Luulitko että lukeminen on yksinäinen harrastus? Nyt on viimeistään aika tutustua kirjasomeen

Kirjainnostusta voi ruokkia Instagramissa, blogeissa, YouTubessa, Facebookissa tai vaikka podcastien ääressä.
Laura Kuivalahti
Kirjakuvia voi bongailla etenkin Instagramista, mutta myös monissa kirjablogeissa julkaistaan kauniisti aseteltuja otoksia kirjoista.

Nopeasti ajateltuna lukeminen saattaa tuntua varsin yksinäiseltä harrastukselta. Otat kirjan tai lukulaitteen käteesi ja istahdat alas painaen silmäsi ryhdikkäisiin tekstiriveihin. Tai sitten mykistät muun maailman asettamalla kuulokkeet korvillesi äänikirjan nautiskelua varten. Minulle ja varmasti monelle muullekin ihanteellisin lukuympäristö on lähes äänetön, joten lukurauhaa rikkomaan ei edes kaipaa sosiaalisuutta tai muita ihmisiä.

Kirjaharrastus nousee kuitenkin aivan uudelle tasolle, kun vääntäydyt edes silloin tällöin ulos lukukammiostasi muiden kirjaintoilijoiden seuraan. Helpoin tie siihen on kirjasome. Jos bookstagram tai kirjatube kuulostavat sanoina pelottavilta, ei hätää! Olet juuri aloittamassa pikakurssia kirjasomen maailmaan. Parhaimmillaan lukuharrastuksen muuttaminen yhteisölliseksi lisää lukuintoa, tarjoaa uusia kirjavinkkejä sekä saa ajattelemaan tuttujakin teoksia uudesta näkökulmasta.

Kirjablogit ovat julkisia lukupäiväkirjoja

Suomessa on aktiivinen kirjablogikenttä, jonka jäsenet jakavat kanavissaan mieluusti kirjallisuuden ilosanomaa. Suurin osa kirjablogeista on kuin julkisia lukupäiväkirjoja. Bloggaajat kirjoittavat arvioita lukemistaan kirjoista, mutta toisin kuin sanomalehtikritiikeissä, näkökulma on usein varsin henkilökohtainen ja tekstit keskittyvät nimenomaan bloggaajan omaan lukukokemukseen.

Kirja-arvioiden lisäksi blogeissa saatetaan käsitellä laajempia kirjallisuuteen liittyviä teemoja tai joitain muitakin kulttuurin osa-alueita aina teatterista elokuviin. Jokaisella bloggaajalla on oma tyylinsä, joten tarjonnasta kannattaa valita omat suosikkinsa. Jos oma lukumakusi sattuu osumaan hyvin yksiin tietyn bloggaajan kanssa, voit käydä etsimässä sivustolta säännöllisesti timanttisia lukuvinkkejä.

Monilla kirjabloggaajilla on tili myös jossain muussa sosiaalisen median kanavassa. Kannattaa siis varmistaa, että seuraat omia suosikkejasi ympäri digitaalista kirjakenttää.

Bookstagram tarjoaa kauniita kirjakuvia

Instagram ei ole omistettu yksinomaan matkakuville tai aamupalatunnelmoinnille. Kirjoittamalla kuvasovellukseen esimerkiksi tunnistesanan #bookstagram tai #kirjagram, pääset hyppäämään loppumattomaan kirjakuvien mereen. Kirjatilejä päivittävät tuovat kuviin persoonalliset piirteensä, mutta usein kuvissa luodaan seesteistä tunnelmaa vilttien, teekuppien ja kauniiden kirjahyllyjen avulla.

Instagramin kirjakulmaus ei kuitenkaan tarjoa pelkkiä visuaalisia välipaloja, vaan kuvateksteissä bookstagrammaajat voivat arvioida kirjoja tai vaikka pohdiskella jotain laajempaa kirjallisuuden ilmiötä. Kommenttikentässä tai vain vuorokauden ajan näkyvien tarinoiden puolella keskustelu voi olla erittäin vilkasta ja antoisaa.

