Ulkomaat

Presidentti Obama: Trump ei ole koskaan ottanut tehtäväänsä vakavasti – Trump kuvaili Obamaa kamalaksi ja hyödyttömäksi

Etukäteen julkaistujen katkelmien mukaan Obaman on tarkoitus sanoa, että presidentti Trumpia ei olisi kiinnostanut käyttää tehtävän antamaa valtaa muuhun kuin itsensä ja ystäviensä auttamiseen.
Yhdysvalloissa demokraattien puoluekokouksen kolmannen päivän päärooleissa ovat varapresidenttiehdokas Kamala Harris sekä ex-presidentti Barack Obama (kuvassa). LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama aikoo demokraattien puoluekokouksessa pitämässä puheessaan kyseenalaistaa sen, onko presidentti Donald Trump ottanut tehtäväänsä lainkaan vakavasti. Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan vain harva presidentti, Trumpia lukuun ottamatta, on kuvaillut toista presidenttiä yhtä raa'alla tavalla.

Puheen etukäteen julkaistujen katkelmien mukaan Obaman on tarkoitus sanoa, että presidentti Trumpia ei olisi kiinnostanut käyttää tehtävän antamaa valtaa muuhun kuin tämän itsensä ja ystäviensä auttamiseen.

"Toivoin maamme puolesta, että Donald Trump näyttäisi jotain kiinnostusta ottamaan työnsä vakavasti, että hän tuntisi kanslian painoarvon ja löytäisi kunnioitusta demokratialle, joka oli asetettu hänen huomaansa", Obaman on määrä sanoa kokouksessa New York Timesin mukaan.

"Mutta hän ei koskaan tehnyt sitä. Hän ei ole koskaan osoittanut kiinnostusta panostaa työhönsä, ei kiinnostusta yhteisymmärryksen löytämiksesi, ei kiinnostusta käyttää tehtävän antamaa valtaa muuhun kuin itsensä ja ystäviensä auttamiseksi, ei kiinnostusta kohdella presidenttiyttä muuna kuin yhtenä tositelevisio-ohjelmana, jolla hän voi saada himoitsemaansa huomiota. Donald Trump ei ole kasvanut tehtäväänsä, koska hän ei pysty siihen, Obaman odotetaan jatkavan.

Obaman on määrä puhua puoluekokouksessa keskiviikkoiltana paikallista aikaa.

Trump reagoi nopeasti Obaman puheen katkelmiin. Hän kuvaili Obamaa toimittajille kamalaksi ja hyödyttömäksi johtajaksi.

"Presidentti Obama ei tehnyt hyvää työtä. Syy sille, että olen tässä, ovat presidentti Obama ja Joe Biden", hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Biden oli Obaman varapresidentti ja nyt demokraattien ehdokas marraskuun presidentinvaaleissa.

Senaattori Kamala Harris on nimitetty virallisesti demokraattien varapresidenttiehdokkaaksi. Harris otti ehdokkuutensa vastaan puheessa, jossa hän kiinnitti huomiota rasismin vastaiseen taisteluun.

Harris totesi, ettei rasismiin ole olemassa rokotetta.

Harris on ensimmäinen musta nainen, joka on ollut Yhdysvalloissa suuren puolueen varapresidenttiehdokkaana. Hänestä tulisi Bidenin vaalivoiton myötä ensimmäinen naispuolinen varapresidentti.

Lue lisää

Markkinakatsaus: Viljapörssin ralli kiihtyi, kotimaassa vedettiin viime viikolla henkeä

Politiikan tutkija arvioi MT:n gallupin tuloksia: Sauli Niinistö on niin suosittu, että suomalaiset haluavat lisätä presidentin valtaoikeuksia

Lähteekö Esko Aho presidenttikisaan, entä mitä mieltä hän on Paavo Väyrysestä? "Kirjoittaessa tuli esille asioita, joita tämän ajan ihmiset eivät tiedä"

Esko Aho: Aiemmin sovitut palkankorotukset ja hallitusohjelman menolisäykset pitäisi perua – "Trumpin jatkokausi olisi huono asia Suomelle ja Euroopalle"