Uutiset

Hevosalan päätöksenteko kaipaa avoimuutta ja uusiutumista – järjestöaktiivi Eveliina Talvensaari: "Muutos on oltava valmis tekemään itse"

Hän rohkaisee ihmisiä yhdistystoiminnan pariin.
Antti Savolainen
Kemijärvellä ajetaan ensi kesänä yhdet ravit, 10. heinäkuuta. Taustalla näkyvää varikkoaluetta laajennetaan parhaillaan. "Meidän raveissa on aina paljon hevosia, joten lisätila tulee tarpeeseen”, Kemijärven Ravi ry:n puheenjohtaja Eveliina Talvensaari kertoo.

Eveliina Talvensaari, 32, on työskennellyt hevosten parissa lähes koko aikuisikänsä. Hevosia hän on harrastanut lapsesta saakka. Nyt harrastus jatkuu myös alan luottamustoimissa, sillä hänet valittiin kesällä Kemijärven Ravi ry:n puheenjohtajaksi ja viikko siitä Lapin hevosjalostusliiton hallitukseen.

”Olen ollut seuran jäsen jo pitkään ja käynyt talkoilemassa myös muualla asuessani, kun vain olen täälläpäin sattunut olemaan. Nyt menin normaalisti vuosikokoukseen ja minua ehdotettiin puheenjohtajaksi. En nähnyt syytä kieltäytyä, vaikka ehdin olla puheenjohtajana vain kaksi viikkoa ennen meidän raveja, joiden järjestämisessä on koko seuralla iso työ”, pari vuotta sitten kotiseudulleen palannut Talvensaari sanoo.

Raviurheilun ja hevosalan luottamustoimissa näkyy laajemminkin monelta muulta elämänalalta tuttu ilmiö: paikoilla ovat vuodesta toiseen samat nimet, kun tuoreita kasvoja ei joko hakeudu tai valita toimia hoitamaan.

Talvensaari haluaa rohkaista ihmisiä yhdistystoiminnan pariin. Hän arvioi, että mukaan pääsemisestä ja tehtävien hoitamisesta luodaan usein liian hankala mielikuva. Talvensaarella oli aiempaa järjestökokemusta Joroisten hevosystäväin seuran sihteerinä.

”Kokouskäytäntöjä ei tarvitse pelätä, niitä ja muutakin yhdistystoimintaa varten löytyy hyviä ohjeita esimerkiksi netistä. Ja monelle pidempäänkin yhdistystoiminnassa olleelle suosittelen yhdistyslakiin tutustumista edes pintapuolisesti. Jo sen avulla vältytään monelta ongelmalta.”

Talvensaari muistuttaa yhteisen tekemisen merkityksestä.

”Raviurheilusta varsinkin valtakunnan tasolla puhutaan usein, että pitäisi tehdä muutoksia siihen ja siihen asiaan. Ei se pelkkä puhuminen auta, muutos on oltava valmis tekemään itse.”

Hän kannattaa luottamustoimien hoitoon maksimiaikaa.

”Minulla ei ole mitään niitä ihmisiä vastaan henkilöinä, jotka ovat olleet vaikka vuosikymmeniä mukana, päinvastoin. Mutta meneekö mikään eteenpäin, jos päättämässä ovat aina samat ihmiset?”

Raviurheilua tarkasti seuraava Talvensaari arvioi lajin nykytilanteen kohtuullisen hyväksi.

”Mutta lajin kannalta pitäisi jo ajatella tulevaa ja nostaa esiin etenkin eläinsuojelun merkitys. Suomen Hippokselta kaipaan avoimuutta viestintään niin lajin sisällä kuin ulospäinkin. Toimitusjohtaja Sami Kauhasella oli tästä hyviä ajatuksia järjestön varsinaisessa kokouksessa.”

Talvensaari arvioi, että nykypäivän ihmiset ovat kyllä kiinnostuneita hevosista mutta eivät raveista.

”Ei raviurheilu ole enää tuttua nuoremmalle polvelle. Ikävä kyllä luulen, että ravien merkitys pienenee tulevaisuudessa entisestään. Sen sijaan jo tällä hetkellä moni minunkin ikäiseni täälläpäin hankkii hevosen ja harrastaa sen kanssa jotain muuta, vaikka ratsastusta.”

Hevoset ovat kuuluneet Eveliina Talvensaaren elämään pikkutytöstä asti. Ne ovat vieneet Kemijärvellä syntynyttä naista pitkin maita ja mantuja.

Lapsena hän halusi ratsastamaan, mutta paikkakunnalla ei juuri silloin ollut ratsastuskoulua. Niinpä perheeseen hankittiin äidille ja tyttärelle ratsuksi ja opetteluhevoseksi entinen ravuri, joka myöhemmin palasi raviradoille ja innosti isänkin mukaan hevostouhuun. Sittemmin hevosten määrä on kasvanut.

”Olemme kaikki kolme käyneet korttikurssin täällä Kemijärven raviradalla”, Talvensaari kertoo.

Koulunkäynti ei Talvensaarta jaksanut suuresti kiinnostaa. Peruskoulun jälkeen hän meni hevosenhoitajakouluun, mutta opiskelu jäi pian työnteon varjoon. Työkokemusta alkoi kertyä rivakkaa tahtia eri ravitalleilta pääasiassa Suomesta ja parin pätkän verran myös Ruotsista.

Talvensaari on pyörittänyt isoa hevostilaa muutaman vuoden ajan silloisen avopuolisonsa kanssa. Kilpaa hän on ajanut reilut 200 ravilähtöä, pääasiassa omilla valmennettavillaan.

Pari vuotta sitten Talvensaari palasi syntymämaisemiinsa. Nykyisin hevoset ovat harrastus ja leipä tulee ravintola-alan töistä.

Antti Savolainen
”Parasta hevosalalla on hevonen itse”, Eveliina Talvensaari pohtii suomenhevonen Grafiitin seurassa.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raviurheilu on Nelli Lindholmille työ ja harrastus

Maaseudun Tulevaisuus avaa MT Hevoset -palvelun alan ammattilaisille ja harrastajille – "Parhaita elämyksiä ja kavereita", tuottaja Antti Savolainen kertoo ravi- ja ratsastusharrastuksestaan

Ravipäätöksenteko hämmentää

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video