Ikääntyville halutaan räätälöityjä valmisruokia
Kun ihminen vanhenee, aistikokemukset muuttuvat. Yleensä etenkin haju-, maku- ja näköaisti heikkenevät.
”Kun samaan aikaan purentavoima heikkenee, saattaa seurauksena olla ravitsemushäiriö. Muutokset ovat kompensoitavissa makua voimistamalla ja rakennetta kehittämällä, jotta syödyn ruuan määrä pysyy riittävänä”, kertoo erikoistutkija Raija-Liisa Heiniö VTT:ltä.
Seniori-Sapuska-projekti selvitti noin kolmen vuoden ajan mitä seniorit haluavat syödä. Tavoitteena on pystyä tuottamaan erityisesti ikääntyvien kuluttajien tarpeisiin sopivia nautittavia ja ravitsemuksellisesti rikastettuja aterioita.
Seniori-Sapuska-projektissa huomattiin, että kaupoissa on tarjolla väin vähän sellaisia valmisruokatuotteita, jotka sopivat suoraan ikääntyneille.
”Ravitsemuksellisesti olisi tärkeää taata riittävä energian, proteiinin, kuidun, nesteen ja d-vitamiinin saanti. Esimerkiksi kuidun tai proteiinin määrää voidaan kasvattaa lisäämällä niitä vaikkapa perunamuusiin tai kastikkeisiin.”
Heiniön mielestä ikääntyville pitäisi räätälöidä valmisruokia, joissa otetaan huomioon ravitsemuksen lisäksi miellyttävä ruuan rakenne ja makuelämykset.
”Vanhukset eivät kuitenkaan halua, että kaupassa osoitellaan näkyvästi ikääntyville tarkoitettua ruokaa. Se pitäisi tehdä hienovaraisesti. Osoittelevalle markkinoinnille ehdoton ei.”
Projektissa tutkittiin myös ikääntyvien tarpeita ruuan pakkausmenetelmien kehittämiseksi. Testiryhmää käyttäen tutkittiin, miten helposti erilaisia pakkauksia saadaan auki käyttämättä apuvälineitä.
”Elintarviketeollisuudella on halua ja kiinnostusta käyttää ikääntyville sopivia pakkauksia. Nyt siihenkin löydettiin suuntaviivoja.”
STINA HAASO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
