Uutiset

Ira Lahti vaihtoi parturikampaajan työt hevosiin

"Koronaepidemia vähensi parturikampaajan töitäni. Tunsin että nyt on aika kokeilla hevosenhoitajan töitä täysipäiväisesti."
Ira Lahden albumi
Ira Lahti ja Pitch Perfect, joka voitti viime vuonna yhdeksästä startistaan viisi.

Vanhempien työskennellessä täysipäiväisesti ravihevosten parissa, ei ole kovin yllättävää, että hevoset ovat kuuluneet Ira Lahden elämään pienestä pitäen.

"Pienestä pitäen sain alkaa auttamaan tallissa. Hevoset ja raviurheilu ovat yhdistäneet aina perhettämme”, kertoo Ira Lahti, joka tätä nykyä työskentelee Katja Melkon valmennustallissa Julmyrassa.

Hyvät ja monipuoliset valmennusolosuhteet tarjoava Julmyra sijaitsee noin 100 kilometriä luoteeseen Tukholmasta Hebyn kunnassa.

Iran isä on pitkän linjan raviammattilainen Timo Lahti. Sievissä Ylivieskan lähistöllä valmentavan Timo Lahden valmennettavat ovat vuosien saatossa tehneet menestyksekkäitä täsmäiskuja niin T75- kuin ikäluokkalähtöihin. Suurelle yleisölle tuttuja hevosia Lahden valmennettavista ovat muun muassa Ikaros Leader, Hollywood Hills, Justine´s Joy, Rockabilly Ace, Pitch Perfect ja Hilmin Hurmuri.

"Tällä hetkellä isällä ei ole kovin montaa starttihevosta. Mutta nuoremman polven valmennettavista on hyvää vauhtia tulossa uusia starttihevosia. On aina yhtä mielenkiintoista seurata nuorten hevosten kilpailu-uran aloitusta”.

Ira toimi useamman vuoden parturikampaajayrittäjänä kotiseudullaan. Koronaepidemia vähensi huomattavasti parturikampaajan töitä.

"Olin pitkään puhunut vanhemmilleni, että haluan jossakin vaiheessa kokeilla hevosenhoitajantöitä kokopäiväisesti. Katjan kanssa oli alun perin puhetta parista kuukaudesta. Mutta puolisen vuotta tulee kohta täyteen täällä”, toteaa Ira joka antaa samalla tunnustusta työnantajalleen.

"Katja ja Janne (Soronen) ovat mukavia ihmisiä niin töissä kuin sen ulkopuolella. Saamme työskennellä sopivan itsenäisesti, mutta tarvitessamme saamme aina tukea”.

Vaikka hevosenhoitajan perustyö on periaatteessa samanlaista maasta riippumatta, on Ira havainnut kuitenkin yhden selkeän eron ruotsalaisen ja suomalaisen raviurheilun väliltä.

"Meidän hevosemme ovat vuosien saatossa menestyneet mukavasti. Vaikka Sievi on pieni paikkakunta, sai usein kuulla kysymyksen teettekö te tätä ravihommaa työksenne. Ihmisillä ei jollakin tapaa ole Suomessa käsitystä ravivalmennuksen ammattimaisuudesta”, pohtii Ira Suomen ja Ruotsin eroja raviurheilun asemassa yhteiskunnassa.

Samalla Ira toteaa myös, että raveissa käynti ammattilaisenkin näkökulmasta Ruotsissa on sosiaalisempi tapahtuma.

"Ei mitään negatiivista Suomea kohtaan. Täällä kuitenkin ravipaikalle saavutaan aikaisemmin ja jotenkin ravipäivät sujuvat stressittömämmin. Yhtenä syynä parempaan ilmapiiriin on varmasti niinkin yksinkertainen asia kuin omat vieraskarsinat kaikille kilpailijoille”, korostaa Ira pienten asioiden merkitystä hevosenhoitajan arkeen.

