Uusi tieliikennelaki: Heijastin ei enää riitä, ajovalot muuttuvat ratsastajille ja ohjastajille pakolliseksi – näin valot voi kiinnittää - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Hevoset

Uusi tieliikennelaki: Heijastin ei enää riitä, ajovalot muuttuvat ratsastajille ja ohjastajille pakolliseksi – näin valot voi kiinnittää

Kesäkuun alussa voimaan tulevassa laissa handsfree ja ajovalot hämärän aikaan muuttuvat hevosen kanssa tiellä liikkuville pakolliseksi.
Markku Vuorikari
Hevosta ohittaessa on annettava riittävästi tilaa. Ohjastajat voivat käyttää kärryissä polkupyörävaloja.

Kesäkuussa voimaantuleva uusi tieliikennelaki tietää muutoksia hevosten kanssa liikkuville.

Ratsastajaan ja ohjastajaan sovelletaan uudessa laissa moottorikäyttöisiä ajoneuvoja koskevia liikennesääntöjä, kertoo Hippoliksen toiminnanjohtaja Erja Mattila.

Se tarkoittaa, että handsfree muuttuu ratsastajille ja ohjastajille teillä liikkuessa pakolliseksi. Puhelimeen puhumisesta hevosen selässä on siis jatkossa mahdollista sakottaa.

Ratsastajia ja ohjastajia koskee myös hämärällä ja pimeällä ajovalopakko. Kun hevosta ajetaan tai ratsastetaan ja yleinen näkyvyys on huono, eteenpäin on käytettävä valkoista tai vaaleankeltaista valoa ja taaksepäin punaista valoa.

Mutta mihin punainen takavalo tulisi kiinnittää? Hevosen häntäänkö?

"Ei hevoseen, vaan ratsastajan kypärään", Mattila ehdottaa. Häntäänkin kiinnitettäviä valoja ainakin koirapuolelta löytyy, mutta helpoin ratkaisu voi olla otsavalo, jossa on edessä tavallinen valo ja takapuolella punainen valo.

"Toki jos hevosen ja ratsastajan tiet erkanevat, tällöin olisi hyötyä myös hevosessa kiinni olevista valoista."

Ohjastaessa valot voi kiinnittää myös kärryihin. "Varmasti polkupyöräpuolelta löytyy helposti sovellettavia."

Pelkkä heijastin ei enää hevosen kanssa teillä liikkuessa riitä.

Tieliikennelaki myös yksinkertaistuu. Laista poistuu pykälä, jonka mukaan ajoneuvon kuljettajan on lähestyessään hevosta, karjaa tai kotieläimiä noudatettava varovaisuutta ja riittävän alhaista nopeutta.

Sen sijaan laissa puhutaan vaaran ja vahingon välttämisestä sekä turvallisen tilan antamisesta ajaessa.

"Laki on yleisempi, mutta se ei tarkoita, etteikö hevosia pitäisi edelleen varoa."

Lue lisää

50 uutta liikennemerkkiä, vähimmäisnopeus, rikesakon tilalle liikennevirhemaksu – uusi tieliikennelaki tuo myös pyöräilijöille muutoksia

Oletko sinä törmännyt tiellä oleviin vaahtohattaroihin? Vaahdolla voi ely-keskuksen mukaan olla autoilijoita helpottava tarkoitus

Moottori-lehti testasi uusia kevytperävaunuja: Yksi peräkärry hajosi väistökokeessa

Uusi tieliikennelaki muuttaa tienkäyttäjien elämää kesäkuun alusta alkaen – tässä tärkeimmät muutokset