LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Suomalainen Maaseutu

Villisikojen kanta räjähti 30 vuodessa - saksalaistila huolissaan ASF:stä

Karjankasvattajat pitävät valtiovallan toimia taudin rajoittamisessa riittämättöminä. "Tarvitsemme järeitä keinoja ja eritoten systemaattista metsästystä. Jokaisella pellolla on villisian jälkiä."
Siiri Niittymaa
Viime syksy ja talvi olivat vaikeita, kun afrikkalainen sikarutto levisi Puolasta Saksaan. Tuottajahinnat romahtivat, kertoo emakkosikalaa Keski-Saksassa pitävä Klaus Lange. Amy-koira seuraa vieressä.

"Tämä rutto on tullut jäädäkseen", toteaa keskisaksalainen sianlihantuottaja Klaus Lange. Hänellä on 450 emakon porsassikala Körbeckessä, Kasselin läheisyydessä.

"Me maanviljelijät ja sianlihan tuottajat vähän naureskelemme valtion yrityksille saada ruton leviäminen kuriin. Nuo aitaukset eivät pysäytä villisikojen kaltaisia eläimiä. Tarvitsemme järeitä keinoja ja eritoten systemaattista metsästystä", Lange kertoo.

Afrikkalainen sikarutto leviää huolestuttavasti Euroopassa. Puolassa on todettu jo yli tuhat tapausta tänä vuonna.

Saksaan afrikkalainen sikarutto levisi ensi kerran viime syyskuussa Puolasta. Tautiin menehtyneitä villisikoja löydettiin silloin Brandenburgin alueelta rajan tuntumasta.

Syyskuun jälkeen Saksan viranomaiset ovat rakennuttaneet riskialueille lähes 200 kilometriä suoja-aitoja sekä rajoitusvyöhykkeitä. Maaliskuun loppuun mennessä Saksassa sikaruttoa on löydetty 882 villisiasta. Tuotantosikaloihin tauti ei ole päässyt, Lange sanoo.

Ensin tuli korona, sitten sikarutto.

Körbecken alueen villisikakanta on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten 30 vuoden aikana. "Meidän maatilaltamme ei löydy peltoa, jolta en olisi löytänyt jälkiä villisikojen vierailuista", Lange kertoo.

Keski-Saksan Körpeckessä afrikkalainen sikarutto ei kuitenkaan ole tämän hetken suurin huolenaihe. Saksassa tautia on todettu ainoastaan Puolan rajan tuntumassa. Sinne Körbeckestä on yli 400 kilometriä matkaa.

"Ruton leviämistä omiin sikoihini en tällä hetkellä murehdi. Unettomia öitä aiheutti ja aiheuttaa ennemminkin afrikkalaisen sikaruton aiheuttama sianlihan hinnan jyrkkä lasku. Taloudellisesti viime vuosi oli vaikea“, Lange kertoo.

Korona toi lisämurheita sianlihatuotannon pyörittämiseen. Vientiä rajoitettiin rajusti, lihan hinta laski tuntuvasti ja tiukat hygieniakonseptit vaativat totuttelua.

Siiri Niittymaa
Eläinten hyvinvointivaatimuksia kiristetään koko EU:ssa. Lange joutuu rakentamaan uuden emakkosikalan, minkä hinnaksi hän arvioi 1,5 miljoonaa euroa.

Saksan liittovaltiolta ei ole herunut tukea maan viljelijöille. "Kaipa heinäkuussa alkanutta arvonlisäveron alennusta voi kutsua valtion tueksi. Itse on pitänyt pärjätä", Lange toteaa.

Ennen koronaa sianlihan hinta oli ennätyslukemissa. "Viime vuoden alkuviikkoina saimme reilusti yli sata euroa porsaalta. Sikaruton löytymisen jälkeen syyskuussa hinnat romahtivat ja oli ihme, jos saimme edes 40 euroa."

Nyt sianlihan hinta on jälleen varovaisessa nousussa, mutta Langen mukaan lihaa syödään Saksassa huomattavasti vähemmän kuin 10 vuotta sitten.

"Lihankulutuksen aleneminen kuulunee ajan henkeen. Kasvisruokavalio sekä lähi- ja luomuruoka kiinnostavat kuluttajia“, Lange sanoo ja toteaa samalla, että sianlihan tuottajien tulevaisuus näyttää epävarmalta.

"Luulen, että lähialueen reilusta 20 sikalasta on kymmenen vuoden päästä jäljellä enää muutama."

Siiri Niittymaa
Saksalaisilla ulkoilualueilla kerrotaan sikarutosta ja siitä, miten pitää toimia, jos löytää maastosta kuolleen villisian.

Saksalainen maatalouspolitiikka ajaa sianlihan tuottajat nurkkaan, Lange murehtii. Sikalarakennusten tilasäännöksiä tiukennetaan toistuvasti.

"Meidän sukutilamme historiallinen karjarakennus jää pian tyhjäksi. Joudumme rakennuttamaan 1,5 miljoonalla eurolla uuden vapaaporsitukseen perustuvan sikalan, jotta voimme noudattaa tiukentuneita karsinasäädöksiä", Lange sanoo tyytymättömänä.

"Porsimiskarsinoiden minimikoko nousee kahdeksaan neliöön eikä sellaisia saa sopimaan vanhaan sikalaan."

Saksassa järjestetään syyskuun lopulla liittovaltion vaalit, jotka vastaavat Suomen eduskuntavaaleja.

Lange toivoo, että poliitikot pysähtyisivät kuuntelemaan maanviljelijöiden huolia ja ottaisivat heidän toiveensa todesta.

"Tulevaisuudelta toivon sitä, että saan tehdä työtäni rauhassa eläimiäni ja työntekijöitäni kunnioittaen. Oveni ovat avoinna asiasta kiinnostuneille ja olen aina valmis keskusteluun."

Siiri Niittymaa
Hannoverin läheisellä ulkoilualueella tarhataan villisikoja, 400 kilometrin päässä Puolan rajasta ja ASF-epidemian alueesta.

Lue lisää

Parmankinkun vienti jäissä moneen EU:n ulkopuoliseen maahan Italian ASF-löydösten vuoksi

Lehti: Vahvat epäilyt osoittautuivat viimein todeksi: Thaimaasta löydettiin afrikkalaista sikaruttoa

Asiantuntija: ASF leviää vääjäämättä länteen, seuraavaksi tulilinjalla Ranska ja Luxemburg

Afrikkalainen sikarutto levisi uuteen osavaltioon Saksassa