Hevoset

Hevonen oppii mielellään – myös vääriä tapoja, sillä se antaa omistajalleen anteeksi hyvin erilaista toimintaa

Herkän ja nopean eläimen kanssa oppii paljon myös ihminen itse, kunhan se tapahtuu hallitusti, turvallisesti ja kivutta molempien kannalta.
Mikko Kauttu - Kaktu Kuparinen - Milla Siltala kooste: Juho Leskinen
"Hevosen pitää tuntea, että ihmisen kanssa on turvallista olla. Jos hevonen pelkää liikaa jotain esimerkiksi postilaatikkoa, on hyvä tulla selästä hevosen rinnalle sen ja pelon kohteen väliin", Kaktu Kuparinen havainnollistaa oppimista. Hänen hevosensa Sapriina ja Dino asuvat yhdessä pihatossa. Juoksukuvassa mukana kirmaa vielä Repe, joka jouduttiin lopettamaan heinäkuun lopussa.

Hevosen hyvinvointi, sen elinolosuhteet ja eläimen tuntema kipu ryöpsäyttävät herkästi sosiaalisen median keskustelun, ja esiin tulevat äärimmäiset kannat, jopa loukkaukset. Samat tekijät vaikuttavat ratkaisevasti siihen, miten hevosen ja sen omistajan keskinäinen luottamus toimivat.

Kymmenen vuotta säännöllisesti hevosblogia pitänyt Kaktu Kuparinen on oppinut tunnistamaan herkät aiheet ja tilanteet jo ennalta.

"On tärkeä jakaa tietoa siitä, miten kipeä hevonen käyttäytyy. Saaliseläimenä sen reaktiot voivat tulla tosi nopeasti, ja ihmiset eivät aina tunnista riittävän hyvin hevosen kipua. Ajatellaan jopa, että protestoiva hevonen pyrkii ihmisen johtajaksi tai ettei se kunnioita ihmisiä."

Kuparinen sai viimeksi palautetta heinäkuussa, kun hän kertoi 3-vuotiaan hevosensa Repen lopettamisesta lastauksessa tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Tällöine Kuparinen poisti kuitenkin blogistaan kommentoinnin, koska hän osasi ennalta aavistaa kommenteissa voitavan karata spekulointiin, joka ei hyödytä ketään.

Silti Instagramin kautta Kuparinen sai kommentteja valetileiltä, jotka oli luotu vain häirintää varten – joko tätä tapausta varten tai yleisemmin.

Hevonen rakastaa lähtökohtaisesti rauhaa. Se on yhteistyöhaluinen, mutta samalla helposti jännittyvä.

"Hevonen tekee mielellään yhteistyötä ja haluaa selvitä tilanteista helpoimman kautta. Se antaa omistajalleen anteeksi hyvin erilaisia tapoja tehdä asioita. Siksi meillä juuri on hevosia harrastuskavereina", sanoo hevosten käyttäytymisen asiantuntija ja tietokirjailija Minna Tallberg.

"Ihminen sen sijaan helposti luulee, että jos tämä minun käyttämäni systeemi toimii, se on ainoa oikea malli."

Tämä selittää myös verkkokeskusteluja, joissa omia keinoja tarjotaan paitsi ystävällisesti myös jopa kiivaasti tuomiten vääriksi jonkun toisen käyttämät menetelmät.

Tallberg kannustaa hevosen kanssa toimivia tutustumaan oppimisen teoriaan ainakin niin paljon, että pystyy tunnistamaan, mikä saa hevosen toiminaan ja mikä ei.

"Silloin ei jää vahingossa toistamaan itse tapoja, joissa 90 prosenttia perustuu turhaan työhön ja härpäkkeisiin. Keskittymällä siihen 10 prosenttiin niin itse kuin hevonen selviäisivät tuloksekkaammin ja helpommalla."

Toimivaa systeemiä, josta kumpikaan ei kärsi, ei ole pakko muuttaa.

"Jos sinulla on riittävän hyvin toimiva hevonen, pidät kaiken mikä jo on ja lisäämällä siihen myönteisiä tapoja, voit lisätä hevosen intoa oppia."

Palkitseminen herättää tunteita puolesta ja vastaan. Kaktu Kuparinen kertoo saaneensa arvostelua ruualla palkitsemisesta.

