Kirja-arvio: Hevosmiestaitoon tarvitaan kaksi - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Kirja-arvio: Hevosmiestaitoon tarvitaan kaksi

Minna Tallberg on haastatellut useita ulko- ja kotimaisia asiantuntijoita eläinlääkäreistä kilparatsastajiin.
Minna Tallberg: Toimiva hevonen. Näin onnistut. Minna Tallberg ja Kuuramäen Oy. 197 sivua.

Minna Tallberg on tunnettu hevoskouluttaja. Hän työskentelee yksin ja on myös toiminut eläinkouluttaja Tuire Kaimion avustajana.

Hän kertoo kaivanneessa itse helppolukuista tietokirjaa, jossa lomittuvat käytännön kokemukset ja harjoitteet sujuvasti yhteen teorian kanssa. Tallberg on haastatellut koti- ja ulkomaisia eläinlääkäreitä ja tutkijoita. Lisäksi hän on koonnut mukaan runsaan määrän tutkimuslinkkejä.

Vaikka puhutaan hevosen kouluttamisesta, teos osoittaa, että kysymys on vähintään yhtä paljon siitä, että ihminen itse kouluttautuu samalla toimimaan hevosta ymmärtäen. Hevosmiestaitoon tarvitaan sekä ihminen että hevonen.

Kirja painottuu ratsastamiseen liittyviin kuviin ja esimerkkeihin, mikä voi aiheuttaa sen, että ravi- ja työkäytössä hevosten kanssa toimivat vierastavat sitä. Se olisi harmi, sillä hevosen peruskäytös ja ihmisen kyvyttömyys kohdata hevonen oikein on samanlaista sen käyttömuodosta riippumatta.

Pelkästään kuvituksen lisääminen muualta kuin ratsastuksen maailmasta olisi varmasti tuonut teoksen lähestyttävämmäksi vielä laajemmalle hevosväelle.

Kuvitus on sinällään teoksen hienointa antia. Hevosten ilmeet ja eleet on tavoitettu myös tilanteissa, joissa hevonen pakoeläimenä koettaa peittää esimerkiksi kivun.

Lue lisää

Kirja-arvio: Wilhelmiina Palonen kertoo harvinaisen kauniilla kielellä lapsista, joita kukaan ei varsinaisesti toivonut tähän maailmaan

Kirja-arvio: Kuvakirja innostaa lapset sekä aikuiset muistojen matkalle ja samalla Eeva Kilpi saattaa saada uuden lukijasukupolven

Kirja-arvio: Hanna Vellingin Kutsumaton tarjoaa raikasta viihdettä ­parisuhdekiemuroista

Kirja-arvio: Sarah Crossanin Kuunnousu näyttää miltä tuntuu, kun veljen teloituspäivä lähestyy vääjäämättä