SEL vaatii kuntiinlähiruokaohjelmia
”Jokaiseen Suomen kuntaan tulee laatia lähiruokaohjelma kotimaisen ruuan aseman turvaamiseksi julkisissa hankinnoissa”, sanoi Suomen Elintarviketyöläisten Liiton (SEL) puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen avatessaan edustajakokouksen Hämeenlinnassa lauantaina.
SEL nostaa asian esiin syksyn kunnallisvaaleissa. Kunnat ovat avainasemassa, kun kotimaisen ruokatuotannon tulevaisuudesta ja työpaikoista päätetään. Julkiset suurkeittiöt tarjoavat yhteensä lähes 450 miljoonaa ateriaa vuodessa.
”Lähiruuan suosiminen tulee ottaa osaksi kunnan strategiaa. Kotimainen ruoka tarkoittaa työpaikkoja ja verotuloja Suomeen. Tämän luulisi kiinnostavan jokaista kuntapäättäjää”, Kuntonen korosti.
Hänen mukaansa kuntapäättäjät pystyvät halutessaan suosimaan kotimaista lähiruokaa julkisissa ruokapalveluissa, kunhan hankintojen laatukriteerinä käytetään muun ohella tuoreutta ja lyhyttä kuljetusmatkaa.
”Tällä hetkellä valitettavan moni kunta ostaa ulkomaista ruokaa julkisiin keittiöihinsä. Tämä johtuu siitä, että kuntien hankintatoimissa hinta on määräävä tekijä”, Kuntonen sanoi.
”Jokainen voi miettiä, millaisissa oloissa ja työehdoilla sellainen ulkomailta Suomeen kuljetettu ruoka on tehty, joka on hinnaltaan halvempi kuin lähellä kotimaassa tehty ruoka.”
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
