Uutiset

Case Propulsion käännekohdassa: urheilutulokset lainvastaisia - ratkaisut vastuulautakunnalle

Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön ST:n torstaisessa lehdistötilaisuudessa selvisi, että Propulsionin tulokset 2015 alkaen Ruotsissa olivat sääntöjenvastaisia ja tulos hylätty. PÄIVITETTY 29.10.2020 KLO 13.25: LISÄTTY LINKKI TRAVRONDENIN PALKINTORAHAUUTISEEN, JOSSA LISTA ENITEN MENETTÄNEISTÄ KILPAKUMPPANEISTA.
Terhi Piispa-Helisten
Propulsionin tulokset Ruotsissa: 45 kertaa hylätty. Svensk Travsport kertoi torstaina niiden tulleen 2015 Ruotsiin saapumisen jälkeen sääntöjenvastaisesti ja jopa laittomasti.

Svensk Travsport järjesti lupaamansa tiedotustilaisuuden Case Propulsionin etenemisestä torstaina aamupäivällä. Vaikka tulos tutkinnasta luvattiin alunperin jo elokuulle 2020, se roikkuu edelleen useilta osin ilmassa. Myös ennen tiedotustilaisuutta torstaina kerrottiin, että tilaisuudessa vain läpikäydään tapahtumia ja prosesseja, eli tuomioita tapauksesta ei ole tulossa. Tiedotustilaisuus sisälsi siis toki mielenkiintoista tietoa mm. siitä että Propulsionin suoritukset Ruotsissa ovat kaikki mitätöityjä. Tuomioiden anto tapauksesta siirtyi kuitenkin edelleen. Tuomiot tulee antamaan raviurheilun vastuulautakunta STAD.

ST:n toimitusjohtaja Maria Croon kertoi, ettei Elitloppet-voittaja 2020 Propulsionin hermokatkaisusta ole epäilystä. Se on kilpaillut Ruotsissa 2015 jälkeen 45 kertaa sääntöjen vastaisesti ja myös eläinsuojelulain kieltämällä tavalla. Ori on tienannut noissa starteissaan 26,3 miljoonaa kruunua omistajalleen Brixton Medicalille.

ST:n lakimies Göran Wahlman kertoi, että tulokset tullaan korjaamaan Propulsionin osalta, ja sen taakse kilpailuissa jääneet hevoset nousevat yhden sijan ylöspäin. Näin esimerkiksi Elitloppetin 2020 voittajan nimi on Cokstile. Palkintorahat tullaan perimään takaisin Propulsionin omistajalta Brixton Medicalilta. Palkintojen erotukset tullaan maksamaan hevosenomistajille joulukuussa.

Pääset tästä Travrondenin uutiseen, jossa lopussa mm. lista eniten palkintorahoja "Proppenille" menettäneistä hevosista.

Selvitystyön jälkeen ST on päättänyt siirtää ratkaisut annettavista rangaistuksista ja tuomioista raviurheilun vastuu- ja kurinpitolautakunnalle STAD:lle (Svensk Travsports Ansvars- och Diciplinsnämnd). STAD:n ratkaisusta on aikanaan mahdollisuus valittaa Ruotsin ylituomioistuimeen.

Tässä linkki tietoihin ST:n tuomio - ja vastuuelimistä.

Palkattu selvitysmies Pehr Jern, ulkopuolisen konsulttifirman juristi ja mm. Europolin käyttämä asiantuntija, moitti ST:n prosessia puutteelliseksi 2019 tehdyssä eläinlääkärintarkastuksessa, jossa todettiin hevosen jaloissa olevan tuntoa. Siinä tilanteessa ei esimerkiksi otettu yhteyttä USA:n keskusjärjestöön asian tarkastamiseksi sitä kautta.

Jern kertoi ST:n saaneen tiedon hermokatkaisusta hevosen tuonnin yhteydessä syksyllä 2015 tuontidokumenteissa. Asiakirjat skannattiin arkistoon, mutta Jernin mukaan ei voida osoittaa ketään yksittäistä henkilöä, jonka laiminlyönnin vuoksi asia olisi jäänyt huomaamatta. Vika oli koko prosessissa. ST:llä oli Jernin mukaan vastuu, mutta yhtä syyllistä ei voida osoittaa.

Lisäksi Jern kertoi tutkimuksissa paljastuneen, että Propulsionin omistajalla Brixton Medicalilla ja sen valmentajalla Daniel Redénillä oli ainakin uran mittaan tietoa oriin hermokatkaisusta.

Toimitusjohtaja Croon kertoi ST:n läpikäyneen ja läpikäyvän prosessejaan. Lisäksi on muassa käyty läpi kaikki tuonnit 2010-luvulla sekä kaikki Ruotsissa ulkomailta käsinkin käytössä olevat siitosoriit, eikä mitään muita sääntöjenvastaisuuksia ole havaittu millään rintamalla. ST on palkkaamassa uutta juristia, jonka kanssa tehdään strategiatyö prosessien parantamisesta.

Croonin omin sanoin "Ruotsin raviurheilun historian hankalimman tapauksen" pallo on siis edelleen ilmassa. Yhtä syyllistä ei voitu nimetä, mutta juristi Jernin kommentin perusteella ainakin hevosen valmentajalle ja omistajalle lienee odotettavissa seuraamuksia. Miten keskusjärjestö kantaa vastuunsa laiminlyönnistä, jos mitenkään, jäi hevosenomistajan ja valmentajan vastuun lisäksi edelleen epäselväksi.

Myös siitoksessa on sääntöjen mukaan Ruotsissa kiellettyä käyttää hermokatkaistua oritta. Kuitenkin ST:n jalostusvaliokunnan edustaja Ulf Hörnberg kertoi huojentavan tiedon oritta siitoksessa käyttäneille ihmisille. Sen kaikki tämän vuoden ja sitä ennen astutuksista syntyvät varsat saavat täydet kilpailuoikeudet. Mitä tulee kilpailutuloksiin muissa Euroopan ravimaissa, on Hörnbergin mukaan kunkin maan oma asia, miten se ratkaisee kilpailutulokset Propulsionin tapauksessa. Luottamusmieshallintoa edusti tiedotustilaisuudessa ST:n puheenjohtaja eläinlääkäri Marjaana Alaviuhkola.

Voit katsoa tiedotustilaisuuden olennaisimmat osat Aftonbladet-lehden nettisivuilta videolta tästä.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Propulsionin omistaja kieltäytyy maksamasta kymmenien miljoonien kruunujen palkintolaskua Ruotsin keskusjärjestölle

Ruotsin raviurheilun synkkä tiistai: ST:n johtoa syytetään koko totuuden salaamisesta Propulsionin tapauksessa ja toisessa tapauksessa valmentajaa syytetään eläimiinsekaantumisesta

Ruotsin raviurheilu syysmyrskyn kourissa - lisää havaintoja hermokatkaistuista

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video