Suomalainen Maaseutu

Katso video: Täällä vaalitaan suomalaista traktoriperinnettä

Vanhat Valmetit -yhdistys kokoaa yhteen kotimaisen traktorin harrastajat ja järjestää tapahtumia veteraanitraktoreista kiinnostuneille. Suomalaisen traktoriperinteen vaaliminen on yhdistykselle kunnia-asia.
Sanne Katainen
Vanhat Valmetit -yhdistyksen yli 300 neliön kerhotila on Nurmijärvellä. Traktorit ovat uuden veroisessa kunnossa, pikku-Valmetiin kipuava Kimmo Kirveslahti kertoo.

Valmet-traktori on keskeinen osa suomalaista maataloushistoriaa. Lukemattomat ovat ne kerrat, kun punaisen tai keltaisen Valmetin penkille istahtaminen ensi kertaa on sytyttänyt traktorikipinän.

Valmet-perinnettä Suomessa vaalivat lukemattomat traktoriharrastajat, mutta virallisemmin perinteestä huolehtii Vanhat Valmetit -yhdistys, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Kimmo Kirveslahti.

”Yhdistyksen tarkoituksena on lyhyesti sanottuna vaalia traktorikulttuuria ja -perinteitä. Keräämme talteen Valmet-traktoreiden perinnetietoa ja historiaa.”

Vuonna 2003 perustettuun yhdistykseen kuuluu 1 140 jäsentä. Yhdistyksen toimintaa koordinoi 6-jäseninen hallitus.

”Yhdistyksen perustamisvaiheessa aktiivisimpana toimi kunniapuheenjohtaja Jan Mannfors. Itse olen jäsen numero 12”, yli 10 vuotta puheenjohtajana toiminut Kirveslahti kertoo.¨

Sanne Katainen
Kimmo Kirveslahti lupaa, että Vanhojen Valmettien väkeä voi tavata alan näyttelyissä heti, kun korona on selätetty.

Vanhat Valmetit -yhdistyksen tukikohta on Nurmijärvellä sijaitseva kerhotila ja aktiivinen toiminta painottuu pitkälti eteläiseen Suomeen. Jäseniä on kuitenkin ympäri maan ja jopa ulkomailta.

”Saksassa ja Ruotsissa on jäseniä. Jäsenkunnassa on myös paljon naisia”, Kirveslahti kertoo.

Kerhon tilat Nurmijärvellä ovat näyttävät, sillä hallitilaa on yli 300 neliötä. Reilunkokoiset kokoontumistilat ovat hallin yläkerrassa. Pöydän ympärille sopii 15 henkeä.

Hallissa on esillä traktoreita ja tekniikkaa ja siellä ovat myös Kirveslahden omat Valmetit.

”Viistoistanen, kaksikymppinen, turbotettu 361, viiskuusvitonen ja erikoisuutena Valmetin laituritraktori eli B10, joita tehtiin vain 88 kappaletta”, Kirveslahti kertoo.

Sanne Katainen
Vanhoissa traktoreissa on aitoa 50-luvun henkeä.

Rekkahuoltoja pääkaupunkiseudulla tekevää Truck Service Finlandia päivätyönään pyörittävä mies hurahti Valmeteihin Valmet 20:n myötä.

”Viistoistanen tai kaksikymppinen piti saada ja sainkin hankittua Valmet 15:n vuosimallia -54. Maksoin myyjälle ensin, ettei kukaan vaan pääse väliin ja hain traktorin vasta sen jälkeen. Tämä oli vuonna 1992 tai -93”, Kirveslahti muistelee iloisena.

Aktiiviselta veteraanikoneharrastajalta löytyy myös Valmet Terri -telamaasturi sekä useita Sisun kuorma-autoja.

Vanhat Valmetit -yhdistys toimii läheisessä yhteistyössä Valmetin perillisen Valtran kanssa. Kirveslahti kiittää yhdistyksen pääsponsoria tuesta.

Sanne Katainen
Veteraanikerho on kerännyt laajan kokoelman kotimaisen traktorivalmistuksen historiaa kerhotilojen yläkertaan.

Seitsemänkymppisiään tänä vuonna juhliva Valtra on auttanut yhdistystä perinteen vaalimisessa. Kirveslahtea harmittaa, kun koronapandemia estää näyttävät juhlallisuudet.

Linnavuoren moottoritehdas on myös luovuttanut Vanhat Valmetit -yhdistykselle perinnemateriaalia. Nurmijärven kerhotiloista löytyy peräti 24 erilaista Valmetin moottoria.

”Niistä kuusi on sarjanumerolla 1. Loput on suoraan linjalta otettuja ja käyttämättömiä”, Kirveslahti sanoo.

Kirveslahti lupaa, että Vanhojen Valmettien väkeä voi tavata alan näyttelyissä heti, kun korona on selätetty.

Sanne Katainen
Ensimmäiset Valmetit olivat bensakäyttöisiä. Dieselaikaan alettiin siirtyä 1950-luvun puolivälin jälkeen

Riihimäellä järjestettävä Rauta ja Petrooli -näyttely on yhdistyksen ohjelmassa säännöllisesti ja myös pohjoisemmassa Suomessa järjestetään toimintaa.

”Teemme paljon yhteistyötä Masinistien ja Weteraanimoottorikerho Wanha Woiman kanssa. Lisäksi järjestämme kerhomatkoja alan kohteisiin.”

Korona-aikana voi tutustua yhdistyksen sen verkkosivuilla osoitteessa www.vanhatvalmetit.fi. Siellä kerrotaan tulossa olevista tapahtumista ja toiminnasta ja jäseneksikin voi hakeutua sitä kautta.

Lue lisää

Näin se käy - videolla laitetaan käyntiin ja ajellaan vuonna 1954 valmistetulla Valmet 20:llä

Vuolenkosken kylässä vedettiin kisaa veteraanitraktoreilla – tapahtuman tuotot kylän liikuntahallin rakentamiseen

Veteraanitraktorit vetivät yleisöä Vuolenkoskelle

Kylvökonekauppiaat tyytyväisiä talveen - Junkkarin uudistettu mallisarja veti