Uutiset

Muistojen kaviourilla: Turotuuli tuiversi ja tulosta tuli – vahvatahtoinen tamma taisteli itsensä ravikuningattareksi

Muistojen kaviourilla -juttusarjassa kerrotaan tarinoita takavuosien sankariravureista, jotka ovat saattaneet jo vaipua unholaankin. Uusi artikkeli ilmestyy aina sunnuntaisin. Tällä viikolla muistellaan vuoden 2002 ravikuningatarta.
Antti Savolainen
Vuoden 2002 ravikuningatar Turotuuli ja Kalevi Salmela kotonaan Rovaniemen Haukitaipaleen kylässä kesäkuussa 2018. Taustalla piilottelee Turotuulen viimeinen varsa Tuulenmimmi.

Rovaniemellä Haukitaipaleen kylässä talliaan pitävä Kalevi Salmela teki kesällä 2008 ison mutta sangen helpon päätöksen. Hänen hevosmiesuransa kirkkaimman tähden Turotuulen oli aika laittaa kilpakenkänsä naulaan.

Tamman ura oli ollut upea. Kestävä kilpailija starttasi kahdentoista kauden aikana yhteensä 118 kertaa. Ykkössijoja tuli 36 kappaletta.

Turotuuli oli valittu peräti kuusi kertaa mukaan kuningatarkilpaan. Huippuhetki ajoittui vuoteen 2002, kun tamma kruunattiin jännitysnäytelmän jälkeen ravikuningattareksi.

Myös 2004 oli titteli liki, mutta se jäi päätösmatkan virheellisen kenkävalinnan ja parin muun epäsuotuisan sattumuksen vuoksi sekunnin päähän.

Kuningatar periytyy Salmelan omasta Tumppi-tammasta.

”Sekin olisi ollut juoksija, mutta loukkaantuminen sotki suunnitelmat”, Salmela kertoo.

Tumppi oli itsepäinen, ja tämän ominaisuuden tamma periytti ainoaan jälkeläiseensäkin.

”Turotuuli paineli opetusvaiheessa kovempaa kuin olisi ollut tarpeen. Välillä tuntui, että onko tammalla jarruja lainkaan ja tuleeko siitä kilpahevosta ollenkaan”, Salmela muistelee.

Vaikeuksista vivuttiin yli lahjakkuuden voimin. Nelivuotiskeväällä 1997 ajetut ensimmäiset startit paljastivat, että Lapissa on harvoin jos koskaan nähty niin lupaavaa tammavarsaa kuin Turotuuli.

Vahva oma tahto näkyi otteissa. Eräässä startissa Turotuuli ampaisi aja-komennolla väärään suuntaan. Rattailla istuneelta Salmelalta ei tamma ottanut ohjeita vastaan.

Nelivuotiskauden päätähtäin oli Pikkupelimanni-ajossa. Turotuuli vei karsinnan Aki Antti-Roikon ajamana vakuuttavasti nimiinsä. Finaalissa valjakko saavutti kolmannen sijan. Parempaakin oli tarjolla, sillä Turotuuli laukkasi maalisuoralla. Lähdön voittaja Gilbert oli tuossa vaiheessa vielä tukevasti takaviistossa.

Viisivuotiskausi oli uran jatkon kannalta vaaranpaikka. Selkänsä loukanneesta Salmelasta ei ollut tammaansa treenaamaan, ja hän vei suojattinsa Ylivieskaan Antti-Roikon valmennukseen. Sieltä käsin Turotuuli ei päässyt starttaamaan kertaakaan.

”Kesä oli märkä, ja Turotuuli sai pahan tulehduksen. Kun hain tamman kotiin, sen jalat olivat paksut kuin pölkyt.”

Salmelan usko oli koetuksella. Toipuminen sujui hitaasti, mutta kuitenkin johdonmukaisesti. Kun kalenterista kääntyi esille vuosi 1999, vaivat olivat viimein voitettuja.

Turotuuli palasi keväällä radoille, ja siirtolohkare vierähti Salmelan sydämeltä. Tamman kyvyt ja kilpahalut olivat tallella.

Kuusivuotiskausi otettiin maltilla, ja paukut ladattiin seuraavaan vuoteen. Siitä tuli jättipotti. Turotuuli starttasi kymmenen kertaa, ja voittoja tamma ravasi kahdeksan.

Huippu alkoi häämöttää, ja kaukonäköisimmät ennustivat Salmelan silmäterän nousevan jonain päivänä ravi-Suomen valtaistuimelle.

Kuningatarkisadebyytti tapahtui Turussa 2001. Menestystä ei vielä lohjennut, mutta tärkeää kokemusta kylläkin.

”Se oli hyvä opintomatka”, lausuu Salmela.

Tuo oppi oli menestyksen siemen seuraavalle vuodelle. Haukitaipaleen taivaalla viipyili kuitenkin Kaustisen vuoden 2002 kuningatarkatselmuksen alla tummanpuhuvia pilviä.

