Suomalainen Maaseutu

Jättääkö tämä robotti mansikanpoimijat työttömiksi? Katso video suomalaisilla mansikkatiloilla testattavasta uutuuskoneesta

Tampereen maatalouskonemessujen yksi vetonaula on Luken rakentama mansikanpoimintarobotti, jota on jo testattu kolmella mansikkatilalla. Videolla robotti kääntelee poimintakättä, tutkii mansikkaa ja lopulta irrottaa mansikan varsineen.
Veikko Niittymaa
Mansikanpoimintaan kehitettyä robottia esiteltiin KoneAgriassa Tampereella. Robotti löytää jo mansikat, mutta peltokäyttöön on vielä matkaa.

Tarvitaanko pian enää mansikanpoimijoita saati kasvihuoneissa kurkkuja ja tomaatteja kerääviä. Luken rakentama mansikkarobotti keräsi kiinnostuneita KoneAgria-messujen avajaispäivänä Tampereella.

Tutkija Madis Lemsalu Lukelta esitteli robottia ja vastasi kävijöiden kysymyksiin. Vielä vuosiin mansikanpoimijoiden ei tarvitse olla huolissaan. Vie ainakin neljä–viisi vuotta, jotta robotti voisi olla varteenotettava vaihtoehto.

Robotti etsii mansikan konenäön avulla. Se osaa erotella kypsät mansikat homehtuneista ja raaoista. Korjuu käy ympäri vuorokauden, sillä lisävalo vain tarkentaa poimintaa.

Prototyypin akut riittävät 20 tunniksi ja latautuvat kahdessa tunnissa. Aurinkopaneeleilla kone voisi toimia ympäri vuorokauden, Lemsalu miettii.

Lemsalu arvelee, että robotilla voisi olla aluksi käyttöä esimerkiksi ympärivuotisessa mansikankasvatuksessa.

Lue lisää

Tuottajan saatava hiilikaupasta euroja

Video: Tältä näyttää venäläinen puimuri – Mustanmeren kupeesta tuotu Rostselmash on esillä KoneAgriassa

Paristoista lannoitteita valmistava Tracegrow palkittiin parhaasta maatalouden innovaatiosta KoneAgria-messuilla

Konekaupan ykkösvitja mietteliäänä KoneAgriaan Tampereelle – Kauppa on käynyt lähes normaalisti, mutta tilojen vaikea taloustilanne huolettaa