin tallilla Vieremällä. Videolta selviää muun muassa menestysori To The Gaten kengitykseen käytetty kikka.

Kengittäjän ura loppui kuitenkin onnettomuudessa: Virosta tuotu ratsu kaatui kengittäessä Anteron päälle vakavin seurauksin. Jo tuolloin Antero oli tehnyt energiahoitojaan ja siitä lähtien pelkästään sitä, koska lääkäri kielsi kengityksen jatkamisen.

Hevoset ovat kuuluneet Iisalmen Pörsänmäellä syntyneen Anteron elämään lähes koko hänen 73 vuoteen ehtineen ikänsä.

haastattelu: Juha Jokinen

kuvaus ja editointi: Jukka Heiskala

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT Ravit tapaa syyskuussa Vidgrénin tallilla Vieremällä valmentajana aloittaneen Matti Nisosen: "Hyvin ollaan viihdytty"

MT Raveissa "kaikkien superlatiivien elämäntarina" – vierailulla elävän legendan Ari Hartikaisen luona Vihdissä

MT Ravien jaksossa vahvassa nosteessa oleva valmentaja-ohjastajalupaus Janita Antti-Roiko: "Sen tunsi, että tämä ei ole kuka tahansa hevonen"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video