Turotuuli oli voittanut Turussa ajetun viimeistelystarttinsa, mutta huolta aiheutti kulmikkaasti sujunut ravi. Kaustisen vaativaan koitokseen oli aikaa enää pari viikkoa.

”Tamma oli lyönyt polvensa johonkin, ja se oli turvonnut. Koko kuningatarkisaan osallistuminenkin oli kinttaalla.”

Aluspäivien treeni oli pelkkää kävelyä. Kun oli aika startata kohti Kaustista, Salmela pohti vaimolleen, että tuleekohan tästä hukkareissu.

”Myöhäistä miettiä moisia”, vastasi Anna-Liisa Salmela miehelleen.

Napapiirin tamman ohjastajaksi oli valikoitunut Helsingin metropolialueella vaikuttava Ari Hartikainen.

”Kun olimme Vermossa kilpailemassa, kuulin sivukorvalla, miten Hartikainen puheli kaverilleen, että Turotuulella pitäisi ajaa tarkkoja selkäjuoksuja. Siitä oivalluksesta se yhteistyö alkoi”, Kalevi Salmela paljastaa.

Puheidensa mukaisia reissuja kehäkettu ajokilleen Kaustisella myös tarjosi. Mittelö alkoi 2100 metrin matkan nelossijalla. Mikä tärkeintä, tamman polvi ei oireillut. Toisen kilpailupäivän käynnistäneellä maililla Turotuuli oli toinen, ja tamma nousi kokonaiskisan kärkeen.

Kuningattaruuden sinetöi 3100 metrin voimainkoitoksen kolmossija. Seppele tuli päätösmatkalla laukanneeseen Hovin Papittareen nähden vain 0,2 sekunnin erolla. Kesti monta piinaavaa ja epätietoisuuden täyteistä minuuttia ennen kuin kuulutus kajautti ilmoille uuden kuningattaren nimen.

Sähäkkä Turotuuli sekä viilipyttymäiset Salmela ja Hartikainen muodostivat toisiaan täydentävän yhdistelmän. He olivat ravi-Suomen jin ja jang.

”Kuningatartitteli oli kova juttu. Siitä suomenhevosihmiset haaveilevat. Unelma muuttui meidän kohdalla todeksi”, Salmela liikuttuu.

Kuningattaren menestys oli tulevinakin kausina vakaata. Vielä 14-vuotiaana Turotuuli pystyi tarjoamaan täyden vastuksen nuoremmilleen.

Kuten kilparadoilla myös siitoksessa Turotuuli antoi kaikkensa. Jopa siinä määrin, että jälkeläisten määrä jäi neljään.

”Varsomiset laihduttivat tammaa. Vaikka miten koetti antaa sille sapuskaa, Turotuuli ei lihonut.”

Emänsä tapaan varsat ovat vahvalla tahdolla varustettuja eteviä juoksijoita.

28-vuotias Turotuuli jatkaa eloaan Salmeloiden tilalla. Kuningattaren omanarvontunto on säilynyt.

”Ei se ihmisistä ihmeemmin piittaa. Harjaamisesta tamma tykkää, mutta jos paljaalla kädellä yrität rapsuttaa, niin Turotuuli kääntyy pois. Se kyllä tietää mitä tahtoo.”

Turotuuli

Syntynyt 1993 Rovaniemen Haukitaipaleen kylässä. Elää edelleen kotitilallaan.

Isä Turo, emä Tumppi.

Omistajat ja kasvattajat Anna-Liisa ja Kalevi Salmela.

Valmentaja Kalevi Salmela (s. 1943).

118 kilpailua, 36 voittoa.

Ennätys 22,3, voittosumma 164 165 euroa.

Pääosan tamman starteista ohjastivat Kalevi Salmela, Ari Hartikainen ja Aki Antti-Roiko.

Ravikuningatar 2002 Kaustisella, ja kotiradallaan Rovaniemellä 2004 tuli kuningatarkisan kakkonen.

Osallistui yhteensä kuusi kertaa kuningatarkisaan (2001-2005 ja 2007).

Periyttänyt neljä varsaa. Näistä kolme vanhinta (Tuulenpoju 22,0, Taruntuuli 22,8 ja Tarunlento 23,5) ovat painelleet valiovauhtia.

Nuorin jälkeläinen, 5-vuotias Tuulenmimmi, valmistautuu kilpauraansa Salmeloiden hoivissa.

Artikkeli on alunperin julkaistu Lapin Kansassa keväällä 2020.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Onhan tämä sellainen kerran elämässä tilaisuus" – Pekka Lillbackan kylmäverinen Wolt tähtää Ruotsin Derbyn jälkeen Norjan Derbyyn

Uusi gallup: Pitäisikö Kuninkuusravien päättyä kuninkaallisiin seremonioihin?

Tapio Perttunen oli kuningatarkilpailun paras – 40 vuoden tauon jälkeen

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video