"Useilla on käsitys, että hevonen alkaa tuuppia tai muuttuu röyhkeäksi, kun sitä palkitaan ruualla. Ruokapalkkaa ei saa antaa tilanteessa, jossa hevonen käyttäytyy rauhattomasti tai vaativasti. Lisäksi tarvitaan äänimerkki kertomaan sen hetken, kun hevonen tekee oikein", hän muistuttaa.

Minna Tallberg opastaa palkitsemisen käyttöön kirjassaan.

"Se lisää hevosen motivaatiota tehdä asioita. Mutta se voi myös saada aikaan ongelmia. Nihin kannattaa varautua. Jos hevonen haluaisi ruokapalkinnon, se kokeilee helposti saavuttaa sen itsekseen ilman, että ihminen on ensin pyytänyt tekoa", hän kuvaa.

Tallberg tukee Kuparisen blogissaan toistamia esimerkkejä siitä, että hevosen kanssa pitää edetä kiireettä, rennosti ja siedättämällä pienin askelin.

Hevonen on iso ja nopealiikkeinen. Sen kanssa ei siksi kannata kummankaan turvallisuuden vuoksi lähteä vain kokeilemaan, miten käy. "Todennäköisyys sille, että menee pieleen, on suuri."

Kuparinen videoi itse tai pyytää toisia kuvaamaan omaa toimintaansa. Näin hän voi edelleen kehittää taitojaan. Lisäksi hän opettelee hevosen käsittelyä tunnustettujen kouluttajien sekä hevosen hyvinvoinnin tutkimuslaitosten sivuilta.

Minna Tallberg pitää videoita hyvänä keinona oppia hevosen käsittelyä.

"Jos katson itse koulutusvideoita, otan pois äänen. Jos joku selittää asiaa, alan uskoa helposti kuulemani. Ilman ääntä on helpompi arvioida, mitä tapahtuu ja miltä hevosesta tuntuu."

Videoissa samoin kuin kaikessa muussakin verkon materiaalissa kuitenkin piilee myös riski. Kaikkea voidaan muuttaa. Suositun Muuli-blogin pitäjä Kaisa Määttänen esimerkiksi jakoi tarkoituksellisesti videon, joka muokattunakin upposi täysin katsojiin.

Minna Tallberg arvioi, että käsitys eläimistä on muuttumassa paljolti juuri siksi, että verkko on tuonut niin paljon materiaalia helposti saataville.

Se ei tarkoita, että kaikki nykyinen jaossa oleva informaatio on hyvää ja kaikki entinen hevosmiestaito huonoa.

"Aiemmin oli ehkä enemmän sattumanvaraista, millaista hevosten käsittelyä ihminen näki alalle tullessaan. Nykyään pystyy valitsemaan tiedot ja tavat, jotka sopivat omaan hevoseen, taustaan ja tarpeisiin."

Yhden asian Tallberg mielellään näkisi. ”Hevoslauma-live” olisi norppaliven tapaista hidasta toimintaa, jossa seurattaisiin hevoslauman elämää.

Hevosen käytöstä oppii lukemaan niin Tallbergin kuin Kuparisen mukaan parhaiten seuraamalla nimen omaan laumaa, jossa hevoset ovat tuttuja toisilleen. Nykyinen hevostenpito on johtanut siihen, että suuri osa hevosista elää omissa tarhoissaan ilman lajikaverien seuraa.

Lue myös arvio Minna Tallbergin kirjasta "Toimiva hevonen – Näin onnistut"

Lisätiedot

  • Minna Tallberg on hevosten käsittelyn kouluttaja ja luennoitsija Sipoosta.
  • Tallberg kouluttaa myös jonkun verran yksityisasiakkaita näiden halutessa oppia toimimaan hevosensa kanssa sujuvammin.
  • Häneltä on ilmestynyt keväällä kirja Toimiva hevonen – Näin onnistut.
  • Facebook: Minna Tallberg hevosenkoulutus
  • Kaktu Kuparinen on hevosharrastaja Orivedeltä.
  • Hän on pitänyt blogia yli 10 vuotta. Nykyisin blogi löytyy nimellä Kaktun talli ja viime vuosilta materiaalia löytyy myös Instagramista sekä Facebookista.

MT Hevoset
Lue lisää

Kirja-arvio: Hevosmiestaitoon tarvitaan kaksi

Mistä hevosen stressin huomaa? Silmät kertovat yllättävän paljon, huomasivat ratsastuskouluhevosia tarkkailleet tutkijat

Videot neuvovat pihapulmissa

Loimi päälle vai ei? Tutkijat opettivat hevoset kertomaan, mitä ne haluavat

MT Hevoset