LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Suomalainen Maaseutu

Komponenttipula kiusaa konevalmistajia – lypsyrobotit luvataan pitää käynnissä tapahtui mitä tahansa

Maahantuojien mukaan varaosia pidetään varastoissa kuukausien tarpeita varten niin Suomessa kuin valmistajien päävarastoissa.
Visa Vilkuna
Lypsyrobottien edustajia haastateltiin Kone-Agria -messuilla lokakuun puolivälissä. GEA:n Petteri Virtanen esitteli silikonisia nännikumeja. Myös silikonista on ollut ajoittaista pulaa maailmanmarkkinoilla.

Komponenttipula kiusaa yhä pahemmin isoja maatalouskonevalmistajia ja varaosien saannissa on alkanut olla ongelmia. Lypsyrobottitiloilla yöt voidaan nukkua rauhassa.

Kaikki suomalaiset lypsyrobottien myyjät vakuuttavat robottien pysyvän toiminnassa kaikissa tilanteissa. Vaihtoehtoja ei oikeastaan ole, sillä robotin hyytyminen varaosapulan takia olisi katastrofaalista maitotilalle.

SM haastatteli lypsyrobottien toimittajia KoneAgria-messuilla Tampereella runsaat kaksi viikkoa sitten.

Navettojen rakennusinto on hiipunut, mikä näkyy robottikaupassa. Kauppa toki käy, mutta huollon ja varaosien merkitys on kasvanut, lypsyrobottien toimittajat kertovat.

Lelyn lypsyrobottien myyntipäällikkö Jussi Savander NHK-Keskuksesta kuvaa robottimarkkinoiden tilannetta odottavaksi. Korona on hellittämässä, jolloin näyttelyitä ja esittelypäiviä voidaan taas järjestää. Käytössä on yli 1200 Lelyn robottia.

Komponenteista on ollut pulaa, Savander toteaa. Hämeenlinnan päävarastolla on kuitenkin varaosia useiden kuukausien tarvetta varten, ja robottien toiminta voidaan taata.

Yhtiö markkinoi uusien lisäksi käytettyjä robotteja, joille on löytynyt kysyntää. Lypsyrobottien peruskunnostus on keskitetty Kouvolaan. Robottiin vaihdetaan yli 300 uutta osaa ja ohjelmistot päivitetään.

Tällä konseptilla viljelijöille voidaan luvata lypsäjä, joka siis työskentelee yhden euron tuntipalkalla, Savander kertoo.

DeLavalin myyntijohtaja Tuomas Kuusinen ja tuotepäällikkö Olli Kasurinen ovat kohtalaisen tyytyväisiä markkinatilanteeseen. DeLavalilla on Suomessa tulossa historian toiseksi paras automaattilypsyvuosi.

Komponenttipula ei ole vaikuttanut DeLavalilla oikeastaan mitenkään. Pitkäaikaiset sopimukset takaavat toimitusvarmuutta.

Varaosien toimitukset on turvattu kolmiportaisella järjestelmällä, missä huoltoyrittäjän varasto, maakuntavarasto ja valtakunnallinen varasto varmistavat lypsyrobottien keskeytymättömän toiminnan.

Kaikki niin sanotut pysäyttävät osat löytyvät Suomesta. Lisäksi Euroopan varastosta saadaan komponentteja lyhyellä toimitusajalla, kun koneet taas lentävät.

Visa Vilkuna
Jussi Savander NHK-Keskuksesta kertoi Lely A5:n uudesta näytöstä, jossa lehmien tila ja vaadittavat toimenpiteet on selkeästi eritelty.

GEAn tuotepäällikkö Petteri Virtanen kertoo vuoden 2020 olleen varsin mukava, sillä robottimyynti oli ennätyksellistä. Tämän hetkinen tilanne on huomattavasti rauhallisempi. Uusia rakennuskohteita on vain murto-osa takavuosien määrästä.

GEAn markkinointi Suomessa alkoi reilu viisi vuotta sitten ja Boxeja on käytössä 110.

Huolto pelaa ongelmitta eikä komponenttipula ole vaivannut. Maailmanlaajuisena toimijana GEA:lla on erittäin iso puskurivarasto varaosia, Virtanen toteaa.

Visa Vilkuna

Fullwood Packo Finlandin toimitusjohtaja Tomi Hietanen kertoo, että Merlinin lypsyrobottien markkinointia on vahvistettu eriyttämällä se omaksi yhtiöksi.

Kaikki lypsyrobottien markkinoijat kertovat hintakehityksen olleen varsin maltillista eikä isoja korotuksia odoteta lähivuosina.

Takeita hintavakaudesta ei luonnollisesti voida antaa, sillä maailmanmarkkinoiden muutokset saattavat olla nopeita ja odottamattomia.

Lue lisää

Sanotaan, ettei kukaan ole korvaamaton, mutta lypsyrobotin huoltaja on lähellä sitä – korona ei ainakaan vielä ole vaikuttanut isojen yritysten huoltotoimintaan

Navetan laajentaminen oli omanlainen jännitysnäytelmä – "Eläimet oppivat robotille hämmästyttävän hyvin ja nopeasti"

Hienostunut tekniikka tarkentaa rehuntekoa – lähi-infrapuna kertoo laadun sekunneissa

Kärsämäellä toimiva lannoitetehdas onnistui ensimmäisenä maailmassa erottamaan käytetyistä paristoista lannoitteita pelloille – tuotteita myydään jo Australiassa ja Kanadassa