Talous

Vantaan varastot pursuavat ketunnahkoja huutokaupan alla

Talous 26.02.2018

Epävarmuus ja ylituotanto kalvavat turkistuottajia. Joulukuun kaupoissa suomalaistuottajille tärkeistä siniketun nahoista myytiin vain puolet.


Mauri Ratilainen
Pro Furin ja Saga Fursin varastot Vantaalla ovat nyt aivan täynnä ketun ja minkin nahkoja. Iso osa turkisnahoista jäi myymättä joulukuun huutokaupassa.
Pro Furin ja Saga Fursin varastot Vantaalla ovat nyt aivan täynnä ketun ja minkin nahkoja. Iso osa turkisnahoista jäi myymättä joulukuun huutokaupassa.
Mauri Ratilainen
Pro Furin Raine Vakkamäki esittelee siniketun nahkoja Vantaalla.
Pro Furin Raine Vakkamäki esittelee siniketun nahkoja Vantaalla.

"Meillä on vielä selvästi ylivarastoa turkiksista. Hinnat huutokaupoissa voivat mennä mihin suuntaan tahansa", arvioi Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton, ProFurin hallituksen puheenjohtaja Kenneth Ingman.

Maaseudun Tulevaisuus tavoitti Ingmanin perjantaina maailman suurimmilta turkisalan messuilta Hongkongista, missä hän oli tapaamassa ja tunnustelemassa turkismarkkinoiden tilannetta päämarkkina-alueella Aasiassa.

Turkistuottajat elävät odottavassa jännityksessä, kun Saga Fursin vuoden merkittävimpiin turkishuutokauppoihin kuuluva maaliskuun huutokauppa lähestyy 7.–13. maaliskuuta.

Tuottaja saa tilin vasta, kun turkis on myyty. Miljoonien eurojen arvoiset turkikset odottavat Vantaan huutokauppavarastossa ostajaa tarkkaan lajiteltuina koon, värin, pohjavillan ja ulkokarvan perusteella.

Suomen turkiselinkeinon noin 900 tuottajaa elävät markkinoiden ehdoilla. Turkisten ostajat ympäri maailmaa kerääntyvät maaliskuussa Vantaalle huutamaan tiloilla kasvatetut ketut, supit ja minkit.

Päämarkkina-alueet ovat Kiina ja Korea, ja sieltä tulevat myös tukkuostajat huutamaan Suomessa kasvatettuja, sertifioituja nahkoja.

Turkiseläinten Kasvattajain Liiton Profurin toiminnanjohtaja Marja Tiura sanoo tuottajien olevan hyvin tietoisia elinkeinonsa "vuoristoratamaisesta syklisyydestä":

"Elinkeino on täysin riippuvainen turkisten maailman markkinoista."

Turkisala on yhä palautumassa huippuvuoden 2013 seurauksista. Kun hinnat nousivat ja kauppa kävi, kaikki lisäsivät tuotantoa. Seurasi ylituotantoa, hintojen romahdus ja tilojen keskittymistä yhä suurempiin yksiköihin.

Vanhat varastot painavat kysyntää.

Kenneth Ingman on itse kolmannen polven turkistuottaja Uudestakaarlepyystä. Hänellä on maaliskuun huutokaupassa myynnissä tuhansia siniketun nahkoja.

Huutokaupat järjestävä pörssinoteerattu Saga Furs välitti lokakuun lopussa päättyneellä tilivuotena 10,2 miljoonaa nahkaa.

Välitysmyynnin arvo kasvoi hintatason nousun ansiosta edellisvuodesta vajaalla kolmanneksella 437 miljoonaan euroon. Tilikausi 2016/2017 oli selvästi voitollinen.

Sinikettu on suomalaiskasvattajien tärkein tuote.

Turkisalaa koettelivat viime syksynä ilmitulleet ylisuuret "läskiketut". Turkiselinkeinon edunvalvontajärjestö ProFur puuttui voimakkaasti tilanteeseen ja laittoi pisteen huutokaupattavien ketunnahkojen koolle. Maaliskuun huutokauppa on ensimmäinen, jossa uusien, yli 160 senttiä pitkien ketunnahkojen huutokauppaaminen on kielletty.

Tiuran mukaan valvontakäynnit yhteensä 570 tilalla on saatu tehtyä helmikuun loppuun mennessä. Vain sertifioituja eläimiä voi myydä Saga Fursin huutokaupoissa.

WelFur-sertifikaattijärjestelmässä kiinnitetään huomiota eläinten hyvinvointiin, ympäristöasioihin ja tilojen kirjanpitoon.

Kaksi tunnettua muotitaloa Gucci ja Michael Kors ilmoitti syksyllä luopuvansa turkisten käytöstä. Sitä aiemmin Hugo Boss, Armani ja H&M olivat niin ikään ilmoittaneet lopettavansa turkiksia sisältävien tuotteiden tuotannon vuoden loppuun mennessä.

Miten vakavaa tämä on? Vieläkö turkiksia tarvitaan?

"Tilalle on myös tullut toisia tavarataloja, kuten Lontoon Harrods. Turkissomisteiden ja trimmien kauppa vetää vaatevalmistuksessa", Tiura vastaa.

Saga Fursin meklari aloittaa lajiteltujen sinikettuerien kopauttamisen vasarallaan Vantaan huutokaupan toisena päivänä, 8. maaliskuuta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT