Vertailu: Alkoholijuomien hinta Suomessa EU:n korkein – ruoka 18 prosenttia kalliimpaa - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

Vertailu: Alkoholijuomien hinta Suomessa EU:n korkein – ruoka 18 prosenttia kalliimpaa

Alkoholi maksaa Suomessa 91 prosenttia enemmän kuin EU:ssa keskimäärin.
Hanna Linnove
Alkoholijuomat maksoivat Suomessa 91 prosenttia enemmän kuin EU:ssa keskimäärin, ilmenee Eurostatin hintavertailusta.

Alkoholijuomien hintataso oli Suomessa EU-maiden korkein viime vuonna, ilmenee EU:n tilastokeskuksen Eurostatin hintavertailusta. Alkoholi maksoi Suomessa 91 prosenttia enemmän kuin EU:ssa keskimäärin.

Seuraavaksi korkeimmat alkoholijuomien hinnat olivat Irlannissa ja Ruotsissa.

Jos tarkastelu ulotetaan myös EU-maiden ulkopuolelle, löytyy Euroopan kallein alkoholi Islannista ja Norjasta. Näissä maissa alkoholijuomat maksoivat viime vuonna runsaat 160 prosenttia yli EU-keskiarvon.

Alkoholijuomien hinnoissa on suuria eroja Euroopan maiden välillä muun muassa erilaisten verotuskäytäntöjen takia. EU-maiden halvinta alkoholia myytiin viime vuonna Romaniassa, Bulgariassa ja Unkarissa.

Toissa vuonna alkoholin hinta Suomessa oli 82 prosenttia yli EU-keskiarvon. Hintaeron kasvuun vaikuttaa se, että unionin keskitasoa kalliimpaa Britanniaa ei uudessa tilastossa enää lasketa EU-maaksi.

Suomessa alkoholiveroa korotettiin edellisen kerran viime vuoden alussa. Kuluttajahinnoissa ei silti tapahtunut kovin suurta harppausta, sillä Tilastokeskuksen mukaan alkoholijuomien hinta nousi Suomessa viime vuonna runsaan prosentin.

Ruoka oli Suomessa 18 prosenttia EU-keskiarvoa kalliimpaa ja alkoholittomat juomat 26 prosenttia kalliimpia. Tupakasta sai maksaa Suomessa 34 prosenttia enemmän kuin EU:ssa keskimäärin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt

Särkikalan heikko saanti, alihankkijan konkurssi ja pakkausongelmat veivät lahnajauhelihan kaupoista – sinnikäs yrittäjä selätti ongelmat ja tuote tekee paluun

Finnwatchin tutkija vapautettiin syytteistä Thaimaan korkeimmassa oikeudessa – syytteet liittyivät ananasmehun vastuulliseen tuotantoon

Mansikat kannattaa poimia tai ostaa ripeästi – "On odotettavissa nopeasyklinen mansikkakausi"