Uutiset

Hippos langetti pitkän kilpailukiellon hevosen asiattomasta kohtelusta

Raviurheilun keskusjärjestön hallitus asetti myös työryhmän, joka ryhtyy valmistelemaan tulevien vuosien talousmuutoksia.
MT arkisto / editoitu kuva
Suomen Hippos langetti pitkän kilpailukiellon Jyväskylän ravien tapahtumista, joista on myös tehty tutkintapyyntö eläinsuojelurikkomuksena.

Suomen Hippos langetti perjantaina kokouksessaan poikkeuksellisen pitkän eli yhdeksän kuukauden kilpailukiellon tuusniemeläiselle Kaarlo Partaselle. Syynä oli hevosen sopimaton käsittely Jyväskylän raveissa 19. helmikuuta.

Partanen jätti Hippoksen tiedotteen mukaan ohjastamansa ja valmentamansa 6-vuotiaan suomenhevostamman Taran Typyn volttaustilanteessa pois lähdöstä toimimattomana. Sen jälkeen ohjastaessaan hevosta takaisin tallialueelle hän käski hevosta ravikilpailusääntöjen vastaisesti.

Killerin ravien tuomaristo puhutteli ohjastajan raveissa tapahtuman jälkeen, ja kilpailueläinlääkäri tarkisti toimintaohjeiden mukaisesti hevosen. Suomen Hippos teki tapahtumasta eläinsuojeluilmoituksen eli myös poliisi tutkii sitä.

"Tilanteesta tekee poikkeuksellisen paitsi pitkä kilpailukielto, myös siitä tehty tutkintapyyntö", toteaa Hippoksen puheenjohtaja Kari Eriksson, joka on itse ammatiltaan asianajaja.

"Hevoselle ei aiheutunut fyysisiä vammoja, mutta tässä on aiheellista on hevosen huono kohtelu. Tällaisiin pitää suhtautua äärimmäisen vakavasti."

Suomen Hippoksen ja raviratojen yhteisen strategian pääpaino on hevosessa, minkä pitää Erikssonin mukaan näkyä myös käytännössä.

Vastaavanlaisia eläinsuojelutapauksia ei ole ollut viime vuosina lainkaan. Lähtöjä ajetaan vuosittain noin 5 000.

Kilpailukielto astui voimaan heti raveista toistaiseksi annettuna ja Hippoksen sääntövaliokunta ja hallitus käsittelivät sen jälkeen asian. Rangaistus päättyy 18. marraskuuta.

Kilpailukiellon aikana henkilö ei voi käsitellä hevosta ravikilpailuissa kilpailuaikana, oleskella talli- ja varikkoalueella, toimia ohjastajana, vastuullisena valmentajana tai ravien toimihenkilönä.

Kuopion tapauksen merkitystä korostaa se, että Partanen toimii Kuopion Sorsasalon raviradan ratamestarina. Näin ollen hän ei voi myöskään hoitaa työtehtäviään toimihenkilönä.

Hippoksen hallituksella oli listalla myös kahden valmentajan lääkeaineiden varoaikarikkomukset. Molemmista niin sanotuista nollatoleranssirikkomuksista langetettiin varoitus ja 200 euron sakot.

Kouvolalaisen Pertti Niverin Vappujätkä kilpaili Vermossa 27. tammikuuta, vaikka se oli rokotettu kaksi päivää aikaisemmin. Niverin kohdalla todettiin myös puutteellinen lääkekirjanpito.

Oulussa 6. helmikuuta kauhavalaisen Antti Ala-Rantalan valmentama Nyland kilpaili niin ikään niukasti vielä voimassa olevan varoajan sisällä. Hevonen on rokotettu 1. helmikuuta.

Sääntöjen mukaan hevosen veri-, virtsa- tai muista näytteistä ei saa kilpailuhetkellä tai siihen verrattavan suorituksen aikana löytyä elimistöön kuulumattomia lääkeainejäämiä. Hevosen lääkitseminen on kielletty neljä vuorokautta ennen kilpailua ja rokotusten ohjeellinen dopingvaroaika on viisi vuorokautta.

Edessä oleviin talouden muutoksiin varautumiseksi Hippoksen hallitus aloittaa projektin, jonka tavoitteena on vuosien 2022–2024 toiminnan taloudellisen perustan varmistaminen ja raviurheilun yhteistyön edistäminen.

Projektia lähtee vetämään työryhmä Matti Mahlamäen johdolla. Työryhmään kuuluvat Kari Eriksson sekä Hippoksen toimitusjohtaja Sami Kauhanen ja markkinointipäällikkö Tomi Himanka. Lisäksi radoilta tulee alueittaiset edustajat.

Eriksson toteaa, että työryhmällä on merkittävä tehtävä valmistella ne linjat, joiden perusteella kolmen tulevan vuoden kilpailutoiminnasta päätetään.

"Vaikka kuinka hyvin kävisi, tulopuoli tulee muuttumaan. Siihen pitää valmistautua. Miten huomioidaan Veikkauksen rahoituksen muuttuminen? Miten tullaan käymään läpi raviratojen kriteereitä, jotka taas voivat olla pohjana ratojen profiloinnille?" Eriksson avaa.

Työryhmällä on tiivis toimikausi. Esitysten pitää valmistua elokuun loppuun mennessä, jolloin aloitetaan vuoden 2022 kilpailukalenterin laatiminen.

Hippoksen hallituksen kaikki päätökset löytyvät tiedotteesta

Rikkomukset pudonneet kolmanneksen

  • Suomessa ajetaan vuosittain noin 5 000 ravilähtöä.
  • Lähemmäs vuoden tai sitä ylittäviä kilpailukieltoja ei ole langetettu vuosiin.
  • Viimeinen pidempi kilpailukielto hevosen huonosta käsittelystä raveissa langetettiin puoleksi vuodeksi joulukuussa 2017.
  • Raviohjastajien ajotavat ovat Suomen Hippoksen mukaan siistiytyneet merkittävästi kymmenen viime vuoden aikana: rikkeiden määrät ovat laskeneet yli 30 prosenttia.
  • Toimihenkilöt ovat yhteydessä ohjastajiin, joilla rikkeiden suhteellinen määrä on kasvanut neljännesvuosittain tehtävissä tilastotarkasteluissa.
  • Hevosten hyvinvointia seuraa ravikilpailusääntöjen mukaisesti paikalla aina tuomaristo ja kilpailueläinlääkäri avustajineen.
  • Sääntöjen noudattamista ja hevosten hyvinvointia tarkkailevat myös muut ravien toimihenkilöt.
  • Ravikilpailu- ja rangaistusohjesäännöissä määritellään tarkasti muun muassa ajovitsan käyttö, kielletty ajotapa sekä hevosen sopimaton käsittely.
MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen Hippoksen Eriksson pitää MMM:n työryhmää hyvänä – "vastuullisuudessa ja elinvoimassa puhutaan samasta kokonaisuudesta"

Suomessa yksittäisellä alueviranomaisella ei ole yhtä laajoja oikeuksia eläinsuojelussa kuin Ruotsissa

Kari Eriksson varautumisesta Veikkauksen tuottojen pudotukseen – "Mieluummin sillä ajatuksella, että pudotus on arveltua isompi kuin pienempi"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video