Uutiset

Ruotsissa kova ajovitsatuomio tuoreelle ohjastajalle – "Toimisiko muu rangaistus aloittelijalle paremmin?" kokenut Melander pohtii

Tuomas Rantasen uran ensimmäisellä voitolla oli kova hinta: kahdeksan kuukauden ajokielto. Mies pohtii, loppuiko ohjastaminen tähän.
Elina Paavola
Ajotapoja on tiukennettu Ruotsissa, joka on raviurheilun toinen kärkimaa Euroopassa. Kuvituskuva.

Ruotsissa työskentelevä Tuomas Rantanen saavutti maanantaina uransa kolmannessa kilpailussa voiton mutta samalla hänelle langetettiin kahdeksan kuukauden ajokielto ajovitsan käytöstä.

”Käytin ajovitsaa sääntöjen vastaisesti. Loppukaarteessa hevonen oli voimissaan. Tajutessani voiton mahdollisuuden käskin hevosta liian monta kertaa innoissani. Nähtyäni lähdönuusinnan tajusin, etten ajanut sääntöjen mukaan”, mies tunnustaa.

Rantasta haastateltiin sunnuntaina MT Ravinetin sarjassa, jossa ulkomailla työskentelevät suomalaiset hevosenhoitajat kertovat työstään. Hänen työnantajansa on arvostettu valmentaja Jim Oscarsson ja ohjastettavana oli Crazymonsterheart.

Ruotsin raviurheilun keskusjärjestö tuomitsi Rantasen tiistaina kahdeksan kuukauden ajokieltoon ja 3 000 kruunun (293 euron) sakkoon ajovitsan sääntöjen vastaisesta käytöstä.

Rantanen itse tulkitsee, että rangaistus on Ruotsissa voimassa olevan linjan mukainen. Viime viikolla Skånen lääninhallitus kielsi ajovitsan käytön kokeneelta ohjastajalta Joakim Lövgréniltä kokonaan vuodeksi. ST puolestaan päätti pari viikkoa sitten, että vuodenvaihteessa ajotapoja koskeviin sääntöihin tulee tiukennuksia.

”Siihen kontekstiin tämä on linjassa oleva rangaistus. Hevosen hyvinvoinnin täytyykin olla keskeinen elementti lajin yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden vuoksi. Yleisellä tasolla kahdeksan kuukauden ajokielto tuntuu pitkälle. En ole kuitenkaan aiemmissa kilpailuissa saanut rangaistuksia rikkeistä”, Rantanen pohtii.

Crazymonsterheartista löytyi rataeläinlääkärin tarkastuksessa merkkejä. Niinpä asia etenee Lövgrénin tapauksen tavoin lääninhallituksen käsiteltäväksi.

”Tämä vetää mielen matalaksi. Hevosen hyvinvointi on kaikkein tärkeintä minulle. Mutta tehtyä ei tekemättömäksi saa, ja katsotaan, mitkä ovat jälkiseuraamukset", raviurheiluun jääkiekosta siirtynyt mies toteaa.

Tuomas Rantanen pohtii myös ylipäätään ohjastajauransa tulevaisuutta: ”Ajovitsan jätän kotiin. Viime päivät pistävät miettimään, onko jopa parempi jättää ohjastaminen muiden tehtäväksi."

Ajovitsaa käytetään sekä Ruotsissa että Suomessa nykysäännösten mukaan vain merkinantoon. Jos hevosta käsketään suomalaisissa raveissa käsivartta nostaen, se johtaa rangaistuksiin kilpailusääntöjen pykälän 56 mukaan (sääntöjen sivulla 57).

Suomen Hippos langetti maaliskuussa poikkeuksellisesti pitkän kilpailukiellon raviradan tapahtumista, joissa hevoselle ei aiheutunut fyysisiä vammoja mutta jossa sitä kohdeltiin huonosti. Tapaus johti myös poliisitutkintaan.

Ruotsin menestyneimpiin ravivalmentajiin kuuluva Stefan Melander on Rantasen rangaistuksen jälkeen myös mietteliäs.

”Korostan hevosen hyvinvoinnin olevan luonnollisesti ykkösasia. Ajo ei mennyt sääntöjen puitteissa. Kahdeksan kuukauden ajokielto tuntuu kuitenkin kovalle. Kyseessä oli yksi hänen uransa ensimmäisistä kilpailuista. Olisi eri asia, jos kyseessä olisi rutinoituneempi ohjastaja. Silloin pitää pystyä keskittymään paremmin omaan toimintaansa”, Melander toteaa.

Hän on ohjastanut yli 5 00 lähtöä, mutta on vielä tunnetumpi lukuisten menetyshevosten valmentajana.

Hän pohtii, olisiko Rantasen tapauksessa ollut parempi antaa esimerkiksi lyhyempi ajokielto ja määrätä lisäksi mies ajamaan valvotusti tietty määrä harjoituslähtöjä rikkeettä.

”Kyseessä on kuitenkin nuori, raviurheilusta innostunut kaveri. Uskaltaako hän edes ajaa kilpaa tulevaisuudessa?", Melander kysyy.

Lue myös:

Suomessa yksittäisellä alueviranomaisella ei ole yhtä laajoja oikeuksia eläinsuojelussa kuin Ruotsissa

Travronden: Skånen lääninhallitus kielsi raviohjastajalta ajovitsan käytön vuodeksi – päätös ei ole heti lainvoimainen

Suomen Hippos langetti maaliskuussa pitkän kilpailukiellon hevosen asiattomasta kohtelusta – harvinainen tapahtuma sattui radalla, mutta eivät lähdön aikana

Hevoset saivat Tuomaksen elämän raiteilleen – "En tiedä, miten minun olisi käynyt ilman raviurheilua"

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomessa yksittäisellä alueviranomaisella ei ole yhtä laajoja oikeuksia eläinsuojelussa kuin Ruotsissa

Travronden: Skånen lääninhallitus kielsi raviohjastajalta ajovitsan käytön vuodeksi – päätös ei ole heti lainvoimainen

Vakuutusyhtiö valmentaa ajotapaa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video