Arvostelut

Kirja-arvio: Merja Jalon uusi Kotikulman etsivät -sarja sopii lukemaan opetteleville

Kadonneen linnun salaisuus on etsiväsarjan ensimmäinen osa. Aikuisesta teksti tuntuu tylsältä, ekaluokkalainen on innoissaan.
Kirjan kuvitusta / Reija Kiiski
Merja Jalo: Kadonneen linnun salaisuus. Kuvitus: Reija Kiiski. 60 sivua. Kvaliti 2020.

On hieno juttu, että kustantamot julkaisevat romaaneja, jotka sopivat lukemaan opetteleville. Vielä hienompaa on, että myös kotimaiset kirjailijat tekevät niitä.

Heppakirjoistaan tunnetun Merja Jalon uutuussarja kertoo Kotikulman etsivistä: kolmasluokkalaisesta Markuksesta, vuotta nuoremmasta pikkusiskosta Lisasta sekä naapurin Linneasta. Kirjasarjan ensimmäinen osa on nimeltään Kadonneen linnun salaisuus.

Ensin kertomuksessa etsitään kadonnutta testamenttia, vasta sitten kadonnutta papukaijaa. Termi testamentti on useimmille pikkukoululaisille vieras, mutta se selitetään tekstissä hienosti auki.

Aikuisesta näin karsitun tekstin lukeminen tuntuu tylsältä ja suorastaan vaivalloiselta. Ekaluokkalainen on kuitenkin innoissaan.

Onnistumisen elämysten saaminen on tärkeää, jotta lukuinto syntyy. Siihen 60-sivuinen, kovakantinen, isotekstinen, seitsemästä luvusta koostuva romaani on omiaan. Noin joka toisella aukeamalla tekstiä keventää Reija Kiiskin mustavalkoinen piirros.

Vuosi sitten lukemaan oppinut lapsi kahlaa kirjan noin viikossa läpi ja vaikuttaa siltä, että on enimmäkseen myös ymmärtänyt lukemansa.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: Alex Milwayn Hotelli Flamingo -lastenromaaneissa kaikki on kohdillaan

Kirja-arvio: Kotoisassa lähiössä muhii vaara, joka takaa lukijalle huolella punottuja ja jännittäviä lukuhetkiä

Kirja-arvio: Sydämiä seireeneille -romaani jatkaa tarinaa vaihtoehtoisesta Suomesta, jossa säätyjako repii kansaa ja taikuus tihkuu keskellä arkea

Kirja-arvio: Maailman parhaiksi rankatuissa nykyrunoissa elämä on matkantekoa