Kesän kiinnostavin kulttuurikohde löytyy purkamista odottavasta kerrostalosta Keravalta

Taiteen kotitalo -projektiin on osallistunut noin sata taiteilijaa. Viisikerroksisen kerrostalon hylätyt huoneistot ovat muuttuneet omiksi pieniksi maailmoikseen.
Laura Kuivalahti
Taiteen kotitalossa on nähtävillä runsaasti graffiteja, mutta myös muunlaista taidetta on esillä.

Kesän kenties kiinnostavin kulttuurikohde kätkeytyy purkamistaan odottavaan kerrostaloon Keravalla. Tai kätkeytymisestä ei ehkä voi puhua, sillä talon ulko-ovelta kiemurtelee pitkä ihmisjono aina pihamaan puoliväliin saakka ja talon eteen on välillä parkkeerattuna mustin tekstein koristeltu auto.

Taiteen kotitalo on viisikerroksiseen kerrostaloon levittäytyvä taideprojekti, jota on ollut toteuttamassa noin sata taiteilijaa. Tyhjillään oleva kerrostalo tarjoaa katsojalle lukuisia huoneistoja, joiden ilmeen luomisessa taiteilijat ovat saaneet vapaat kädet.

Purkutaide-projektin hienous on siinä. että toisin kuin perinteisessä taidenäyttelyssä, ei teoksia ole rajattu vain kulmikkaiden raamien sisälle. Jokainen huoneisto tarjoaa aivan omanlaisensa maailman, jossa värit ja muodot ovat karanneet seiniltä lattialle ja kattoon. Ajoittain iskee tunne, että taideteos olisi imaissut katsojan kokonaan sisälleen.

Joissain asunnoissa unohtaa hetkeksi, että oikeasti seisoo asunnossa, jossa on vuosien varrella asunut ihan oikeita ihmisiä. Toisissa huoneistossa puolestaan leikitellään nimenomaan ajatuksella asunnosta. Olo on kuin maailman kummallisimmassa asuntonäytössä. Välillä on kuin luonto olisi ottanut valtaansa hylätyn huoneiston, ylimmän kerroksen asunnoissa puolestaan kurkistelee aivan vaistomaisesti, millaiset maisemat ikkunoista avautuu.

Taiteen kotitalo aukesi viime viikon tiistaina, ja avajaisviikon sunnuntaina sisäänpääsyä sai jonottaa noin tunnin verran. Kuulemma aiemmin viikolla jonot olivat venyneet jopa pariin tuntiin. Vaikka ulkona seisoskeleminen voi tuntua hieman puuduttavalta, on taideprojektin tiukka kulunvalvonta ehdottomasti pelkkää plussaa. Pienissäkin kerrostaloasunnoissa on helppoa huolehtia turvaväleistä eikä kiinnostavienkaan teosten ääreen ehdi kertyä läpipääsemätöntä ihmismuuria. Aikaa koko talon kiertämiseen kannattaa varata ainakin tunti.

Osuvasti Moukaritiellä sijaitseva, purkamistaan odottava kerrostalo luo koko näyttelylle aivan uniikin tunnelmansa. Asunnosta toiseen kulkiessaan tietää, että mikään ympärillä oleva tavara ei tule olemaan täällä pitkään. Jossain vaiheessa ehkä osa teoksista evakuoidaan purkukoneiden tieltä, mutta sitten seinät kaikkine upeine graffiteineen romahtavat alas ja päätyvät sinne, minne puretut kerrostalot nyt tähän maailmanaikaan joutuvat.

Laura Kuivalahti
Jokaisessa hylätyn kerrostalon huoneistossa on oma tunnelmansa. Tämä keittiö on maalattu kauttaaltaan valkoiseksi, jotta kävijät pääsevät liimailemaan tarroja puhtaille pinnoille.

Vaikka ensimmäisten päiviensä aikana Taiteen kotitalo on osoittanut viehätysvoimansa, ei matka tähän pisteeseen ollut aivan mutkaton. Ilmeisesti graffiteja vilisevä hylätty talo koettiin jonkinlaiseksi uhkaksi. Talon ylimmän kerroksen porraskäytävään on painettu katkelma Keski-Uusimaa-lehdessä viime vuoden heinäkuussa julkaistusta mielipidekirjoituksesta: ”On vaikea nähdä, mitä hyvää ja positiivista nyt suunnitteilla oleva taideprojekti tuo Ahjon kaupunginosaan. Projektissa korostuu alueen epämääräisyys, pelottavuus ja vaarallisuus valheellisella tavalla.” Toivottavasti tämän mielipidekirjoituksen kirjoittajat käyvät ihailemassa tätä mieletöntä kerrostaloa ja oppivat, että aina kaikelle uudelle ja ihmeelliselle ei kannata sanoa ei. On vaikea nähdä, mitä pahaa ja negatiivista tämä projekti tuo Ahjon kaupunginosaan, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. Nyt kehotan aivan jokaista Suomen kaukaisimmistakin kolkista suuntaamaan kotimaanmatkansa Keravalle.

Tämä talo on historiansa aikana ollut koti sadoille, ehkä jopa tuhansille ihmisille. Kun purkutuomio tuli, muuttuivat keittiökaapistot, ulko-ovet ja kaikki taloon jäänyt jätteeksi. Taidenäyttelyn ansiosta tämä kaikki muuttui taas hetkeksi joksikin arvokkaaksi, kauniiksi ja rakkaaksi. Mutta kuten purkutaiteen henki määrää, pian talo on taas pelkkiä kierrätykseen päätyviä komponentteja.

Taiteen kotitalo avoinna toistaiseksi tiistaista sunnuntaihin klo 10–17. Liput kuusi euroa. Osoite: Moukaritie 4, Kerava.