Uutiset

Ruotsissa avattu uusi ilmiantokanava anti-dopingtyötä ja hevosten hyvinvointia edistämään

"Yksinkertaistettuna kuka tahansa voi sovelluksen avulla ilmoittaa hevosen hyvinvointiin tai urheiluun liittyvistä epäkohdista joko omalla nimellään tai anonyymisti.”
Antti Savolainen
Ruotsalaisessa raviurheilussa voi tehdä anonyymin ilmiannon uuden kanavan kautta, jos epäilee väärinkäytöksiä hevosten hyvinvointiin tai dopingiin liittyen.

Hevosten hyvinvointiin ja dopingiin liittyvät asiat ovat olleet jo pitempään tapetilla kansainvälisessä raviurheilussa. Ruotsin raviurheilun keskusjärjestö ST pyrkii parantamaan antidoping- ja hevosten hyvinvointityötä uudella ”visselblåsare”-sovelluksella. Termin voi suomentaa vaikkapa vislaajaksi tai ilmiantajaksi.

"Yksinkertaistettuna kuka tahansa voi sovelluksen avulla ilmoittaa hevosen hyvinvointiin tai urheiluun liittyvistä epäkohdista joko omalla nimellään tai anonyymisti”, toteaa ST:n valvonta-asioista vastaava Mattias Falkbåge ST:n kotisivulla maanantaina julkaistussa uutisessa.

Sovelluksen avulla ilmoittaja voi halutessaan avata myös niin sanotun varman postilaatikon. Näin ST voi esittää vastakysymyksiä ilmoittajalle. Varma postilaatikko on rakennettu siten, että lähettäjä pysyy halutessaan anonyymina.

”Väärinkäytösten ilmoittamissovellus on yksi lisäkeino ST:lle saada parannettua hevosten hyvinvointia sekä lisätä raviurheilun eettisyyttä. On kaikkien etu, että pystymme puuttumaan mahdollisiin väärinkäytöksiin aikaisessa vaiheessa. Ja tarjoamaan raviurheilun harjoittajille tasapuoliset olosuhteet”, korostaa Falkbåge.

Hänen mukaansa kaikki vihjeet eivät välttämättä johda heti toimiin. Mutta niillä saattaa olla merkitystä suuremmassa asiakokonaisuudessa myöhemmässä vaiheessa.

Falkbåge korostaa lopuksi, että nyt lanseeratun palvelun kautta tulee ilmoittaa asioita, joihin ST säännöstensä puitteissa pystyy puuttumaan. Poliisin toimivaltaan kuuluvat rikosoikeudelliset asiat kuuluvat poliisille. Hevosen omistamiseen liittyvissä erimielisyyksissä kannattaa ottaa yhteyttä lakiasioiden ammattilaisiin.

Ruotsissa henkilöihin kohdistuviin epäkohtiin on kiinnitetty jo kauan huomiota. ST on jo pitkään ollut mukana muiden hevosjärjestöjen sekä ammattiyhdistysten kanssa Schysst Stall-hankkeella. Sillä nostetaan esiin ja koetetaan ennaltaehkäistä henkilöön kohdistuvia epäkohtia hevosurheilussa.

Suomen Hippoksella edellä mainitun kaltaisista asioista voi ilmoittaa kahta eri kanavaa käyttäen. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteistyössä toteutettavan Et ole Yksin -hankkeen tarkoituksena on edistää jokaisen oikeutta nauttia urheilusta turvallisesti sekä tulla kohdelluksi yhdenvertaisesti ja kunnioittavasti.

"Sen lisäksi SUEK (Suomen urheilun eettinen keskus) tarjoaa reitin ilmoittaa epäasiallisuuksista sekä eettisistä keinoista urheilussa”, kertoo raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestön Suomen Hippos ry:n viestintäpäällikkö Suvi Hakkarainen.

"Kummankin kanavan kautta voi ottaa yhteyttä anonyymisti. Suomen Hippokselle on tärkeätä saada tietoonsa lajissa olevia epäkohtia. Näin pystymme tarttumaan ongelmakohtiin jo varhaisessa vaiheessa. Kaikilla on oltava oikeus harrastaa hevosurheilua häiriöittä sekä samoista lähtökohdista”, tähdentää Hakkarainen lopuksi.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kolminkertainen Hambo-voittaja jakaa harrastajille vinkkejä Ruotsissa – kynnystä matalammaksi huipulle poneista alkaen

Suomen Hippos poisti lisenssin kahdelta henkilöltä – Propulsionin suoritukset Suomessa hylättiin

Ravipäivien ja valtiontuen suhde hiertää radoilla – Suomen Hippoksen valtuuskunta koolle keskiviikkona

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video