HK Scan tuplaa siipikarjatuotannon Virossa
Tehtaan laajennuksen ansiosta Talleggin siipikarjatuotanto voi tuplaantua. Kuvassa kootaan suurtalouksiin myytäviä pakkauksia. tiina taipale Kuva: Viestilehtien arkistoTABASALU, VIRO (MT)
HK Scanin virolainen tytäryhtiö Tallegg keskittää siipikarjatuotannon yhteen laitokseen. Kaikkiaan 13,5 miljoonaa euroa maksanut laajennus vihittiin käyttöön maanantaina Tabasalussa.
Tabasalun tehdas vastaa ensi vuoden alusta koko Baltian alueen siipikarjateurastuksesta ja -leikkuusta sekä lihan jatkojalostuksesta.
Uudistetun tuotantolaitoksen myötä yhtiö voi kaksinkertaistaa tuotantomääränsä Baltiassa ja vastata näin kasvavaan kysyntään sekä Virossa että viennissä.
Lisäksi uusi teknologia tukee yhtiön omien merkkituotteiden kehittämistä sekä parantaa tuotteiden laatua ja säilyvyyttä, HK Scanin toimitusjohtaja Hannu Kottonen arvioi.
Tarkkoja tuotantomääriä ei paljasteta, mutta tuplaantumisesta huolimatta virolaistuotanto jää yhä pienemmäksi kuin Eurassa Suomessa.
Kottosen mukaan yhtiö on tuonut pieniä määriä virolaista siipikarjanlihaa lähinnä suurkeittiöihin Suomessa.
”Pääpaino myynnissä on jatkossakin Baltiassa. On ehkä jotain tuotteistoja, joiden osalta voidaan katsoa muitakin markkinoita.”
Kottonen luonnehtii Viron merkitystä yhtiössä markkinoiden kokoa suuremmaksi. Virolaisissa tytäryhtiöissä on tehty määrätietoista työtä osaamisen kehittämiseksi, niillä on vahva asema markkinoilla ja tuotekehitys on luovaa.
”Nämä ovat ehdottomasti valopilkkuja ja vahvoja osia konsernissa.”
Monen kannattavan vuoden jälkeen tuloksenteko on kuitenkin takunnut Virossa tänä vuonna. Alkuvuonna liikevoitto puolittui vuodentakaisesta.
”Omat tuotemerkit käyvät hyvin kaupaksi, mutta tulosta on syönyt alkutuotanto. Kalliit rehut iskivät vuoden toisella neljänneksellä, joten olemme kokeneet ihan samat tuskat kuin lihantuottajat Suomessa tai Ruotsissa.
Kaikki Tallegin tehtaalla jalostettava liha tulee yhtiön omilta tiloilta Virossa. Yhtiöllä on omistuksessa koko tuotantoketju munittamoista lähtien.
Siipikarjanlihan kauppa on hiipunut sianlihan tapaan Euroopassa tänä vuonna.
Kottosen mukaan vientimarkkinoiden ongelmat eivät ole helpottuneet alkuvuodesta.
”Ostovoima ei ole kääntynyt paremmaksi, ei Suomessa eikä muualla Euroopassa. Myös tuoreet uutiset kaupan myynnin kehityksestä ovat olleet synkkiä. Myönteistä on ollut se, että rehusato näyttäisi hyvältä monin paikoin”, hän toteaa.
”Meidän suurin haasteemme on, että lihasta saatava hinta suhteessa lihasta maksettavaan hintaan on liian pieni.”
Lihan veroton hinta Suomessa on alle EU:n keskiarvon. Kottosen mielestä tilanteen parantamiseksi tarvitaan parannusta tuotteistoon. Myös tuotantoa pitää pystyä tasapainottamaan suhteessa kysyntään. Nyt lihaa on ollut tarjolla enemmän kuin sitä on saatu myytyä kannattavasti.
HK-johtaja uskoo, että suomalaistuotannolle riittää kysyntää pitkällä aikavälillä, mutta nopeaa helpotusta ei ole luvassa.
Hän ennakoi pulaa sianlihasta vuoden vaihteen tienoolla, kun Euroopan pakkasvarastot tyhjenevät. Myös kysynnän viriäminen Venäjällä ja Kiinassa voi vauhdittaa tarjolla olevan lihan vähenemistä.
TIINA TAIPALE
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
