LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Arvostelut

Teatteriarvio: Vauhdikas musikaali hurmaa pukuloistolla ja pähkähulluudella

Seinäjoen Törnävän kesäteatteri pistää parastaan tuomalla broadway-musikaalin Suomeen.
Jukka Kontkanen
Spamalotin upea puvustus saa haukkomaan henkeä. Anna Victoria Eriksson ja Olli Rahkonen ottivat kaiken irti duetostaan.

Seinäjoella jatkettiin Provinssin jälkeen suurissa saappaissa, kun Monty Pythonin Spamalot sai Suomen ensiesityksensä. Broadwaylla aiemmin nähty musikaali perustuu brittiläisen koomikkoryhmän elokuvaan vuodelta 1975.

Kuningas Arthurin, pyöreän pöydän ritarien ja muiden älyttömien hahmojen seikkailut keskiajan Englannissa ja paikoin nykyhetkessä täyttävät odotukset pähkähulluksi kuvaillusta musikaalista.

Eteläpohjalaiseen tapaan teos tarjoaa herkkuja pöydän täydeltä: upea puvustus, vauhdikkaat tanssinumerot ja kuningas Arthurin (Juha Hostikka) mahtipontisen laulun kuuntelu pitävät otteessaan. Erityismaininta täytyy myöntää Aku Hirviniemelle, joka vaihtelee musikaalin aikana rooleja sujuvasti muun muassa ritarista rääväsuiseen linnanvartijaan.

Spamalotin suomentamisesta vastaava Mikko Koivusalo on tehnyt vakuuttavaa työtä. Katsomossa kannattaa olla joka hetki tarkkana, sillä lavalla tapahtuu samaan aikaan paljon, jolloin taidokkaat sanakikkailut voivat livahtaa korvan ohi.

Spamalot ei ole tyypillinen kesäteatteriesitys, ja juuri se tekee siitä mielenkiintoisen. On virkistävää, kun musikaali tekee pilke silmäkulmassa pilaa oman genrensä kliseistä.

Monty Pythonin huumorin ystäville musikaali varmasti osuu ja uppoaa. Esitykseen kannattaa lähteä avoimin mielin, vaikka ei olisi alkuperäistä elokuvaa nähnytkään.

Hieman huonolla maulla heitetty alapäähuumori ei välttämättä kaikkia naurata, mutta hyväntuulisista laulu- ja tanssiesityksistä on mahdoton olla pitämättä.

Monty Pythonin Spamalot Törnävän kesäteatterissa 24.8. saakka. Ohjaus: Mika Eirtovaara.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näyttelijä Anna Victoria Eriksson: "Seinäjoella on luvassa älykästä komiikkaa"

Pienviljelijäksi paljastunut Aku Hirviniemi: "Unelmoin, että pääsisin näyttelemään kunnon psykopaatin roolin"

Kirja-arvio: Leelo Tungalin Toveri lapsi -romaani kuvaa Viron vaikeimpien vuosien historiaa pienen tytön näkökulmasta