Ammattivalmentajan tyttärenä voisi ajatella, että Iralla olisi ollut myös polte kilvanajoon. Nuorempana Ira ajoi poneilla lähemmäs 100 starttia kilpaa. Vaikka ponilähdöissä tuli mukavasti menestystä ei Iralla ole koskaan ollut suurempaa poltetta ajaa kilpaa hevosilla.

"Ei ole käynyt mielessä ilmoittautua edes ajolupakurssille. Keskityn mieluummin valmennus- ja hevosten hyvinvointipuoleen. Osaavia ohjastajia on tarjolla ihan riittävästi”, toteaa Ira.

Valmentamisen lisäksi hevoskasvatus on Iralle läheinen asia. Perheen oma kasvatti Hollywood Hills osallistui vuoden 2018 Harper Hanover -ajoon. Vaikka menestystä ei tullut, oli se ikimuistoinen kokemus.

"Jäin kotiin huolehtimaan tallista, mutta todella hienoa nähdä oma kotikasvatti mukana yhdessä Elitloppet-viikonlopun pääkilpailuista”, muistelee Ira lämmöllä Hollywood Hillsin kilpailu-uraa ja kertoo samalla mielenkiintoisesta jalostusprojektistaan.

Hollywood Hillsin puolisisko Justine’s Joy on siemennetty Maharajahilla, ja kaiken mennessä suunnitellusti syntyy Iralle tuleva kilpahevonen ensi keväänä.

"Justine’s Joy on itse 12-aikainen, ja oli aikanaan kolmas Kasvattajakruunun finaalissa. Sen ensimmäinen varsa nyt nelivuotias Paris Håll Conway Hallista on aloittanut uransa oikein mukavalla tavalla. Toivotaan kaiken menevän hyvin, ja saadaan ensi keväänä mielenkiintoinen tulokas kotitalliimme Suomeen”.

Palataan kuitenkin Iran nykyiseen työhön hevosenhoitajana. Kuluva viikko on ollut mielenkiintoinen Iralle. Hänen passeistaan sekä Mas Capacity että BWT Echo selvittivät tiensä välieriin Lahden Jokimaalla torstai-iltana ravatuista Suur-Hollola-ajon alkueristä.

"Tosi hieno fiilis välieräpaikoista. Katjan ja Jannen Suomessa olevat hevoset majailevat Nurmisen Anssin luona Forssassa. Tulee olemaan todella mahtavaa päästä seuraamaan itse passieni edesottamuksia Suur-Hollola-ajon välierissä kolmen viikon kuluttua”.

Ira haluaa nostaa esiin myös muutaman viikon takaisen Elitloppet-viikonloppun.

"Yleisön puuttuminen Solvallasta loi hieman erikoisen tunnelman. Saada olla hevosenhoitajana paikan päällä Elitloppet-viikonloppuna oli ikimuistoinen kokemus. Tuntui hienolle, kun Katja ja Janne päästivät henkilökunnan omalla porukalla Solvallaan. Molemminpuolinen luottamus on silloin kohdillaan."

Iran kanssa keskustellessa ei ole jäänyt epäselvyyttä, etteikö hän viihtyisi Ruotsissa Katja Melkon palveluksessa. Niinpä vastaus tulevaisuuden suunnitelmia kysyessä ei yllätä.

"Parturikampaajan hommat eivät tällä hetkellä vedä puoleensa. Haluan panostaa täysillä hevoshommiin. Meillä on tosi mukava ja hyvä porukka töissä, ja viihdyn kyllä todella hyvin Katjan ja Jannen valmennustallilla."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Opas talliyrittäjille: "Hyvinvoivat työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä ja työpaikkaansa"

Anne Raatikainen on tärkeä lenkki Petri Salmelan menestyksessä

Hevoset saivat Tuomaksen elämän raiteilleen – "En tiedä, miten minun olisi käynyt ilman raviurheilua"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video