Erä

Korona tarttui ihmisistä valkohäntäpeuroihin Yhdysvalloissa

Maailman eläintautijärjestö OIE:n mukaan toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että korona tarttuisi valkohäntäpeuroista ihmisiin.
Markku Vuorikari
Valkohäntäpeuroja Ähtärin eläinpuistossa. Kuvituskuva.

Valkohäntäpeurojen Yhdysvalloissa epäillään saaneen koronatartunta ihmisiltä. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, millä tavalla virus on levinnyt ihmisistä peuroihin.

Maailman eläintautijärjestö OIE on huolissaan tilanteesta. Valkohäntäpeuroilla ei ole koronaoireita, joten sairaita eläimiä ei erota terveistä ilman kliinisiä tutkimuksia. Pelkona on, että eläimistä tulee entistä laajemmin viruksen kantajia ja se leviää peurojen keskuudessa.

Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että valkohäntäpeuroja vaivaava koronavirus ei ole merkittävästi mutatoitunut. OIE:n mukaan tieto vähentää huolta ihmisille haitallisten viruskanotojen syntymisestä. Samalla pitää kuitenkin saada lisää tutkimusta siitä, miten koronavirus vaikuttaa luonnonvaraisten eläinten ekosysteemeihin.

Järjestö kannustaa metsästäjiä ja muita luonnonvaraisten eläinten kanssa tekemisissä olevia huolellisuuteen. Metsiin ei pidä jättää roskia tai mitään muutakaan sellaista, joita villieläimet voisivat syödä tai koskea.

OIE:n mukaan toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että korona tarttuisi valkohäntäpeuroista ihmisiin. Yhdysvaltojen maatalousministeriö USDA:n mukaan ei ole mitään todisteita siitä, että ihmiset saisivat koronatartunnan syömällä sairaan eläimen lihaa.

Yhdysvaltojen lisäksi koronaa on todettu myös Kanadan valkohäntäpeuroissa. Koronavirusta on maailmalla löydetty useista muistakin eläinlajeista kuten tarhatuista minkeistä, kissoista, koirista, freteistä sekä eläintarhoissa olevista tiikereistä, leijonista, gorilloista ja saukoista.

Lue myös:

Omistajan epäily lemmikin saamasta koronatartunnasta osoittautuikin todeksi – kissalla todettu sars-cov-2-tartunta ensimmäistä kertaa Suomessa

Lue lisää

THL: Suomessa raportoitu yli 22 500 uutta koronatartuntaa

WHO: Omikronmuunnos voi enteillä koronapandemian loppua Euroopassa

Metsästysvuokrasopimuksella voi vähentää konflikteja – "Sopimuksiin tulisi kirjata esimerkiksi maanomistajan tahto riistan niukkuuden tai runsauden suhteen"

Koronatartuntojen määrä kasvaa kohisten Venäjällä, jo kolmas peräkkäinen ennätys