Suomalainen Maaseutu

Alle kymppitonnin tuotokset eivät riitä Aholan maitotilalle

Jaana, Veli ja Päivi Rönkkö luotsaavat yhdistettyä maito- ja lihakarjatilaansa maatalousyhtymän nimissä. Työt tehdään yhdessä ja perheen naisväki osallistuu konetöihin.
Anne Anttila
Päivi Rönkkö kertoo opetelleensa tilan kaikki työt karjanhoidosta konehommiin. Hän kokee tärkeäksi, että kaikki tekevät kaikkea, mutta jokaisella on kuitenkin omat vastuualueensa.

Iisalmelaisella Aholan tilalla eletään suunnitelmallisesti ja tarkan euron taktiikalla.

Maatalousyhtymä Rönkön isäntäkolmikko Jaana ja Veli sekä Päivi-tytär luottavat opittuihin taitoihin, mutta eivät pelkää uudistumista.

"Tilan tulee kehittyä, mutta omalla tavallaan ja ajallaan. Mitään ei tehdä hetken mielijohteesta", Veli Rönkkö toteaa.

Seitsemänkymmenen lypsävän tilalla on useita satatonnareita sekä 21 elossa olevaa 50-tonnaria. Keskituotos ylsi viime vuonna 13 000 litraan.

Savolaista karjatilaa on kehitetty tasaisin askelmerkein jo vuodesta 1987 lähtien, jolloin Veli otti kotitilan nimiinsä. Jaana tuli mukaan tilanpitoon hieman myöhemmin.

"Liikkeelle lähdettiin kymmenellä lehmällä ja kahdellakymmenellä peltohehtaarilla. Oli selvää, että tilaa tullaan kehittämään ja karjamäärää lisäämään", Rönköt kertovat.

Ensimmäinen laajennus tehtiin vuonna 1992. Eläimet saatiin saman katon alle ja lypsävien määrä kaksinkertaistui. Samalla hankittiin putkilypsy- ja lannanpoistokoneet.

Kuusi vuotta myöhemmin navettaa laajennettiin 18 parsipaikalla ja investoitiin kiskoruokkijaan. Tällä määrällä mentiin runsaat kymmenen vuotta, mutta joutokäyntiä ei ollut.

Peltoa hankittiin lisää ja rakennettiin hiehopihatto, sillä tähtäimessä oli uuden navetan rakentaminen.

Suunnitelmat etenivät mallikkaasti ja yhden robotin pihatto otettiin käyttöön vuonna 2015. Vanha navetta jäi nuorkarjalle.

Ennen robottipihaton käyttöönottoa Aholan tilalla perustettiin maatalousyhtymä, jolloin tytär Päivi otti osan vetovastuusta.

Agrologiksi (AMK) kouluttautunut Päivi Rönkkö kertoo olevansa unelma-ammatissaan ja kiitollinen siitä, että voi opetella tilan tavoille vanhempiensa tukemana.

"Tavoite on hallita koko ketju pellolta navettaan. Tällä hetkellä olen tilan apevastaava, mutta viihdyn mainiosti myös traktorihommissa."

"Työt pellolla sujuvat jouhevasti, kun isä ajaa lannat ja kivet, äiti muokkaa ja minä kylvän", Päivi Rönkkö kertoo.

"Myös rehuntekoaikana kaikki saapasparit ovat käytössä. Minä niitän, isä ajaa noukinvaunua ja äiti on siilolla. Kun kaikki pyritään tekemään itse, mahdolliset korjausliikkeet on helpompi hallita."

Päivi Rönkkö sanoo olevansa tilan "tietovastaava".

"Osallistun mielelläni erilaisille kursseille, sillä aina löytyy uutta opittavaa ja päivitettävää. Tuoreimpiin tutustumisen ja testaamisen kohteisiin lukeutuu uuden ajan poikimasimulaattori."

Anne Anttila
Jaana Rönkkö juottaa vasikat edelleen käsin: "Hyvin tämä sujuu näinkin ja samalla tulee seurattua vasikan hyvinvointia."

Rönkön viljelijäperhe on yhtä mieltä siitä, että ammattitaidon ylläpitäminen on yksi tärkeimpiä osa-alueita tilan kehittymiselle.

"Aallonharjalle nouseminen ja siellä pysyminen vaatii toimivan kokonaisuuden lisäksi myös onnea ja oikeaa asennetta. Lisäksi maalaisjärki sekä suodattamisen taito ovat tukevia selkänojia."

"Nyt nekään eivät riitä, sillä esimerkiksi lannoite- ja energiakustannusten jyrkkä nousu lyö kiilaa jopa elintärkeisiin investointeihin", Päivi Rönkkö toteaa.

Haasteita on, mutta Aholan tilalla on tekemisen meininki.

"Hyvä karja ja yhdessä tekeminen ovat tilan selkäranka. Lisäksi vasikat kasvatetaan itse ja rinnalla kulkee myös pienimuotoista koneurakointia. Kaikkea ei uskalla jättää yhden kortin varaan, kun ajat ovat epävarmoja."

Anne Anttila
Aholan tilalla siirryttiin aperuokintaan, kun pihatto valmistui. Apeseoksen ansiosta päivämaito on paljon tasaisempi, Veli Rönkkö kertoo.
Lue lisää

Yli 1 000 valiolaista maitotilaa laskenut hiilijalanjälkensä – huomattavasti kansainvälistä keskiarvoa kevyempi

Hankintahakkuita tekevä Seppo Snellman hämmästelee puukaupan hinnoittelua – päätehakkuu pitäisi tehdä tekemisen ilosta

Yksi Tanskan suurimmista maitotiloista hakeutui konkurssiin

Pakettiauton ostaminen ei ollut läpihuutojuttu – nuoren koneyrittäjän uskottavuus oli koetuksella