Provinssin kasvisruokapäätös kuohuttaa viljelijöitä Etelä-Pohjanmaalla – Atria kieltäytyy kommentoimasta yhteistyötä
Tapahtumajärjestäjän päätös suosia ravintolatarjonnassa kasvispainotteisuutta on hämmentänyt yhteistyötahoja ja aiheuttanut ärtymystä viljelijöissä.
Seinäjoella 27.-29.6. järjestettävän Provinssin päätös suosia kasvisruokaa on noussut laajaan keskusteluun. Kuva: Riikka VaahteraMaaseudun Tulevaisuus uutisoi 13.2. Provinssi-rocktapahtuman päätöksestä suosia tapahtuma- ja majoitusalueelle tulevia ravintolayrittäjiä sen perusteella, miten runsaasti ja minkälaista lihaa ne käyttävät ruoka-annoksissa.
Ruokamaakunnan maatalousyrittäjissä tilanne on aiheuttanut hämmennystä ja ärsyyntymistä.
”Jäsenistömme tunnistaa alkutuotannon merkittäväksi osaksi aluetaloutta, jonka johdosta tapahtumajärjestäjän päätös suosia vain tiettyjä ruoka-aineita aiheuttaa laajaa ihmetystä”, MTK–Etelä-Pohjanmaa ry:n toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi kertoo.
Ojaniemen mukaan tuottajat pitävät Provinssin linjausta ihmeellisenä ja eriarvoistavana.
”Liittomme jäsenkunta ja viljelijät tunnistavat, että kysymyksessä on globaalin ruuantuotannon kysymykset, jotka virheellisillä argumenteilla heijastuvat kotimaiseen ruokakeskusteluun. Tässäkin on kyseessä se, että ideologisessa kuplassa olevat festivaalijärjestäjät yrittävät opettaa festarikansaa”
MTK toivoo, että Provinssi-organisaatio olisi valmis käymään asiasta keskustelua, jossa faktat kotimaisen ruuan päästöistä, ravitsemusarvoista ja taloudellisista vaikutuksista käytäisiin läpi.
”Olemme käyneet sisäisesti asiasta keskustelua ja aiomme olla liiton tiimoilta yhteydessä tapahtuman järjestäjiin”, Ojaniemi sanoo.
”Tässäkin on kyseessä se, että ideologisessa kuplassa olevat festivaalijärjestäjät yrittävät opettaa festarikansaa.” Yrjö Ojaniemi
Festivaalin ympärillä avautuva Seinäjoen seutu ja Etelä-Pohjanmaan maakunta ovat vahvaa elintarviketuotantoaluetta. MT:lle 13.2. antamassaan haastattelussa festivaalijohtaja Ville Koivisto ei uskonut, että vegaaniruokien suosiminen liharuokien kustannuksella tapahtuman ruokalistassa vaikuttaisi festivaalin elintarviketeollisuutta edustaviin yhteistyötahoihin, elintarviketeollisuudesta elantonsa saaviin tai tuottajiin.
Toisin kävi, sillä tapahtuman yhteistyökumppanina toimivan Atrian markkinointijohtaja Sanna Päällysaho kertoi Helsingin Sanomille yrityksen kuulleen hinnoitteluperusteista MT:n uutisesta. Provinssin myyntipaikkahinnoittelu tuli Atrialle yllätyksenä ja nyt yritys pohtii, sopiiko hinnoittelumalli sen arvoihin.
Maaseudun Tulevaisuuden haastattelupyyntöön vastattiin Atrialta kieltävästi.
”Olemme tehneet päätöksen, että emme kommentoi tätä (Provinssi) asiaa ennen kuin tilanne rauhoittuu”, Atrian viestintäpäällikkö Marja Latvatalo sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





