Ihmiset & kulttuuri

Kirja-arvio: Hevosmiestaitoon tarvitaan kaksi

Minna Tallberg on haastatellut useita ulko- ja kotimaisia asiantuntijoita eläinlääkäreistä kilparatsastajiin.
Minna Tallberg: Toimiva hevonen. Näin onnistut. Minna Tallberg ja Kuuramäen Oy. 197 sivua.

Minna Tallberg on tunnettu hevoskouluttaja. Hän työskentelee yksin ja on myös toiminut eläinkouluttaja Tuire Kaimion avustajana.

Hän kertoo kaivanneessa itse helppolukuista tietokirjaa, jossa lomittuvat käytännön kokemukset ja harjoitteet sujuvasti yhteen teorian kanssa. Tallberg on haastatellut koti- ja ulkomaisia eläinlääkäreitä ja tutkijoita. Lisäksi hän on koonnut mukaan runsaan määrän tutkimuslinkkejä.

Vaikka puhutaan hevosen kouluttamisesta, teos osoittaa, että kysymys on vähintään yhtä paljon siitä, että ihminen itse kouluttautuu samalla toimimaan hevosta ymmärtäen. Hevosmiestaitoon tarvitaan sekä ihminen että hevonen.

Kirja painottuu ratsastamiseen liittyviin kuviin ja esimerkkeihin, mikä voi aiheuttaa sen, että ravi- ja työkäytössä hevosten kanssa toimivat vierastavat sitä. Se olisi harmi, sillä hevosen peruskäytös ja ihmisen kyvyttömyys kohdata hevonen oikein on samanlaista sen käyttömuodosta riippumatta.

Pelkästään kuvituksen lisääminen muualta kuin ratsastuksen maailmasta olisi varmasti tuonut teoksen lähestyttävämmäksi vielä laajemmalle hevosväelle.

Kuvitus on sinällään teoksen hienointa antia. Hevosten ilmeet ja eleet on tavoitettu myös tilanteissa, joissa hevonen pakoeläimenä koettaa peittää esimerkiksi kivun.

Lue lisää

Kirja-arvio: Tarjolla lohdullisia uutisia muun muassa metsänomistajille – Kari Kaunisto ja Veikko Rinne kokosivat kirjan muuttuvasta hyönteislajistosta

Kirja-arvio: Kaiken järjellisen rajojen yli pursuava ylimielisyys ei rajoitu vain politiikan johtajiin

Kirja-arvio: Otavan värikasvio löytyy varmaan joka toisen kesämökin kirjahyllystä – teos uudistui maltillisesti

Potkonen hävisi olympiavälierän – saa Tokiosta uransa toisen olympiapronssin