Hevoset

Hevosopiston vyyhtiä selvitellään tänään Ypäjällä – ylimääräistä yhtiökokoustakin vaaditaan

Hevosopiston hallitus on luvannut omistajille selvityksen henkilöstössä vallitsevasta kahtiajaosta. Omistajille kanneltiin huonosta johtamisesta syyskuussa.
Jarno Mela
Hevosopiston ympärillä on pyörinyt huhumylly jo muutaman vuoden, mutta paineet purkautuivat pintaan syyskuussa, kun henkilöstön nimissä kanneltiin omistajille.

Hevosopiston hallitus kokoontuu tänään torstaina Ypäjälle. Tämä ei tule olemaan Hevosopiston sotkun puimisen ainoa kohta: omistajista ainakin Suomen Hippos, joka omistaa neljänneksen koulutusyhtiöstä, vaatii myös ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämistä. Asiasta kertoi eilen Hevosurheilu.

Ypäjän kunta, joka kahden muun seudun kunnan kanssa omistaa toisen neljänneksen, edellytti viime viikolla puolueetonta selvitystä yhtiön toiminnasta ja henkilöstön jakautuneesta tilanteesta. Sitä haluaa myös Suomen ratsastajainliitto, joka piti syyskokouksen viime sunnuntaina.

Neljännesomistaja Suomen valtio ja kaksi muuta kuntaa Jokioinen ja Forssa eivät ole toistaiseksi ilmaisseet kantojaan. Kokoukseen kohdistuu siten myös hallituksen keskinäisiä paineita.

Suomen Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula toteaa torstaiaamuna Forssan Lehdessä, että Hevosopiston puheenjohtaja Thomas Stenius on oikeassa omistajan ja operatiivisen johdon välisistä rooleista. Hippokselle ei kuitenkaan enää riitä hallituksen selvitys, vaan raviurheilun keskusjärjestö haluaa yhtiökokouksen. Näin voidaan Rehulan mukaan myös selvittää, nauttiiko hallitus ylipäätään omistajien luottamusta.

Hippos edellyttää myös erityistilintarkastusta.

Hevosopisto kertoi viime viikolla nimenneensä tilannetta selvittämään ulkopuolisen konsultin Hannu Järvelinin, joka on aiemminkin tukenut koulutusyhtiön johtoa yt-neuvotteluiden ja uuden strategian käyttöönoton aikaan. Hevosurheilu kyseenalaisti kuitenkin Järvelinin puolueettomuuden kertomalla, että hän on rehtori-toimitusjohtaja Pauliina Mansikkamäen perhetuttu.

Ypäjän kunta teki viime viikolla myös aloitteen, että Hevosopistolle luodaan omistajaohjaukseen ohjelma. Forssan Lehdessä kunnanjohtaja Tatu Ujula toteaa, että myös Ypäjä saattaa torstain selvitykset kuultuaan vaatia ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämistä.

Hevosopiston ympärillä on pyörinyt huhumylly jo muutaman vuoden, mutta paineet purkautuivat pintaan syyskuussa, kun henkilöstön nimissä kanneltiin omistajille. Tilanteen tekee erikoiseksi se, että työsuojelun ja työhyvinvoinnin raporteista ei ole saatu todisteita sille, mistä työhyvinvoinnin ongelmat johtuvat.

Hannu Järvelin totesi MT:lle toissa viikolla, että on johtamisen konsulttina törmännyt yhtä kovaan kahtiajakoon kuin opistolla nyt on, vain kerran työurallaan.

Lue myös:

Uutistausta: Kuinka syvälle myrskyn silmään Hevosopiston annetaan ajaa?

Missä hevosalan oppilaitoksessa opiskelijat kokevat saavansa parasta opetusta? Pudasjärvellä paras keskiarvo, Hevosopistolla heikoin

Osaomistaja Ypäjä haluaa Hevosopiston toiminnan rehellisille raiteille – "Tulevaa ei voi rakentaa näin suuren epäluottamuksen päälle"

Lue lisää

Hevosopisto lisää yhteistyötä huippuratsastajien kanssa – Ruoste ja Jyläs lajiasiantuntijoiksi

Kommentti: Hevosopisto varottava esimerkki koko alalle, kuinka käy, jos omalaatuisia toimintamalleja ei päivitetä nyky-yhteiskuntaan

Hevosopiston omistajista osa haluaa ylimääräisen yhtiökokouksen – ei selvää, halutaanko vaihtaa koko hallitus

Hevosopiston yt:t nopeasti päätökseen – koko henkilökunta lomautetaan, ei irtisanomisia