Uutiset

Malminetsintää tehnyt helikopteri pelästytti vahingossa hevosen – firma korvasi eläinlääkärikulut

Mittauslennoista oli ilmoitettu paikallislehdessä, mikä ei tavoittanut hevosväkeä.
Antti Savolainen
Malminetsintäkopteri kierteli Nivalan yllä reilu kuukausi sitten.

Nivalassa ja myös Ylivieskan puolella pörräsi syyskuun lopulla kopteri, jonka alla roikkui mittausvälineistö. Kopteri peläytti Tarja Isokosken naapuritilan hevosen Ylivieskassa, mutta vahingosta selvittiin tuurilla, yhteistyöllä ja eläinlääkärin avulla.

Isokoski julkaisi naapurin puolesta sunnuntaina Facebookin TalkRavi-keskusteluryhmässä kiitoksen Scandinavian Geopoolille, jonka toimeksiannosta kopteri suoritti malminetsintää.

"Vahingosta siinä oli kysymys. Hevosen omistaja oli itse pihallaan ja oli nähnyt, kuinka lentäjä oli yrittänyt väistää hevosen ja tarhan huomattuaan."

"Hevonen selvisi pienellä, vaikka alun perin sen etupolveen saama haava näytti pahalta", Isokoski sanoo nyt.

6-vuotias lämminveriruuna oli ilmoitettu starttiin kolmen päivän päähän, ja Geopool korvasi paitsi eläinlääkärikulut myös peruuntuneesta kilpailumatkasta. Nyt hevonen on toipunut ja on taas päässyt takaisin radalle.

"He olivat tiedottaneet lennoista ennalta paikallislehdessä, mutta eihän sellaista ilmoitusta välttämättä kaikki näe", itsekin hevosia kasvattava Isokoski kertoo.

Hän myös toteaa Geopoolin kysyneen häneltä lisätietoja muista alueen talleista, jotta lentoreittejä voitiin tapahtuman jälkeen suunnitella paremmin.

"Olkaa ihmiset yhteydessä heihin, jos näette tiedotteen näistä lennoista ja hevosenne ovat tällä alueella. Se kopteri häkkyröineen on hevoselle kauhistus ja todellakaan he eivät halua aiheuttaa vahinkoa", Isokoski kirjoittaa Facebookissa.

MT tavoitteli Geopoolin johtoryhmän jäsentä ja osaomistajaa Jens Rönnqvistiä kommentoimaan tapahtumaa. Hän vahvisti tapahtuneen kesken maastotutkimusten maanantaina.

"Olemme tiedottaneet tutkimuksistamme paikallislehdissä ja Nivalan kunnan nettisivulla", hän kertoi sähköpostitse.

Ilmoitusta ei löydy ainakaan enää Nivalan kunnan verkkosivulta. Isokosken ja naapurin tilat sijaitsevat naapurikunnan eli Ylivieskan etelälaidalla. Alueella luetaan Kalajokilaaksoa ja Nivala-lehteä.

"Kaikissa meidän toiminnoissa yritämme toimia mahdollisimman vastuullisesti. Se on meille tärkeä asia", Rönnqvist tähdentää.

Sähköyhtiöt teettävät myös säännöllisesti kopterilentoja, kun linjojen kunto tarkistetaan ja kun suoritetaan niiden varrella sahauksia. Sähköyhtiöt toivovat, että kotieläinten pitopaikoista ilmoitettaisiin. Näin lentäjät pystyvät ennakoimaan kohdat, joissa on eläimiä.

Isokosken kirjoitus poiki kommentteja, joista selviää, että myös Ilmavoimille voi ilmoittaa eläinten pitopaikoista. Kommenttien perusteella kaikki eivät kuitenkaan kokeneet, että ilmoittamisesta olisi ollut hyötyä.

Helkoptereita käytetään yleisesti myös metsälannoituksessa ja tarvittaessa tykkylumien poistoon.

Lue myös:

Elenian maakaapelointiurakka etenee – kartoittaa linjoja säännöllisesti helikopterista

Kolilla pudotettiin lumia puista kopterilla

Tommin sonnit ovat olleet karkuteillä jo kolme päivää – kopteri saattoi säikäyttää

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lait koskevat myös pannoittajia

Uudet lääkärihelikopterit tuovat tehoa ensihoitoon

Sähköyhtiö kutsui helikopterit apuun

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video