Hevoset

Uusi tieliikennelaki: Heijastin ei enää riitä, ajovalot muuttuvat ratsastajille ja ohjastajille pakolliseksi – näin valot voi kiinnittää

Kesäkuun alussa voimaan tulevassa laissa handsfree ja ajovalot hämärän aikaan muuttuvat hevosen kanssa tiellä liikkuville pakolliseksi.
Markku Vuorikari
Hevosta ohittaessa on annettava riittävästi tilaa. Ohjastajat voivat käyttää kärryissä polkupyörävaloja.

Kesäkuussa voimaantuleva uusi tieliikennelaki tietää muutoksia hevosten kanssa liikkuville.

Ratsastajaan ja ohjastajaan sovelletaan uudessa laissa moottorikäyttöisiä ajoneuvoja koskevia liikennesääntöjä, kertoo Hippoliksen toiminnanjohtaja Erja Mattila.

Se tarkoittaa, että handsfree muuttuu ratsastajille ja ohjastajille teillä liikkuessa pakolliseksi. Puhelimeen puhumisesta hevosen selässä on siis jatkossa mahdollista sakottaa.

Ratsastajia ja ohjastajia koskee myös hämärällä ja pimeällä ajovalopakko. Kun hevosta ajetaan tai ratsastetaan ja yleinen näkyvyys on huono, eteenpäin on käytettävä valkoista tai vaaleankeltaista valoa ja taaksepäin punaista valoa.

Mutta mihin punainen takavalo tulisi kiinnittää? Hevosen häntäänkö?

"Ei hevoseen, vaan ratsastajan kypärään", Mattila ehdottaa. Häntäänkin kiinnitettäviä valoja ainakin koirapuolelta löytyy, mutta helpoin ratkaisu voi olla otsavalo, jossa on edessä tavallinen valo ja takapuolella punainen valo.

"Toki jos hevosen ja ratsastajan tiet erkanevat, tällöin olisi hyötyä myös hevosessa kiinni olevista valoista."

Ohjastaessa valot voi kiinnittää myös kärryihin. "Varmasti polkupyöräpuolelta löytyy helposti sovellettavia."

Pelkkä heijastin ei enää hevosen kanssa teillä liikkuessa riitä.

Tieliikennelaki myös yksinkertaistuu. Laista poistuu pykälä, jonka mukaan ajoneuvon kuljettajan on lähestyessään hevosta, karjaa tai kotieläimiä noudatettava varovaisuutta ja riittävän alhaista nopeutta.

Sen sijaan laissa puhutaan vaaran ja vahingon välttämisestä sekä turvallisen tilan antamisesta ajaessa.

"Laki on yleisempi, mutta se ei tarkoita, etteikö hevosia pitäisi edelleen varoa."

MT Hevoset
Lue lisää

Miten uusi tieliikennelaki vaikuttaa maatalousyrittäjän elämään? Koneviesti listasi uuden lain tärkeimmät kohdat raskaan kaluston näkökulmasta

Traktoriin asennetun turvavyön käyttö tulee pakolliseksi – uusia vaatimuksia turvallisuuteen tieliikennelaista

Polkupyöriin tulee takavalopakko kesäkuussa

Pyöräilyyn tulee uusia sääntöjä kesäkuussa tieliikennelain muuttuessa – autoilijoille tulee väistämisvelvollisuus pyörätien jatkeella

MT Hevoset