Pienituloisen hiilijalanjälki voi jäädä noin puoleen keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Pienituloisen hiilijalanjälki voi jäädä noin puoleen keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä

Korona-ajan muutokset osoittavat, että isoja muutoksia kuluttamisessa voidaan tehdä nopeastikin.
Marita Waenerberg
Korona-aika on vähentänyt ihmisten kulutusta.

Hiilijalanjäljen suuruuteen vaikuttaakin merkittävästi se, kuinka paljon tuloja on käytettävissä. Marttaliitto ja Takuusäätiö ovat teettäneet laskelmia kulutusvalintojen ilmastopäästöistä tutkijataustaisen, hiilijalanjälkilaskentaan erikoistuneen asiantuntijayritys UseLess Companyn kanssa.

Laskelmien perusteella kohtuullisella minimikulutuksella elävän henkilön hiilijalanjälki voi olla noin puolet keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on keskimäärin 10 tonnia vuodessa, mutta globaalisti kestävä hiilijalanjälki olisi vain tonni vuodessa.

UseLess Companyn laskelmat perustuvat osittain Suomen ympäristökeskuksen ENVIMAT-malliin, joka määrittää eri kategorioille päästökertoimia kulutettua euroa kohden.

Korona-aika on vähentänyt ihmisten kuluttamista maaliskuusta alkaen, vaikka osa ostoksista on siirtynyt verkkoon.

Viime kuukausien muutokset ovat osoittaneet sen, että isoja muutoksia on mahdollista tehdä nopeastikin, jos siihen ohjataan selkeästi, muistuttavat Takuusäätiö ja Marttaliitto.

Lue lisää

Sahojen hiilijalanjälki on pieni, mutta sitä voidaan edelleen pienentää

Kirja-arvio: Sekaani antaa synninpäästön sekasyöjille ja johdattaa helppoihin makunautintoihin

Arla laskee jokaisen maitotilansa hiilijalanjäljen – euromääräisiä kannustimia aletaan rakentaa aikaisintaan ensi vuonna

Aarre: Muusikko Heikki Salo osti metsäpalstan ja nyt hän aikoo rakentaa mökin, jonka hiilijalanjälkeä kompensoidaan koko suvun voimin