Kirjatube lisää mukaan ripauksen henkilökohtaisuutta

Suomessa on toistaiseksi alle parikymmentä aktiivisesti päivittyvää, kirjallisuuteen keskittyvää YouTube-kanavaa. Vaikka osa kirjabloggaajista ja bookstagrammaajista esiintyy nykyään omalla naamallaan, tuo kirjatuben videomuoto kanavan päivittäjän eri tavalla yleisönsä eteen.

YouTube-kanavalla voidaan julkaista esimerkiksi arviovideoita, erinäisiä kirja-aiheisia haasteita, tbr- eli lukulistojen esittelyjä ja päiväkirjamaisia lukuvlogeja. Suosittuja ovat kuukauden luetut kirjat -videot, joissa nimensä mukaisesti tubettaja käy läpi kuukauden aikana lukemansa kirjat. Katsojan on helppo etsiä tällaisesta listasta itselleen sopivia lukuvinkkejä.

Oheisessa videossa esittelen omalla kirjatubekanavallani huhtikuussa lukemani kirjat. Yleensä pyrin pitämään työn ja harrastukset erillään, mutta käytetään tällä kertaa harrastusta hyväksi esimerkkivideon saamiseksi.

Kirjapodcastit – puhetta kirjoista

Podcastien kulta-aikaa povattiin vuosi tolkulla, mutta viimein ne tuntuvat vakiinnuttaneet paikkansa ihmisten vapaa-ajan kentällä. Kirjapodcasteissa äänessä ovat juontajien lisäksi aika ajoin myös vieraat ja aiheet vaihtelevat yksittäisistä kirjoista laajempiin kirjakentän kuulumisiin.

Monet kirjapodcastit päivittyvät säännöllisesti ja jaksot saattavat olla hyvinkin pitkiä. Silti välillä kuunneltava saattaa loppua kesken, joten silmät kannattaa pitää jatkuvasti auki uusien suosikkiohjelmien varalta. Myös ulkomaalaisia kirjapodcasteja kannattaa selailla läpi. Olen itse viime aikoina kuunnellut Potterless-podcastia, jossa aikuinen mies lukee ensimmäistä kertaa Harry Potter -kirjoja ja käy sarjan juonikuvioita yksityiskohtaisesti läpi vaihtelevien vieraiden kanssa.

Facebook, Goodreads, Twitter, TikTok…

Käytännössä katsoen jokaiselta sosiaalisen median alustalta löytyy kirjallisuuskeskustelua, kunhan osaa sitä etsiä. Facebookissa on lukemattomia ryhmiä niin tietokirjallisuuden suurkuluttajille kuin Helmet-lukuhaasteen suorittajille.

Goodreads toimii sähköisenä lukupäiväkirjana, mutta voit sen kautta myös seurata mitä ystäväsi ovat lukeneet ja millaisia arvioita he ovat kirjoille antaneet. Twitterissäkin käydään välillä hedelmällisiä kirjallisuuskeskusteluja, ja jopa lyhyistä videoista tunnettuun TikTok-sovellukseen on ladattu kirja-aiheisia sisältöjä.

Tämä teksti oli vain pieni pintaraapaisu kirjasomen ihmeellisen ihanaan maailmaan. Toivottavasti se toimii sinulle karttana inspiroivien kirjallisuuskeskustelujen ääreen. Sosiaalisen median kautta aivan jokaisen on mahdollista jakaa ja vastaanottaa kirjainnostusta hirvittävän helposti. Ja vaikka aivan omaa kirjakanavaasi et olisi valmis aloittamaan, kannattaa niiden aamupala- ja maisemakuvien sekaan silloin tällöin upottaa edes yksi kirjakuva. Ehkä joku tuttusi saa sitä kautta mainion lukuvinkin.

Lue lisää:

Listaus suomalaisista kirjablogeista

Listaus suomalaisista kirjatubekanavista

Listaus suomalaisista kirjapodcasteista