Kirja-arvio: Pirjo Tuomisen suloisenhaikea jatko onnellisen lopun jälkeen - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Pirjo Tuomisen suloisenhaikea jatko onnellisen lopun jälkeen

Vapaaherratar Rosa Örn osoittautuu jälleen neuvokkaaksi ja vahvaksi naiseksi.
Pirjo Tuominen: Vallasrouva. 453 sivua. Tammi.

Pirjo Tuomisen yli neljän vuosikymmenen aikana kirjoittamat romaanit saivat jatkokseen vielä yhden odotetun teoksen.

Vallasrouva on itsenäinen jatko-osa viime vuonna julkaistulle Opettajatar-romaanille. Tarinassa jatketaan vapaaherratar Rosa Örnin tarinaa Tuomiselle tyypilliseen tyyliin. Ajan kuvaa huolellisesti kunnioittaen ja henkilökuvat inhimillisesti piirtäen.

Tarinan alkuosa sai onnellisen lopun, mutta nyt alku onkin suloisenhaikea. Rosa Örnnin rakas puoliso on maannut haudan levossa jo monta pitkää vuotta. Pariskunnan lapset ovat jo lähes aikuisia ja tehdastakin pitää pyörittää, joten leskiäidillä riittää tekemistä.

Kokemattomasta opettajattaresta on kasvanut yhteisössään kunnioitettu vapaaherratar ja aikuinen nainen, joka tarkkaavaisesti pitää huolta ihmisistä ja asioita.

Yhdellä hetkellä kaikki on hyvin, mutta sitten Rosa haistaa pelottavan tuoksun: Akilan kartanoa ja tehtaita kohtaa kauhea kohtalo. Tulipalo syö lähes kaiken kitaansa, kuumasti räiskähdellen. Palon myötä yhteisön johtajat nousevat arvoonsa. Rosan täytyy olla jälleen kerran vahva.

Ja niin alkaa jälleenrakennus, jonka myötä Akilaan saapuu myös uutta elämää. Jopa Rosa saa huomata, että tulevaisuudella on varattu hänelle odottamattomia asioita.

Pirjo Tuomisen historiallinen romaani ei petä tälläkään kertaa. Tuominen kuvaa kiehtovasti 1800-luvun lopun elämäntapaa ja talouden kehitystä. Rosan henkilöhahmo saa lisää syvyyttä. Hämeen korpiin vuosiksi hautautunut nainen herää eloon.

Lue lisää

Kirja-arvio: Hannele Lampela teki sen taas – Prinsessa Pikkiriikki ja mummolan kesä on kerrassaan hulvaton reissu

Kirja-arvio: Näyttelijä, joka saavutti johtavan naisen aseman – Meryl Streepin elämäkerta on yli-innokkaan fanin kirjoittama, mutta silti sillä on kunniapaikka elokuvaystävien kirjahyllyssä

Kirja-arvio: Etsi minut on kauniin rakkaustarinan puutteellinen jatko-osa, josta tuttujen päähahmojen suhde jätetään huomioimatta

Kirja-arvio: Kun lapsi riittävästi painelee nappeja, tekisi mieli heittää koko kirja seinään – tai antaa naapurille lahjaksi