Suomalainen Maaseutu

Yläsavolaiset maitotilan emännät tekevät tyttökalenterin – tarkoituksena esitellä nykypäivän emäntien arkea ja elämää

Emäntien tyttökalenterissa korostuvat luonnonmukaisuus ja hurtti maalaishuumori. Luvassa on ripaus hyvällä maulla toteutettua vähäpukeisuutta.
Anne Anttila
Kalenterikuvaukset tehdään emäntien omilla tiloilla. Sini Tikkasen farmilla tehtyihin kuvauksiin osallistuivat Venla Hentilä (vas.), Sinikka Konttinen, Laura Ahola, Sirpa Karvonen ja Sini Tikkanen.

Ylä-Savon emännät täydennettynä muutamalla pohjoisemman Suomen ammattisisarella työstävät parasta aikaa omaa tyttökalenteria.

Maatilan arkea, elämää ja energiaa esittelevä emäntäkalenteri tulee olemaan piristävä poikkeus tyttökalentereiden joukossa.

"Tämä on meidän näköisemme luomus; rento, hauska ja valtavan voimaannuttava. Kaikki on luonnonmukaista, malleista lähtien. Kuvissa ei vedetä vatsaa sisään eikä harrasteta muutakaan kikkailua, sillä kurvit näkyvät sellaisina kuin ne ovat", emäntäkalenterin ideanikkareihin lukeutuva Laura Kauhanen kertoo.

Kauhasen mukaan samalla heitetään perinteinen ajattelutapa kauneudesta romukoppaan ja nostetaan pintaan tasavertainen ajatus siitä, että jokainen ihminen on omalla tavallaan kaunis ja ennen kaikkea oman elämänsä sankari.

Anne Anttila
Sonkajärveläinen emäntä Paula Antikainen (oik.) kuvaa emäntäkalenterin sympaattisin ottein.

Emäntäaktivistiksi itseään luonnehtiva Kauhanen sanoo idean tyttökalenterista saaneen alkunsa tekemiensä Lehmä-aiheisten alushousujen mallikuvauksista.

"Pyysin muutamia emäntiä malleiksi ja kuvaaminen osoittautui niin mahtavaksi irtiotoksi arjesta ja yhteishengen kohottajaksi, että tämän ympärille oli luontevaa lähteä kehittelemään myös emäntäkalenteria", Kauhanen sanoo.

"Facebook-ryhmä Maitotilan emännät toimi tässä tapauksessa myös mallitoimistona ja kuluvan vuoden helmikuussa polkaisimme hyväntekeväisyys-projektin käyntiin."

Kauhasen mukaan emäntäkalenterin tavoite on tuottaa hyvän mielen lisäksi myös euroja.

"Kalenterista saatava tuotto ohjataan yleishyödyllisiin kohteisiin, kuten nuorten harrastustoimintaan. Lopulliset osoitteet selviävät siinä vaiheessa, kun kassa lasketaan ja katsomme yhdessä läpi, mitä kukin on oman paikkakuntansa hyväntekeväisyyskohteeksi ehdottanut."

Anne Anttila
Laura Ahola (vas.) ja Sirpa Karvonen valmistautuvat kuvauksiin iloisina. "Haluamme esitellä maatilan arkea ja elämää hymyssä suin."

Kalenterin kuvaaja Paula Antikainen kuvailee projektia mukaansa tempaavaksi.

"On ihana huomata, kuinka emännät hehkuvat kameran edessä. Heistä jokaisesta löytyy ainutlaatuisia piirteitä, puhuttelevaa kauneutta sekä vahvaa kehopositiivisuuden hallintaa."

"Emännät rikkovat rytinällä ennakkoluuloja ja nostavat omalla luonnollisuudellaan esiin alkuperäisen kauneuden merkityksen", Antikainen sanoo.

Antikainen kertoo pyrkivänsä säilyttämään saman alkuperäisyyden kuvissa. Niitä ei käsitellä juuri laisinkaan ja emännät kuvataan lähes täysin luonnon valossa sekä luonnollisissa tunnelmissa.

Anne Anttila
Venla Hentilä luonnehtii emäntäkalenterin kuvauksia hyvin voimaannuuttaviksi.

Tyttökalentereiden rohkeudesta puhutaan paljon ja siihen ottavat kantaa myös emännät.

"Maidon hinta vaikuttaa suoraan vaatteiden vähyyteen, joten omalla kohdallani mekko on pysynyt vielä päällä", kiuruvetinen Sini Tikkanen veistelee.

Kiuruvetinen Sirpa Karvonen, vieremäläinen Venla Hentilä, Pyhäjärveltä kotoisin oleva Laura Ahola sekä pudasjärvinen emäntä Sinikka Konttinen ovat yhtä mieltä siitä, että kuvissa esiinnytään hyvän maun rajoissa, mutta annetaan pienin annoksin tilaa myös mielikuvitukselle.

"Tarkoitus on, että kehtaamme vielä jatkossakin kohdata rehufirman edustajan kasvotusten. Emäntäkalenterin pyhä tarkoitus on herättää hyvää mieltä sekä esitellä siinä samalla nykypäivän emäntien arkea ja elämää", emännät hymyilevät.

"Emme ole huivipäisiä kotikokkeja, vaan emäntiä, jotka taipuvat moneen asiaan ja osaavat heittäytyä tarpeen vaatiessa mukavuusalueen ulkopuolelle."

Kuvausten aikana emännät ovat löytäneet itsestään uusia piirteitä ja piilossa ollut rohkeus on saatu kaivettua esiin.

"Itsekriittisyys omaa ulkonäköä kohtaan on pehmentynyt ja muuttanut mukavasti muotoaan. Nyt kuvissa saa näkyä jopa polvet", Sini Tikkanen sanoo.

Lue lisää:

Ylä-Savon emännät irtautuvat arjesta kalenterikuvauksissa – "Ihan tavallinen nainen on osaavan kuvaajan linssin läpi kaunis"

Anne Anttila
Maitotilaansa yksin luotsaava Sini Tikkanen sanoo heittäytyneensä kalenterityttönä mukavuusalueen ulkopuolelle.

Lue lisää

MT pysähtyi katoavan kunnan Teboililla ja yllättyi: Ei Tuusniemi mihinkään katoa

Pian vuosi ylämäkeä – traktorikauppa jatkaa kasvuaan

Maissi sopii nurmi-säilörehun kaveriksi – kolea kevät leikkasi kylvöalaa

Video: Lämpöaalto löi kasvukauden alkutahdit Ylä-Savossa