Arvostelut

Arvio: Peruna-elokuva yhdistää 1600-luvun arjen ja 2000-luvun innovaatiopöhinän – lopputulos on täysin järjetön ja juuri siksi puhdasta kultaa

Joonas Nordmanin tähdittämässä elokuvassa aletaan tehdä ruokavallankumousta perunan avulla.
Algimantas Babravicius/Yellow Film & TV
Perunayrittäjien rooleissa nähdään Kari Hietalahti (vas.), Alex Anton, Joonas Nordman ja Mikko Penttilä.

Hevonperän kylä 1600-luvun Suomessa ei ole kovin otollinen ympäristö uusille ideoille. Tämän saa huomata katkerasti Untamo (Joonas Nordman), jota työ linnan puhtaanapidossa alkaa hiljalleen tympäistä. Kekseliäs miekkonen pääsee sattuman kautta Turkuun, josta hän palaa kotikulmille mieli täynnä startup-pöhinää ja taskussaan kaukaa valtameren takaa salakuljetettu mukula.

Untamon ideat pullotetusta oluesta lähtien eivät herätä innostuta lähipiirissä, mutta kun sontakasaan nakattu mukula seuraavana kesänä alkaa kasvaa, on aika perustaa ihan oikea yritys. Untamo tovereineen julistaa ruokavallankumouksen ja alkaa etsiä rahoitusta perunabisnekselleen. Aivan helposti uuden tuotteen lanseeraus ei silti etene, siitä pitää huolen naurisyrittäjät.

Peruna-elokuvassa yhdistyy yllättävästi 1600-luvun elämä ja 2000-luvun innovaatiopöhinä. Idea on täysin järjetön ja naurettava, mutta juuri siksi puhdasta neroutta. Nykytermien sijoittaminen varsin alkeelliseen ympäristöön naurattaa, mutta toisaalta aikaansa edellä olevan Untamon tuska takapajuisen lähipiirin keskellä raastaa syvältä.

Elokuvassa voi nähdä yhtäläisyyksiä Monty Python -tuotantoihin ja onpa siinä jotain samaa kuin Speden Noin 7 veljestä -filmissä. Historiallisten faktojen paikkansapitävyyttä ei siis kannata alkaa tarkastella lähemmin, vaan antautua täysin hersyvän huumorin vietäväksi. Pekko Pesosen käsikirjoituksessa on onnistuttu myös tasapainottelemaan niin, että vaikka joku välillä joutuu putoavan kakkaturautuksen uhriksi, ei liiallisen mauttomuuden rajaa ylitetä.

Elokuva tarjoaa katsojan ihasteltavaksi myös upeita maisemia ja hienoja rakennuksia. 1600-luvulle sopiva miljöö löytyi Liettuasta.

Peruna-elokuvan piti saapua elokuvateattereihin 14. lokakuuta, mutta koronaepidemian vuoksi ensi-iltaa on siirretty jo moneen otteeseen. Joissain teattereissa elokuvaa voi kuitenkin nähdä jo nyt ennakkonäytöksissä.

Peruna. Ohjaus: Joona Tena. 109 min. Ensi-ilta tulossa.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kulttuuriarviot.

Lue lisää:

Mitä kävi, kun yrittäjä halusi saada kansan syömään perunaa nauriin sijaan? Se selviää perunan nimikkoelokuvassa

Lue lisää

Paprikagulassi

Keskikesän perunasadosta tuli runsas Hämeenkyrössä – helle nakertaa avomaan mansikkasatoa

Peruna-kantarellisalaatti

Varhaisperunaa on nyt hyvin tarjolla – menekki näyttää yllättäen nihkeältä