Laadin pettämättömän lukulistan kesälomani varalle

Vaikka syksyisin ja keväisin luen lähinnä kotimaisia uutuuskirjoja, kesäisin kaipaan vanhojen helmien ja käännöskirjallisuuden ääreen.
Laura Kuivalahti
Ennen kesäloman alkua kirjapino kasvaa vielä kirjastovisiitin seurauksena.

Kun muut jo ravaavat kaupoilla uusien koulureppujen ja syyskenkien perässä, minä vasta taittelen lomakampani viimeisiä piikkejä ja kokoan kesälomaa varten huojuvaa kirjatornia. Koska kesälomasuunnitelmat karisivat minimiin, on edessä toivottavasti monta leppoisaa lukuhetkeä riippukeinussa loikoillen.

Kirjamaailman kiireisimpinä aikoina eli syksyllä ja keväällä luen ensisijaisesti uutuuskirjoja jo ihan vaan työni vuoksi. Painotan myös vahvasti kotimaista kirjallisuutta. Sen sijaan kesällä kustantamoidenkin lomaillessa haalin lukulistalleni vanhempia kirjoja, joiden ääreen en ole aiemmin ehtinyt. Mukana on aina myös jotain nostalgialukemista lapsuusvuosiltani. Käännöskirjojakin putkahtaa yöpöydälle huomattavasti useammin kuin keskimäärin.

Koska rakastan kirjalistoja, päätin jakaa teille oman kesälomani lukulistan. Todettakoon, että vielä tässä vaiheessa kuukautta olen hyvin optimistinen omien lukemisteni suhteen, ja näiden kirjojen lisäksi lukusuunnitelmiini kuuluu vielä muutama muukin teos. Vaikka kaikkia näitä kirjoja en varmasti ehdi millään lukea, kulkevat ne mukana kesälomaseikkailuissa ainakin sitten painona selkärepussa.

Anni Polva: Tiina-kirjat

Joka vuosi tunnen suurta kaipuuta lapsuuden loputtoman pitkiin ja lämpöisiin kesiin. Niihin kuukausiin, jolloin suuret seikkailut aukenivat heti kotioven ulkopuolella ja ystävät olivat lyhyen juoksumatkan päässä. Vaikka minä ja Anni Polvan Tiina-kirjojen päähenkilö edustamme eri sukupolvia, tarjoaa Tiina minulle pienen palan tuota suurta vapautta. Haaveenani olisi jossain vaiheessa lukea klassikkokirjasarja loppuun saakka, mutta toistaiseksi pakkaan mukaani muutaman niteen sarjan alkupuolelta.

Eoin Colfer: Artemis Fowl -sarja

Jumaloin teininä Eoin Colferin luomaa lapsinero Artemis Fowlia, jonka yli-inhimillinen älykkyys johdattaa hänet keijujen luokse. Luin kirjasarjan neljä ensimmäistä osaa viitisentoista vuotta sitten, mutta sitten kasvoin hetkellisesti yli tarinasta. Tänä keväänä palasin Artemiksen seikkailujen äärelle ja voi pojat, se oli menoa! Sarjasta on vielä kolme osaa lukematta, ja jos edelliset kirjat antavat lukukokemuksesta mitään osviittaa, tulen itkemään, nauramaan ja jännittämään kuin piskuinen metsähiiri.

Salla Simukka: Lukitut

Jotain suhteellisen tuorettakin luettavaa listaltani löytyy. Salla Simukan Lukitut on ya-romaani (young adult), jossa nuoret teljetään vankilaan rikoksista, joita he eivät ole vielä tehneet, mutta joihin he luultavasti syyllistyvät. Syyllinen ennen kuin toisin todistettaan -periaate on siis lentänyt vauhdilla romukoppaan. Synkkä lähtötilanne ja painostava juoni sopivat varmasi mitä mainioimmin elokuun pimeneviin iltoihin. Tosin suurena arkajalkana luultavasti paneudun kirjaan turvallisesti päivänvalon aikana.

Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset

”Washingtonit ovat skandaalinkäryisin kuninkaallinen perhe kautta aikojen!” julistaa kirjan takakansi, joten eihän tästä voi kuin kiinnostua. Skandaaleilla, draamalla ja romantiikalla kuorrutettu kirja seuraa prinsessa Beatricen matkaa Amerikan ensimmäiseksi kuningattareksi. Ja lisäksi toki muutamaa muutakin herkullista juonilinjaa. Odottakaas vaan, kun pääsen sihauttamaan auki jääkylmän colatölkin ja avaamaan tämän kirjan! Siitä ei lomapäivä juuri parane.

JP Koskinen: Tulisiipi

Osallistun elokuun aikana lukuhaasteeseen, jossa tulee lukea kirja, jonka kannessa tai nimessä on lohikäärme tai tulta. Tällaisen kirjan etsiminen omasta hyllystäni ja kirjastolainapinostani oli yllättävän hankalaa, mutta lopulta sopiva opus löytyi. JP Koskisen Tulisiipi oli viime vuonna Finlandia-palkintoehdokkaana. Romaani kertoo Yhdysvalloissa asuvasta suomalaistaustaisesta perheestä, joka muuttaa toiselle puolelle maailmaa haaveenaan Neuvosto-Karjalaan perustettava työväen paratiisi. Etenkin alkuvuonna näkemäni teatteriesityksen jälkeen suomalaisten siirtolaisuus on kiinnostanut minua kovasti. Tulisiipi ei ehkä ole aiheeltaan se kevyin kesäkirja, mutta teos tuo varmasti oman pikantin lisämausteensa lomalukemistooni.

Jenni Hendriks & Ted Caplan: Tosi raskas reissu

Listan viimeiseksi kirjaksi säästin herkullisen pinkkikantisen ihanuuden eli Tosi raskas reissu -romaanin. Veronicaa odottaa kirkas tulevaisuus huippuyliopistoineen, kunnes suunnitelmaan tulee särö: Veronica on raskaana. Nuoren äidin rooli ei istu Veronican elämäntilanteeseen, joten hänen on suunnattava aborttiklinikalle. Harmi vaan, että lähin laillinen klinikka sijaitsee kolmen osavaltion päässä. Vaikka kirjan aihe on raskas, lupailee takakansi hysteerisen hauskaa road trip -tarinaa. Enkä yhtään epäile, sillä Jenni Hendriks, toinen kirjan kirjoittajista, on ollut kirjoittamassa myös yhtä kaikkien aikojen suosikkisarjaani eli How I Met Your Motheria.

Millaisia lukusuunnitelmia sinulla on/oli kesän varalle?