Uutiset

"Eläminen ja työskentely ulkomailla tekee ihmisestä itsenäisemmän" – Janina Hannulalla työntäyteinen joulu Ruotsissa

Hoitohevosia juoksee aatonaattona Halmstadissa ja tapaninpäivänä Tukholman liepeillä Solvallassa.
Janina Hannulan albumi
Janina Hannula työskentelee hevosenhoitajana Ruotsissa. Raveissa hänen hoitamiaan hevosia juoksee joulun aikaan ensin aatonaattona Halmstadissa ja sitten tapaninpäivänä Solvallassa.

Eteläisessä Ruotsissa Göteborgin ja Malmön puolivälissä sijaitsevassa Halmstadissa oli aikanaan muun muassa tunnettujen suomalaisten ravivalmentajien Kari Lähdekorven ja Petri Puron palveluksessa hyvin paljon suomalaisia hevosenhoitajia. Kun heitä pyytää muistelemaan työhistoriansa parhaimpia muistoja, nousee useasti esiin suomalaisyhteisön hyvä yhteishenki niin töissä kuin työajan ulkopuolella.

Lähdekorven lopettamisesta valmentajana on kohta kulunut jo yli 10 vuotta Purokin on puolestaan vähentänyt hevosmääräänsä radikaalisti. Idyllisestä ruotsalaisesta merenrantakaupungista löytyy kuitenkin edelleen nyt nuoremman sukupolven suomalaisten hevosammattilaisten tiivis yhteisö.

Yksi nuoremman polven suomalaisista hevosammattilaisista on kohta kolme vuotta Halmstadissa viihtynyt Janina Hannula. Kokkolasta kotoisin oleva Janina suoritti Kaustisen raviopistossa kaksoistutkinnon vajaat viisi vuotta sitten.

Valmistumisen jälkeen Janina ei käytännössä ehtinyt työskentelemään Suomessa hevosenhoitajana. Hyvin nopeasti asemapaikaksi vaihtui juuri edellä mainittu Halmstad.

”Kaverini oli töissä Jerry Riordanilla, ja heillä oli tarvetta työntekijöille. Aika pikaisesti tein lähtöpäätöksen lähteä katsomaan elämänmenoa Ruotsin länsirannikolla”, muistelee Janina reilun kolmen vuoden takaista aikaa.

Riordanilla vietetyn vuoden jälkeen työnantaja vaihtui Magnus Dahléniksi. Niinikään Halmstadissa vaikuttavalla Dahlénilla on valmennuksessaan lähemmäs 40 hevosta. Hevoset ovat menestyneet tänä vuonna hyvin. Sisäänajetun rahan määrä on ylittänyt neljä miljoonaa kruunua vuoden lähestyessä loppua.

Magnus Dahlén vaikutti aiemmin Italiassa. Ei olekaan ihme, että hänellä on paljon italialaisia hevosia valmennuksessaan.

”Olisikohan valmennettavista suurin piirtein puolet italialaisia. Niillä on tänne tullessaan oikein sopivasti rahaa kykyihinsä nähden. Palkintotaso Italiassa ei ole suhteessa hevosten kykyihin. Usein italialaiset hevoset tienaavat hyvän tilin Ruotsissa.”

Yksi italialaisomistuksessa kilpailevista hevosista on Beckham. Neljävuotias ruuna tuli Dahlénin valmennukseen kesäkuussa. Sen jälkeen voittosarakkeeseen on kertynyt viisi uutta merkintää.

Viime starttien ohjastaja on suomalaisittain mielenkiintoinen yksityiskohta. Kolme viimeisintä voittoa on tullut nimittäin Mika Forssin ohjastamana. Viimeisin voitto Janinan hoidokille tuli muutama viikko sitten Åbyn Klass I-karsinnasta.

”Mukavaa, että Mika on ajanut Beckhamilla viimeisimmät voitot. Hoitajana minun on helppo kommunikoida suomeksi hänen kanssaan”, virnistää Janina.

Seuraavaksi Beckham nähdään Tapaninpäivän STL-finaalissa Solvallassa. Finaalissa voittaja palkitaan 22 000 eurolla.

