Kohun keskelle joutunut Provinssi ei ole ainoa: Ruisrock aloitti kasvis- ja vegeruokaa suosivan hinnoittelun jo vuosia sitten
Myös Ilosaarirock tarjoaa edullisimman myyntipaikan, jos tarjoaa vain kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja.
Ilosaarirock Joensuussa on linjannut, että jokaisella ruokamyyntipisteellä on oltava tarjolla vähintään yksi kasvisruokavaihtoehto. Kuva: Jaakko MartikainenLihan tarjoilun vähentämistä suositaan useilla suomalaisfestareilla.
Festivaalien ruokatarjoilusta nousi media- ja somekohu viime viikolla, kun Maaseudun Tulevaisuus kertoi Seinäjoella järjestettävän Provinssi-festivaalin veloittavan tapahtuma- ja majoitusalueelle tulevia ravintolayrittäjiä sen perusteella, miten runsaasti ja minkälaista lihaa ne käyttävät ruoka-annoksissa.
Festivaalin mukaan ruuan raaka-aineisiin perustuva myyntipaikkahinnoittelu on osa ilmastonmuutoksen vastaista kamppailua.
Myyntipaikan hinta perustuu ravintoloitsijan liikevaihtoon. Provinssi veloittaa liikevaihdosta 22 prosenttia tai vähintään kiinteän minimin.
Jos ruokalistalla ei ole punaista lihaa, veloitus on 21 prosenttia. Jos listalla ei ole punaista lihaa, siipikarjaa eikä mereneläviä, veloitus on 20 prosenttia. Mikäli tarjonta on täysin vegaanista, festivaalijärjestäjä ottaa 19 prosenttia.
Turussa soitettava Ruisrock on käyttänyt samanlaista hinnoitteluperustetta jo useita vuosia. Promoottori Mikko Niemelä kertoo Turun Sanomissa, että Ruisrockissa käytäntö on ollut voimassa vuodesta 2017 tai 2018.
Niemelän mukaan Ruisrockin linjaus kasvisruokaa suosivasta myyntipaikkahinnoittelusta ei tuolloin herättänyt kohua.
Niemelä avaa hintaporrastuksen käytännön vaikutusta niin, että vuokra on noin tuhat euroa halvempi, jos ravintoloitsija tarjoaa vain vegaanista ruokaa sekaruokaan verrattuna.
Flow Festival luopui täysin punaisesta lihasta ja siipikarjasta ruokavalikoimassaan vuonna 2022. Lisäksi jokaisella ravintolalla on pitänyt olla listallaan vähintään yksi vegaaninen annos.
Helsingin Suvilahdessa pidettävä Maailma Kylässä -festivaali tiedotti viime marraskuussa siirtyvänsä vain kasvisruokaan.
”Luovumme lihasta, kanasta ja kalasta. Kasvisruoan tarjoaminen auttaa meitä vähentämään hiilijalanjälkeä ja edistämään ympäristöystävällisiä käytäntöjä”; todetaan festivaalin tiedotteessa.
Joensuussa järjestettävä Ilosaarirock kertoo verkkosivuillaan, että se tarjoaa edullisimman myyntipaikan toimijoille, jotka tarjoavat vain kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja.
Lisäksi jokaisella Ilosaarirockin ruokamyyntipisteellä on oltava tarjolla vähintään yksi kasvisruokavaihtoehto.
”Emme ryhdy rajaamaan ruokalistoja.” Daniel Sharsan
Pori Jazz ei anna alennuksia myyntipaikoista ruokavalikoiman perusteella. Myyntijohtaja Daniel Sharsan sanoo, että festari jatkaa aiemmalla linjalla.
"Haluamme pitää valikoimamme monipuolisena. Meillä on pelkästään vegaanista ruokaa myyviä pisteitä, mutta myös lihaa tarjoavia myyntipaikkoja. Painotamme monipuolisuutta”, Sharsan toteaa.
Sharsan sanoo, että asia ei ole ollut esillä festarivalmisteluissa.
”Seuraamme toki trendejä, mutta nyt menemme samalla sapluunalla kuin ennenkin. Painotamme, että toiminta on kaikilla toimijoilla vastuullista ja kestävää myytävästä tuotteesta riippumatta. Emme ryhdy rajaamaan ruokalistoja.”
Lisäys 19.2.2024 kello 15.02: Juttuun lisätty Pori Jazzin kommentit.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





