Erä

Sudet tappoivat useita lampaita Yläneellä lampolassa – poistoluvan ehdot eivät täyty, sillä poliisi pitää materiaalivahinkona

Poliisi ei ryhdy toimiin, vaikka lampola on vain 30 metrin päässä asuinrakennuksesta, kertoo lammastilan yrittäjä Tapio Rintala.
Tapio Rintala
Sudet tappoivat viime viikon lopussa lampaita yläneläisen tilan pihapiirissä sijaitsevassa lampolassa.

Viime viikolla susien hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa lampolassa Yläneellä kävi sisällä useampia susia, arvioi paikallisen Pöytyän riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Hannu Aalto.

"Ympäristössä on ollut 5–7 sutta. Lampolassa oli syöty niin monesta lampaasta, että sisällä on täytynyt olla useampia susia", Aalto kertoo.

Alueella liikkuvassa susilaumassa on arvioitu olevan viisi pentua.

"Tällä lailla sudet opettavat pentuja saalistamaan", hän epäilee.

Lammastilan yrittäjä Tapio Rintala on ollut tapauksesta yhteydessä poliisiin, sillä pedot tappoivat tilan eläimiä jo toisen kerran loppukesän aikana.

"Kysyin poliisilta, eivätkö ehdot poistolupaan täyty, kun vahinkoja on ollut säännöllisesti, sudet olivat rakennuksen sisällä ja tapahtumapaikka oli vain 30 metrin päässä asuinrakennuksesta. Poliisin mielestä ei, koska he pitävät eläinvahinkoa materiaalivahinkona."

Rintalaa oli jo aiemman vahingon jälkeen kehotettu pyytämään poliisin apua. Nyt alueelle koetetaan saada riistanhoitoyhdistyksen kautta metsästyslupa Riistakeskukselta.

Toistaiseksi tilalla koetetaan pitää sudet loitolla omin voimin.

"Meillä on pihavalot ja radio päällä koko yön ja aitoja on korotettu. Kolme lammasta on vieläkin kadoksissa", Rintala murehtii.

Lue myös:

Sudet hyökkäsivät lampolaan Yläneellä, tappoivat seitsemän uuhta, neljä jouduttu lopettamaan – lampuri: "Tässä alkaa olla kyseessä elinkeinon tulevaisuus"

Sudet hyökkäävät jopa petoaitojen sisällä oleviin kotieläinsuojiin – "Kannanhoidollinen metsästys saatava käyntiin ensi talvena"

Lue lisää

Video petotulista: Lampuri nukkuu autossa laitumen vieressä valmiina tööttäilemään ja välkyttelemään valoja – pari viikkoa sitten sudet raatelivat 14 lammasta, mikä aiheutti syvät traumat

Yle uutiset: Sudet tappoivat kahdeksan lammasta Kiteellä – arvion mukaan susia on ollut kaksi

Lampurit vaativat mahdollisuutta karjansa suojeluun – petotulet syttyvät kello 19

Uudet susihavainnot synnyttävät ristiriidan kanta-arvion ja koetun välille