Lähtöpaikaksi Mika Forssin jälleen ajamalle ruunalle tuli hyvä kakkosrata kuudentena V75-kohteena ravattavassa lähdössä. Janina on todella tyytyväinen lähtörataan.

Beckham on palautunut hyvin Åbyn startista. Beckhamilla pitäisi toisin sanoen kaiken olevan kunnossa ennen tapaninpäivän starttia. Janinan mukaan hänen passihevosensa on todella miellyttävä yksilö.

”Ruuna on todella mukava hevonen hoitaa. Se on aina iloisena lähdössä lenkille. Vähän sellainen kaikki käy -tyyppi.”

Janinan joulunseutu meneekin hyvin pitkälti töiden parissa. Tapaninpäivän ravien lisäksi perinteisen aatonaaton V75-kierroksen järjestämisvuoro osui Halmstadin kohdalle, jossa Janinalla oli startissa kaksi hoitohevosta.

”Tehdään joulu töitä. Hevosenhoitajan työhön kuuluu kuitenkin hyvin keskeisesti raveissa käynti. Eikä ole oikein valittamisen aihetta, kun pääsee mukaan Solvallan STL-finaaleihin passihevosen kanssa.”

Vaikka Janina ei pääsekään Suomeen perheensä pariin jouluksi, ei hänen tarvitse kuitenkaan tuntea oloaan yksinäiseksi Halmstadissa joulun seudulla. Tiivis suomalaisyhteisö pitää huolen yhteisestä ajanvietteestä.

”Olemme suunnitelleet porukalla kokoontuvamme syömään jouluaattona jonkun meistä luokse.”

Janina korostaa muutenkin suomalaisten kollegoiden merkitystä viihtymisessään reilun 100 000 asukkaan Halmstadissa.

”Kyllähän se tuo paljon lisäarvoa, kun löytyy porukkaa, joiden kanssa voi viettää vapaa-aikaansa. Halmstad on mukava kaupunki asua.”

Halmstadilla on Ruotsissa ollut jo pitkään maine yhtenä hevosystävällisimmistä kaviourista. Tämän lisäksi Halmstadin ravirata-alue on merkittävä valmennuskeskus. Pelkästään rata-alueella valmentautuu useampi sata ravuria.

Peter Untersteiner, Jerry Riordan sekä Magnus Dahlén ovat joitakin valmentajista, jotka hyödyntävät Halmstadin hienoja valmennusolosuhteita.

Halmstad ajaa ensi vuonna 37 ravipäivää. Suuremmista radoista sekä Jägersro että Åby sijaitsevat vajaan kahden tunnin ajomatkan sisällä.

”Kyllähän täällä puitteet hevosten valmentamiseen ovat todella ensiluokkaiset sekä monipuoliset.”

Janinan päätyminen hevosalan ammattilaiseksi ei ollut kovin yllättävää. Ensikosketus hevosiin tuli kotoa. Äidillä ja hänen puolisollaan oli harrastuspohjalta useita ravihevosia.

Poniraviurheilu oli Janinan ponnahduslauta raviurheilun pariin.

”Aloitin joskus kymmenen vanhana poniraviurheilun parissa. Ajoin viitisenkymmentä starttia poneilla kilpaa.”

Hevosajoluvan Janina suoritti Kaustisen koulussa. Vielä häntä ei ole kuitenkaan hevosten ravilähdöissä nähty.

Vaikka Janina päätti Ruotsiin lähtemisestä melko nopealla tahdilla, ei hän ole katunut päätöstä. Hän kannustaa kaikkia, jotka miettivät uskaltaako lähteä, ottamaan askeleen ulkomaille elämässä.

”Ulkomailla työskentely avartaa maailmankatsomusta. Eläminen ja työskentely ulkomailla tekee ihmisestä itsenäisemmän. Joutuu ottamaan väkisinkin vastuuta asioistaan. Ei ole ketään auttamassa ja hoitamassa niitä puolestani.”

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hevosala imi Minna Isokivijärveä: kaupan ala vaihtui täysipäiväiseen työhön ravitallilla – sitten työmaa vaihtui Ruotsiin

Taru Silaste jatkaa raviammattilaisen työtään Ruotsissa mutta muuttaa Halmstadista

Kommentti: Hoitajat esiin! – Palkitseminen paikallaan

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video